O gravidă cu COVID-19 a decedat la Timișoara. Medicii au salvat copilul

Cristina Călin, redactor
scris pe
gravidă cu covid-19
O gravidă cu COVID-19 nu a reușit să fie salvată, însă bebelușul ei, da.

O femeie de 36 de ani din Timișoara, infectată cu noul coronavirus, a murit în timpul operației de cezariană. Medicii au reușit să îi salveze bebelușul.

Tânăra era însărcinată în aproape 7 luni. A ajuns la Maternitatea Bega din Timișoara în stare foarte gravă, fiind nevoie de terapie intensivă pentru a o stabiliza. A ajuns aici de la Drobeta Turnu Severin, unde era internată de trei săptămâni, timp în care starea ei s-a tot agravat. Femeia a fost supusă unor intervenții chirurgicale pentru a fi salvată, chiar și în cadrul secției de Cardiologie.

Chiar și familia femeii s-a implicat foarte mult. Ei au făcut o campanie pentru donare de sânge, însă chiar și așa nu a supraviețuit.

Cezariană de urgență pentru a salva copilul

Medicii din Timișoara i-au făcut cezariană de urgență pentru că și-au dat seama din evoluția stării de sănătate a gravidei că aceasta nu va rezista cât să ducă sarcina la termen. Au reușit să salveze viața bebelușului. Fetița are 810 g și trebuie să stea la incubator până va ajunge la greutatea potrivită pentru externare. Va rămâne sub supravegherea medicilor, intubat și ventilat.

„I s-a făcut cezariană la Spitalul Județean Timișoara, apoi a fost transferată pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Este vorba despre o tânără de 36 de ani. A stat internată câteva zile, după care a fost transferată la Terapie Intensivă, la Casa Austria. A făcut cezariană în interes matern, copilul a avut un pic peste 800 de grame, la naștere. Femeia de 36 de ani a rămas în continuare internată la Casa Austria, cu plămân artificial și, din păcate evoluția nu a fost favorabilă. Funcția pulmonară nu s-a putut recupera și acum câteva zile, din păcate, a decedat. Nou născutul este la noi la maternitate, intubat și ventilat. Are o evoluție normală, fiziologică, pentru un prematur”, a spus Marius Craina, șeful Clinicii Bega a Spitalului Județean Timișoara.

COVID-19 a făcut mai multe victime în rândul gravidelor din România

Femeia decedată la Timișoara nu este singura gravidă devenită victimă a virusului Sars-cov-2. Nu este singurul caz de deces la gravide infectate cu coronavirus. În luna august o femeie însărcinată în 25 de săptămâni a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia. Femeia era infectată cu coronavirus și a fost adusă în stare gravă la Alba Iulia. Ea ar fi luat virusul de la fratele întors din Spania.

O altă femeie însărcinată a decedat la Arad în luna iulie în timpul transferului de la spital din Arad la Timişoara. Aceasta a făcut un stop cardiorespirator pe ambulanță, apoi alte trei în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara. Femeia avea 39 de ani şi era gravidă în 28 de săptămâni. Gravida nu avea probleme de sarcină. Doctorii au descoperit-o că avea saturația de oxigen de 70 la sută, foarte scăzută. A fost trimisă la Spitalul Județean Timișoara, pentru a o stabiliza.

Pe 13 noiembrie, o femeie de 36 de ani din Craiova, care urma să nască, a murit la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din oraș. Ea era suspectă de COVID-19 și aștepta în izolator rezultatul testului.

Coronavirusul și sarcina. Ce faci dacă prezinți simptome

Dacă ești însărcinată și ai febră, tuse, dificultăți de respirație, sună-ți mai întâi medicul de familie. El este în măsură să-ți dea cele mai bune indicații. Autoritățile române au pus la dispoziție și un tel verde – 0800 800 358, ce poate fi apelat pentru a solicita informații despre Covid 19.

Dacă ai intrat de curând în contact cu o persoană care s-a întors din străinătate (nu neapărat din Italia) mergi la cel mai apropiat spital de boli infecțioase și solicită ajutor de specialitate. În niciun caz nu apela la auto-medicație, mai ales acum, când te pregătești să aduci e lume un copil.

„Gravidele sunt o categorie la risc pentru infecții și complicații precum pneumonia, ca urmare a modificărilor care au loc în corpurile lor și care predispun la imunodepresie. În rândul lor, există un risc mai mare de evoluție severă. De asemenea, gravidele nu au acces la toate tratamentele cu antibiotic disponibile, din cauza riscului pe care unele în prezintă pentru copil. În cazurile în care pneumonia este cauzată de un germen mai atipic sau rezistent, aceasta poate însemna un tratament prelungit în cazul lor”, avertizează dr. Ciprian Gigea, medic specialist pneumologie, la Ponderas Academic Hospital.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa