Cum să-ți faci cumpărăturile fără să te întorci cu Covid- 19 acasă

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
cumpărăturile în timpul pandemiei
Este indicat să ai la tine șervețele dezinfectante cu care să ștergi mânerul căruciorului.
Mersul la cumpărături este permis atâta timp cât nu te afli în carantină sau izolare și nu ai simptome de boală asociate infecției cu coronavirus. În cazul în care te regăsești în una dintre situațiile menționate, apelează la persoane aproapiate, asociații sau autorități care să-ți livreze alimentele la domiciliu. Jurnaliștii de la parents.com au discutat cu specialiștii și au ajuns la concluzia că respectarea următoarelor măsuri reduce semnificativ riscul de infectare în timpul cumpărăturilor.
Primul lucru pe care trebuie să îl respecți atunci când ieși la supermarket este păstrarea distanței de 1,5 metri față de restul persoanelor din jur, fie că aștepți la coadă în afara magazinului, fie că te afli printre rafturi sau la casă.

Limitează timpul petrecut la magazin

Virusul se ia cel mai frecvent prin intermediul particulelor din secrețiile respiratorii, care pot ajunge în aer prin tuse și strănut. Aceste picături se împrăștie ușor în jur și rămân în aer pentru câteva minute, ceea ce înseamnă că pot infecta o persoană ce străbate zona, ajungând în zona ochilor, a nasului sau a gurii acesteia. Tocmai de aceea, păstrarea distanței și limitarea contactului cu alte persoane sunt esențiale.

Pregătește-ți de acasă lista de cumpărături, pentru a limita timpul petrecut printre rafturi și pune la îndemână cardul cu care vei plăti. Plata cu cardul sau cu aplicații instalate pe telefon sunt de preferat, pentru că banii sunt atinși de multă lume și ajung pe diverse suprafețe.

Este important, de asemenea, momentul pe care ți-l alegi pentru cumpărături. ”Pentru a reduce riscurile, este important să alegi perioadele din zi în care știi că nu e aglomerat”, spune Dr. Corey Basch, specialist în sănătate publică. „Persoanele în vârstă și cele cu probleme de sănătate trebuie să profite de orele în care magazinele au stabilit program exclusiv pentru ele”, completează specialistul.

Abține-te să atingi inutil produsele și suprafețele

După ce o persoană infectată strănută sau tușește, picăturile contaminate ajung pe rafturi, pe ambalaje, pe mânerele coșurilor de cumpărături. Încearcă să atingi cât mai puțin ceea ce se află în jur și păstrează la îndemână șervețele umede cu care, la nevoie, să ștergi ceea ce urmează să atingi. ”Profită de dezinfectantele oferite în unele magazine sau folosește-le pe ale tale pentru a curăța rapid ceea ce urmează să atingi”, este sfatul medicului Octavio Costa, intervievat de jurnaliști.

Și mai ține cont de un lucru: nu este exclus ca tu însăți să fii bolnav asimptomatic, ceea ce înseamnă că, pentru a-i proteja pe cei din jur, trebuie să te abții să pui mâna pe ce e în jur. Tot pentru protecția celorlalți, dar și a ta, poartă mască atunci când mergi la cumpărături. Aceasta împiedică particulele cu virus să se răspândească în aer atunci când strănuți sau tușești.

Inițial, s-a spus că purtarea măștii este indicată doar în cazul celor bolnavi, pentru a nu răspândi infecția. Recent însă, Centrul American pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra unei recomandări anterioare, iar acum susține că purtarea măștilor simple, chiar din material textil, ar putea încetini răspândirea coronavirusului. CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoanele cu probleme respiratorii.

 Fă-ți cumpărăturile singur

Este de preferat să mergi singur la cumpărături pentru a limita expunerea celorlalți membri ai familiei. Este important să nu iei copiii cu tine, pentru că lor le este greu să respecte regulile de distanțare socială și pe cele de igienă.

Evită să-ți atingi fața

Dacă picăturile infectate cu coronavirus ajung pe mâinile tale, te poți infecta în momentul în care îți atingi nasul, ochii sau gura. ”Evită să-ți atingi fața, mai ales în spațiile publice, pentru că acolo intri în contact cu tot felul de suprafețe chiar fără să îți dai seama”, este recomandarea doctorului Costa.

Curăță-ți mâinile frecvent

Imediat ce ieși din magazin, curăță-ți bine mâinile cu dezinfectant, care să aibă cel puțin 60% alcool. Când ajungi acasă, spală-ți bine mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde. De asemenea, spală-te din nou pe mâini după ce pui la loc toate cumpărăturile. Igiena corectă a mâinilor este cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirea.

Atenție la ambalaje

Specialiștii nu au stabilit încă în ce măsură virusul se transmite prin intermediul ambalajelor, așa că e indicat să fim precauți. Iată ce poți face:

  • Aruncă, în măsura în care e posibil, cutiile și alte ambalaje, și depozitează conținutul. Cerealele, spre exemplu, pot fi fi păstrate în cutii sau borcane cu capac. Restul cutiilor, pe care nu le poți arunca, pot fi curățate cu șervețele umede.
  • Curăță cu o perie, cu apă și săpun, fructele și legumele proaspete, imediat ce le aduci în casă și înainte de a le depozita. Este o măsură extra de siguranță, pentru a elimina riscul în cazul în care o persoană contaminată a atins fructele sau legumele sau a tușit/ strănutat în preajma lor înainte ca ele să ajungă în casa ta.
  • Curăță toate suprafețele din mașină și din casă care au fost atinse de sacoșele de cumpărături sau de produse, curăță portofelul/ telefonul și geanta pe care le-ai purtat, și pune la spălat hainele imediat ce intri în casă.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa