De ce nu e bine să-ți lași copilul să se culce târziu în timpul pandemiei și al vacanței

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
de ce nu e bine să-ți lași copilul să se culce târziu
Tentația este să te relaxezi în privința programului, dar specialiștii îți explică de ce nu e bine să-ți lași copilul să se culce târziu în pandemie.

Pandemia, izolarea, vacanța au adus monotonie în multe familii, iar aceasta îi afectează nu doar pe adulți, ci și pentru copii. Programul e același zi de zi, fără prea multe provocări, iar întâlnirile cu prietenii și colegii, limitate. În această perioadă, tendința părinților este să se relaxeze în privința programului de somn al celor mici, însă specialiștii explică de ce nu e bine să-ți lași copilul să se culce târziu în timpul pandemiei. 

Mulți părinți se simt copleșiți și extenuați după muncă și după gestionarea copiilor 24 de ore din 24, scrie psychologytoday.com, citând un studiu făcut de Asociația Americană de Psihologie. Conform acestuia, 46% dintre părinți au ajuns la un nivel ridicat de stres din cauza pandemiei. Iar în aceste condiții, când oricum relația cu copiii e tensionată, e complicat să le dai stingerea când afară e încă lumină. De ce nu i-ai lăsa totuși să se culce mai târziu?

Ei bine, copiii nu își gestionează bine emoțiile atunci când nu dorm destul. Studiile au arătat că orele târzii de culcare afectează puternic sănătatea emoțională a copiilor și modul în care ei își controlează și exprimă emoțiile. Somnul puțin este asociat cu alterarea comportamentelor și cu faptul că cei mici nu mai găsesc bucurie în activități care altădată le făceau mare plăcere. Pentru părinți, acest lucru înseamnă provocarea de a gestiona un copil căruia îi intră greu în grații.

De ce nu e bine să-ți lași copilul să se culce târziu. Cum se simte el în pandemie

Acum, mai mult ca niciodată, copiii au nevoie să-și exprime nestingheriți emoțiile. Mulți dintre ei au parte de schimbări semnificative în viață din cauza pandemiei, așa cum arată un studiu făcut de Salvați Copiii, care a inclus 1.500 de familii. Conform acestuia, copiii trec prin următoarele situații:

  • 52% dintre ei se simt plictisiți acasă
  • 49% s-au declarat îngrijorați că o persoană dragă s-ar putea îmbolnăvi de coronavirus
  • 34% se simt speriați
  • 27% sunt anxioși
  • 22% se simt nefericiți

Copiii simt tensiunea părinților

Copiii tânjesc după viața de dinainte de pandemie, cu tot ce presupunea ea: rutină, activități, școală/ grădiniță, timp petrecut cu prietenii și cu rudele. Mai mult, ei resimt tensiunea părinților legată de instabilitatea economică și socială. Date fiind toate acestea, concluzia specialiștilor este că acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne asigurăm că cei mici merg la culcare devreme și că se odihnesc suficient, pentru a-și putea gestiona provocările emoționale și pentru a fi cooperanți în relația cu părinții sau cu cei care îi îngrijesc.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa