O fetiță cu COVID din Oradea a cerut să meargă la spital pentru a-și proteja mama care are cancer: „Mi-a cerut să sun la Salvare”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
fetita covid 19 oradea
Până la 35 la suta dintre copiii infectați cu COVID nu au simptome, arata statisticile

Medicii Spitalului Municipal din Oradea tratează în acest moment o fetiță de 12 ani, infectată cu COVID 19, care i-a impresionat prin lecția oferită. După ce a fost confirmată cu boala, ea a insistat să fie tratată la spital pentru a-și proteja mama, care are o afecțiune oncologică. Femeia își crește singură fata, după ce soțul a murit într-un accident când ea era gravidă, scrie ebihoreanul.ro.

Micuța de 12 ani, pe nume Ariana, a fost confirmată cu COVID-19 după întâlnirea cu o prietenă care avea coronavirus fără să fi ştiut. Fiindcă mama ei are o afecţiune oncologică și face chimioterapie, fetiţa a insistat să fie dusă la spital, deşi mama o voia acasă iar medicii le oferiseră și această variantă.

Femeia spune că probele pentru testul COVID le-au fost prelevate în 16 iulie, iar seara au şi primit rezultatele, telefonic: în cazul ei, verdictul a fost negativ, dar nu şi în cel al fetiţei.

„Știa de pe net că poate transmite boala și fără semne…”

„Ne-a sunat (…) de la DSP. Ne-a spus că, fiind asimptomatică, fetiţa poate rămâne în izolare la domiciliu, la fel şi eu, dar că poate fi şi internată la Infecţioase, iar alegerea este a mea. M-am panicat, n-am mai putut dormi toată noaptea. (…) Încă de la aflarea rezultatului, Ariana a hotărât că se internează, mi-a zis că vrea s-o las la spital. Nu avea niciun semn de boală, dar ştie de pe net şi de la televizor că şi persoanele asimptomatice pot transmite virusul”, a povestit mama fetiței pentru ebihoreanul.ro.

Cum legătura între ele este specială, iniţial femeia nu a fost de acord cu internarea. „În 12 ani nu ne-am despărţit niciodată. Ariana s-a născut fără tată, soţul meu a murit într-un accident rutier când eram însărcinată în luna a treia. La 3 ani a fost suspectată de leucemie, am stat internată cu ea, şi aici, şi în Cluj, unde din fericire s-a concluzionat că avea doar intoleranţă la lactoză. De când s-a născut, vreme de 12 ani, i-am dat toată dragostea, la fel şi ea mie”, a mai povestit femeia.

Pozitivă la doua teste

Au repetat testele, iar al Arianei a fost tot pozitiv. „Mi-a spus hotărâtă că vrea să o sun pe doamna doctor, că vrea să se interneze. I-am răspuns că eu nu vreau, dar pur şi simplu s-a dus în cameră, şi-a făcut singură bagajul şi apoi mi-a cerut să sun la Salvare, s-o ducă la spital”, povesteşte femeia.

Fetița i-a impresionat pe medicii de la secţia de Boli Infecţioase II, a Spitalului Municipal Oradea, unde este internată. „Este un pacient conştiincios, cu un comportament de felicitat. De felicitat este şi cea care a crescut-o astfel”, a declarat dr. Adriana Codreanu, care ţine legătura telefonic şi cu mama fetiţei.

Mai multe detalii despre cazul fetiței de la Oradea și cum răspunde la tratament găsiți AICI

Câți copii au COVID-19 în România

Copiii, mai ales cei cu vârste între 0 și 9 ani, reprezintă categoria cea mai puțin afectată de infecția cu noul coronavirus. În România, aproximativ 7% din totalul celor depistați pozitiv sunt copii și adolescenți, arată datele raportate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Niciun copil nu a decedat în România din cauza infecției COVID-19, iar în lume, mai puțin de 1% dintre cei care și-au pierdut viața în timpul acestei pandemii erau din categoria de vârstă 0-18 ani.

„La începutul pandemiei, numărul copiilor depistați cu COVID-19 era foarte mic, sub 2%. De aceea, s-a crezut inițial că ei nu sunt susceptibili la noul virus SARS-CoV-2. Ulterior, s-a descoperit că sunt la fel de expuși ca adulții riscului de infectare, doar că boala trece adeseori neobservată la ei, pentru că infecția poate fi asimptomatică sau cu simptome ușoare, insesizabile, dar, mai ales, pentru că are manifestări diferite de ale adulților. Din aceste două motive, copiii sunt testați mai puțin decât adulții. Experiența ultimelor două luni de pandemie ne-a arătat că, deși mai rar, și copiii ajung în unitățile de terapie intensivă cu complicații grave, care le pun viața în pericol. De aceea, riscul de infectare nu trebuie neglijat nici în cazul lor”, a declarat pentru site-ul medical www.smartliving.ro dr. Camelia Florea, medic specialist pediatru în cadrul Spitalului REGINA MARIA din Cluj

După câteva luni de pandemie, oamenii de știință încă nu știu exact câți purtători ai virusului sunt asimptomatici. Estimările inițiale variau de la 18% la 80% din totalul celor infectați, adulți și copii deopotrivă. Cea mai recentă analiză a procentului de asimptomatici, publicată în revista științifică Annals of Internal Medicine, apreciază că aproximativ 40% dintre cei infectați cu noul virus nu au simptome. Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) estimează procentul asimptomaticilor la 35%.

Până la 35 % dintre copii nu au simptome

La copii, se credea că noul coronavirus se răspândește silențios, dar cercetările ulterioare au arătat că procentul asimptomaticilor nu este mai mare în rândul lor, comparativ cu adulții. Până la 35% dintre ei trec prin această nouă infecție fără să resimtă simptome de vreun fel, arată o analiză publicată recent în Jurnalul de Boli Infecțioase Pediatrice, o revistă științifică americană care publică cercetări referitoare la bolile infecțioase la copii. Cât despre riscul de infectare, „copiii sunt la fel de expuși ca adulții”, concluzionează analiza care a cuprins 11 studii clinice și 333 de copii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa