De ce sunt fumătorii mai expuși riscului de complicații și de deces dacă fac COVID-19

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Bărbații par mai vulnerabili decât femeile în fața COVID-19, din datele pe care le au până acum experții despre noul coronavirus. În situația în care fumează (și în general, peste tot în lume, bărbații fumează mai mult), riscurile sunt cu atât mai mari. Nu mai puțin de 5,6 milioane dintre adulții din România au fumat în mod curent, iar dintre aceștia, 39,2% sunt bărbați și 21,5%, femei.

Fumatul si Covid 19. Dezavantajul bărbaților

Femei și bărbați deopotrivă, noul coronavirus îi infectează aproape în egală măsură. Diferențele sunt mici în privința ratei de infectare (51,4% dintre cei diagnosticați au fost bărbați), dar rata de mortalitate pentru sexul masculin a fost de aproape două ori mai mare până acum, arată o analiză a Centrului pentru Controului Bolilor din China.

Stilul de viață al bărbaților ar putea explica riscul mai mare de deces din cauza noului coronavirus și al complicațiilor respiratorii, în general, după infecția cu COVID-19. În China, 47,6% dintre bărbați fumează, în vreme ce numai 1,8 % dintre femei au acest viciu. De altfel, chinezii reprezintă o treime din fumătorii Planetei și 40% din consumul global de tutun se concentrează în această țară.

Rata de deces în funcție de sex 

Sex Rată de deces cazuri confirmate
COVID-19
Bărbați 4,7%
Femei 2,8%

Sursa: Centrul pentru Controlul Bolilor din China (CCDC)

80% din totalul fumătorilor la nivel mondial sunt bărbați, potrivit Eurobarometrului 2017. 

România este pe locul 9 în Europa la numărul de fumători, după cum arată Eurobarometrul 2017. Per total, 5,6 milioane dintre adulții din țara noastră au fumat în mod curent, iar dintre aceștia, 39,2% sunt bărbați și 21,5%, femei. În medie, ei fumează zilnic 18,1, respectiv 13,7 țigări.

Medic pneumolog: „Fumatul permite virusurilor să se planteze mai ușor la nivelul mucoasei”

Profesorul doctor Florin Mihălţan, şeful secţiei Pneumologie III în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din București, a explicat pentru SMARTLIVING.RO  prin ce mecanisme agravează acest obicei bolile respiratorii și, implicit, COVID-19: „Fumatul, prin temperatura ridicată pe care o are fumul când este inhalat, declanșează un mecanism inflamator cu o reacție de apărare din partea mucoasei căilor aeriene. Această reacție înseamnă inflamație, secreții și afectarea cililor vibratili. La nivelul mucoasei, există niște cili care încearcă să dea afară secreția în exces. Aceștia au o mișcare vibratilă ca un câmp de grâu bătut de vânt. Fumatul dă peste cap mișcarea cililor vibratili și permite, în timp, ca bacteriile și virusurile să se planteze mai ușor la nivelul mucoasei. Ele nu mai pot fi eliminate la fel de bine, așa încât riscul de îmbolnăvire crește”.

„ Din moment ce COVID-19 este o infecție respiratorie care provoacă adesea pneumonie, istoricul de fumat poate crește riscul de probleme respiratorii sau de pneumonie.

Saskia Popescu, epidemiolog în rețeaua medicală Honor Health, din Arizona, SUA

Fumatul afectează și capacitatea de apărare a macrofagelor, care sunt prima barieră de apărare împotriva germenilor. „Este un lucru cunoscut că fumatul scade capacitatea de apărare a organismului din punct de vedere imunologic”, mai spune prof. dr. Florin Mihălțan.

Cițiți mai multe despre categoriile cele mai vulnerabile în fața COVID-19 în acest articol: 

COVID-19 Portretul victimei perfecte: bărbat, fumător, peste 50 de ani sau bătrân cu boli cronice

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa