Doi copii infectați cu COVID-19, de 12 și 13 ani, au murit în Europa. În România, sunt 66 de cazuri la copii, fără complicații

Doi copii infectați cu COVID 19, o fată de 12 ani și un băiat de 13 ani, au murit în Belgia și Marea Britanie, au anunțat autoritățile. Sunt cele mai tinere victime ale infecției cu noul coronavirus în Europa, potrivit euronews.com. În România, până acum au fost depistați cu noul coronavirus 66 de copii, însă toți au evoluat foarte bine, mulți vindecându-se deja. Cele mai multe infectări depistate în România sunt la adolescenți.

Decesul fetei de 12 ani a fost anunțat de către autoritățile de sănătate publică din Belgia, într-o conferință de presă care a avut loc în 31 martie 2020.

„Este un moment extrem de dificil pentru că implică un copil, afectează în egală măsură personalul medical și comunitatea științifică”, a spus vizibil îndurerat Dr. Emmanuel André.

„Ne gândim la familia fetei  și la prietenii ei, este un eveniment care se întâmplă foarte rar, însă ne-a devastat”, a mai spus medicul.

Specialiștii au mai explicat că fetița a avut febră pentru trei zile, fiind testată pozitiv la coronavirus. Nu au fost oferite alte detalii despre problemele preexistente ale fetei.

Cazul din Marea Britanie: Ismail, fără alte probleme de sănătate

La scurt timp după anunțul făcut în Belgia, London’s King’s College Hospital a anunțat decesul unui copil de 13 ani. „Din păcate, un băiat de 13 ani care a fost testat pozitiv pentru COVID-19 a murit. Gândurile și codoleanțele noastre merg către familia lui”, a fost declarația unui purtător de cuvânt al spitalului.

Un apel de strângere de fonduri pentru familia copilului, realizat pe platforma de strângere de fonduri GoFunMe, l-a numit pe copil Ismail, precizând că nu suferea de alte afecțiuni.

„Din păcate, copilul a murit fără ca cei din familia lui să îi fie alături, din cauza riscurilor mari de infecție”, au mai anunțat autoritățile.

Până la acest moment, se crede că Ismail este cea mai tânără victima a virusului din Marea Britanie.

Moartea lui Julie, de 16 ani, a stârnit multe emoții în Franța

Săptămâna trecută, și autoritățile din Franța au anunțat decesul unei fete de 16 ani care s-a stins la un spital de copii din Paris. Moartea fetei, pe nume Julie, care nu avea probleme medicale preexistente, a provocat emoții puternice în Franța.

Rudele au povestit cum a evoluat boala tinerei: „Julie a avut doar o tuse uşoară care s-a înrăutăţit în weekend, iar luni am mers să o vadă un medic generalist. Acolo a fost diagnosticată cu o afecţiune respiratorie. Nu a avut alte boli înainte de asta. De aici, totul s-a derulat cu o viteză nebună. Mai întâi a fost internată la Longjumeau (Essonne), a fost transferată peste noapte la spitalul Necker din Paris. A fost pusă la un aparat de respiraţie, apoi a fost intubată. Plămânii i-au cedat. Medicii au făcut tot ce au putut, dar nu a fost salvată”, a povestit pentru jurnaliști sora ei.

Julie a murit la un spital de copii din Paris. Cazul ei a stârnit multe emoții în Franța

Decesele în rândul copiilor din cauza COVID-19 sunt excepționale. Autoritățile reamintesc însă că pot exista forme grave de boală la toate categoriile de vâstră, deși acestea apar în general la vârstnici și grupuri vulenerabile.

În urmă cu o săptămână și statul american Illinois a anunțat decesul unui bebeluș în vârstă de un an, care a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Cazul încă se investighează. Rapoartele medicale venite din China arată că și aici au murit un bebeluș de 10 luni și un băiat de 14 ani.

Copii infectați cu COVID-19. Situația din România: 66 de copii depistați, fără complicații

Statistica din 29 martie 2020, oferită de Ministerul Sănătații din România, arată că la grupa de vârstă 0-9 ani au primit diagnostic de COVID-19, 25 copii, iar la categoria de vârstă 10-19 ani, au fost 41 de pozitivi.

Statisticile oficiale făcute de autoritățile din România contabilizează în data de 29 martie 2020, 66 de copii care au fost diagnosticați cu COVID-19 dintr-un număr total de 1.760 de cazuri. Vestea bună este că cei mai mulți au evoluat foarte bine, unii fiind vindecați, și niciunul nu are deocamdată complicații, deși la Timișoara a existat un caz la un copil care a suferit un transplant de măduvă.  

Conform actualizării făcute de Ministerul Sănătații din România, până în 29 martie 2020, pe grupe de vârstă, situația este următoarea: la grupa de vârstă 0-9 ani au primit diagnostic de COVID-19, 25 copii, ceea ce înseamnă 1% din numărul total de cazuri. La categoria de vârstă 10-19 ani, au fost 41 de pozitivi, ceea ce înseamnă 2% din cazurile confirmate oficial pe teritoriul României până în 29 martie 2020.

Îți recomandăm să citești și:

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()