Care mască este mai bună pentru copii: din bumbac sau chirurgicală? Răspunsurile celor mai avizați experți

Geo Mihalcea
scris pe
Află răspunsuri la întrebări frecvente despre mască la copii și antrenează-ți copilul să rămână sănătos!

Ca părinte îți pui adesea nenumărate întrebări legate de acest subiect: „care este cea mai eficientă mască de protecție?”ori „cum îți convingi copilul să o poarte atunci când pleacă de acasă?” La tot felul de nelămuriri legate de acest subiect am căutat răspunsuri pertinente la medici și epidemiologi, pentru ca tu să fii cât mai liniștită și mai ales pregătită din timp!

Întrebări frecvente despre mască la copii: „Care e cea mai potrivită mască pentru copilul meu?”

Există deja pe piață destul de multe tipuri de măști, dar părinții vor să știe ce tip de mască este cel mai eficient și mai sigur pentru copii în mediul școlar: măștile de pânză, cele chirugicale (medicinale), cu elastic, ori cu bretele care se leagă în diverse moduri. „O mască de bumbac este cea mai bună opțiune pentru majoritatea copiilor!”, spune Sara N. Johson, doctor în medicină profesor de pediatrie și sănătate publică la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Dr. Melissa Hawkins, epidemiolog, mamă a patru copii și director al Programului de sănătate publică din cadrul Departamentului de Studii de Sănătate de la Universitatea Americană, susține același lucru: „Pentru mediul școlar recomand măști din bumbac cu legături elastice, deoarece sunt extrem de eficiente, confortabile și se pot curăța ușor!”

Pe lângă faptul că sunt lavabile și reutilizabile, măștile din pânză sunt mai ușor de ajustat, deci le poți potrivi pe fața copilului, spre deosebire de cele chirurgicale, folosite mai degrabă în România. Un alt avantaj al măștilor din bumbac este că acestea nu irită pielea copiilor, cum fac cele medicinale și nici nu alunecă din poziția corectă, odată ce au fost bine așezate. Legăturile elastice sunt special create pentru a acoperi corect nasul și gura fără a da senzația de disconfort celor mici.

„Acoperirea facială nu trebuie realizată cu măști medicinale, chiar dacă este vorba despre adulți sau copii. În niciun caz populația nu ar trebui să folosească pe cele de genul N-95. Acestea sunt esențiale pentru personalul medical ce tratează pacienții cu Covid-19”, adaugă dr. Hawkins.

Dr. Daniel Berliner susține cele spune de aceasta pe platforma medicală PlushCare: „Într-adevăr, măștile mai sofisticate, de genul celor N-95 asigură cea mai bună protecție împotriva infectării, însă purtatul măștii de orice fel ține virusul departe, iar cele de bumbac sunt o variantă excelentă, decât să nu porți nicio mască!”

„Cea mai eficientă mască este cea pe care copilul o găsește confortabilă”, susține și Dr. Eudene Harry, director medical pentru Oasis Wellness and Rejuvenation Center. „Cei mai mulți copii se declară mulțumiți de cele din bumbac cu legături elastice”.

OMS nu recomandă măștile de niciun fel pentru copiii mai mici de doi ani!

Întrebări frecvente despre mască la copii: „Vizierele sunt eficiente și sigure pentru copii?”

Lumea medicală americană este adepta măștilor din bumbac pentru cei mici, așa cum au argumentat mai sus diverși specialiști și consideră că sunt preferate în locul celor de unică folosință sau a vizierelor, cu scopul răspândirii virale: „O vizieră protejează purtătorul, dar nu este la fel de eficientă pentru oprirea picăturilor infecțioase, deoarece laturile și partea de jos sunt deschise” argumentează dr. Johnson.

Potrivit dr. Harry, „OMS nu recomandă viziere în locul măștilor de orice fel pentru că se știe că acestea nu oferă o protecție similară împotriva particulelor aerosolizate” dacă, cu toate acestea, copilul tău nu poate sau nu vrea să poarte mască și optezi pentru varianta vizierei „ai grijă ca aceasta să acopere întreaga față și până unde se termină bărbia”, te sfătuiește dr. Harry.

Dr. Hawkins face o sinteză destul de explicită a argumentelor pro și contra vizieră:

Avantaje

• Vizierele pot fi pentru mulți copii mult mai confortabile decât măștile, mai ales dacă este purtător de ochelari, care se aburesc imediat atunci când poartă o mască.
• Vizierele acoperă întreaga față, astfel încât cel mic nu mai are cum să-și atingă nasul, ochii și gura, ceea ce este ideal!
• Ele pot fi ușor de curățat după fiecare utilizare!

Dezavantaje
• Protejează copilul, dar nu-i protejează deloc pe cei din jurul lui, deoarece picăturile infectate se pot răspândi cu ușurință.
• Nu au aceeași eficiență ca măștile, suține OMS.
• Sunt greu de purtat de către copiii mai mici și incomode pentru multi copii.

Ce pot face părinții, educatorii, profesorii pentru a-i ajuta pe copii să se simtă confortabil când poartă mască?

Experții susțin că cei mici sunt incredibil de adaptabili. „Uneori, copiii se adaptează mult mai ușor la o situație în comparație cu adulții”, crede dr. Harry. Chiar dacă noi, adulții, spunem că o mască reprezintă o sursă de disconfort și ne-a fost tare greu la început să o purtăm zilnic la serviciu ori în mijloacele de transport în comun, copiii se vor obișnui mult mai ușor, mai ales în colectivitate, la școală, pentru că vor vedea că profesorii și colegii lor o poartă.

Iată câteva moduri de a-i împrieteni cu masca la școală:

• Antrenează-ți copilul în timpul verii cu purtatul măștii, pentru a se obișnui treptat cu ea. Antrenamentul să includă și spălarea frecventă a mâinilor, folosirea dezinfectanților, modalitatea corectă de a purta și îndepărta masca.

• Pune-l să exerseze purtatul măștii, prin casă, cu animăluțele de pluș preferate. Inventează jocuri de rol cu acestea, pentru ca totul să fie făcut cu plăcere.

• Lasă-l să aleagă! Implică-ți copilul în alegerea măștii sau lasă-l să o decoreze după bunul plac. Copiii au mai multe șanse să poarte o mască, dacă le place designul ei.

• Asigură-te că masca aleasă se potrivește cu fața copilului tău. Dacă este prea mică, îl va strânge și va refuza să o poarte, dacă este prea largă, riști să-i alunece de pe față și să nu-i mai ofere protecția așteptată.

• Responsabilizează-l! Spune-i că este un supererou dacă poartă mască, că se protejează pe sine și pentru cei din jur. Se va simți mult mai important atunci când va ști că soarta comunității este în mâinile sale!

• Asociază discuția despre mască cu altele legate de păstrarea sănătății. Cel mai probabil că puiul tău știa deja până acum că trebuie să-și acopere fața atunci când strănută, că strănutul se face în cot, pentru a evita răspândirea germenilor, că atunci când ești bolnav trebuie să stai acasă până când te faci bine. Purtarea unei măști este din aceeași categorie: un alt mod de a ne menține sănătoși pe noi și pe cei din jur.

• Fă din purtatul măștii un stil nou de viață, crează un motto propriu pentru această acțiune în familia ta; ceva de genul „Fii erou și poartă mască/N-o uita nicând acasă/Prețuiește sănătatea/Protejezi comunitatea!”

• Învață-l cum să poarte masca în mod corespunzător, arată-i că trebuie să se spele mereu pe mâini, deci și după îndepărtarea acesteia, asigură-te că știe să o așeze corect pe față, pentru a-i acoperi nasul, gura și bărbia. „Reamintește-i să evite atingerea măștii în timp ce o poartă și că trebuie să o scoată din spatele urechilor și nu din partea feței” te sfătuiește dr. Hawkins.

• Spală măștile din bumbac frecvent, atât pentru sănătate, cât și pentru confortul purtătorului!

Iată cum îi poți face copilului tău o mască acasă, fără să ai nevoie de mașină de cusut!

Măștile sunt sigure pentru copii? (Le pot face rău cumva?)

Din păcate, există nenumărate concepții greșite legate de purtarea măștii, multe dintre ele întreținute cu ușurință de fake-news-urile care circulă cu atâta rapiditate dintr-un cont într-altul pe rețelele de socializare. Deci, dacă prietenii sau neamurile îți spun că au auzit „din surse sigure” că măștile ar fi inutile sau chiar nesigure pentru copii, nu te enerva, nu le urma sfaturile, ci gândește-te că masca va ține infectarea cu Sars-Cov2 departe de copilul tău!

Iată ce vor experții să știi despre siguranța și eficacitatea măștilor pentru copii:

Măștile sunt sigure, nu-i „sufocă” pe copii, nu le inhibă aportul de oxigen și nici nu provoacă un aport excesiv de dixid de carbon, așa cum probabil ai auzit în stânga și-n dreapta! „Măștile nu servesc în mod eficient ca o barieră pentru transmiterea gazelor, așa cum se întâmplă cu oprirea particulelor”, subliniază dr. Berliner. „Deci, în timp ce măștile vor reduce foarte mult răspândirea particulelor virale, oxigenul și dioxidul de carbon vor circula eficient. Altfel spus, copiii care poartă măști vor putea să respire normal!”

Măștile sunt eficiente!Purtarea măștii este deosebit de importantă pentru că reduce răsândirea virusului de la persoanele asimptomatice, un factor important de răspândire comunitară în orice țară din lume”, spune dr. Hawkins.

Măștile sunt printre cele mai accesibile și ușor de utilizat arme pe care le avem împotriva noului coronavirus. „Distanțarea fizică, spălarea frecventă a mâinilor și consecvența în purtarea măștilor sunt metode testate, gratuite, eficiente de prevenire a îmbolnăvirii”, remarcă dr. Hawkins.

Măștile vor fi deosebit de importante pentru prevenirea răspândirii virale în școli, când acestea se vor dechide, chiar și cu un număr redus de elevi. „Unii părinți nici acum nu cred că cei mici pot contribui la transmiterea coronavirului!”, spune Hawkins, dar „când școlile se vor deschide la toamnă, copiii vor fi împreună în grupuri, iar bolile respiratorii obișnuite vor circula, așa cum fac întotdeauna. Copiii tușesc, vorbesc, iar virusul se poate răspândi extrem de ușor, și nu vorbim doar despre Covid-19, ci și despre orice alt virus respirator. Iată de ce, purtarea măștii la școală are o contribuție majoră în păstrarea sănătății copiilor!”

Măștile sunt un semn de îngrijorare, asta este clar în orice comunitate, deoarece obligativitatea purtării lor reprezintă ceva nou atât pentru adulți cât și pentru copii. Este normal să ne sperie ceea ce e nou, ce nu cunoaștem încă, dar poate ieși ceva bun din asta! Stimularea empatiei, a grijei față de cei din jur, preocuparea pentru păstrarea sănătății sunt calități pe care copiii noștri le vor valorifica mult timp după încheierea pandemiei.

• Dacă niciun argument al experților nu te-a convins încă, adu-ți aminte cât de importat este pentru fiecare părinte ca al tău copil să fie sănătos, iar acum, să rămână sănătos înseamnă să poarte mască!

Întrebări frecvente despre mască la copii: „Ce pot face atunci când copilul meu chiar nu vrea să poarte mască?”

În principiu, ce ai făcut și până acum când ai încercat să-l înveți ceva nou și la început a refuzat categoric: înarmează-te cu răbdare și iubire. Sau poți folosi câteva dintre sugestiile epidemiologului Melissa Hawkins:

Laudă-ți copilul ori de câte ori poartă mască! Spune-i că este un erou făcând asta, pentru că se protejează pe sine, dar și pe cei din jurul lui!

Nu îl forța, dacă nu vrea la început. Va ajunge la școală, va urma exemplul colegilor și profesorilor și va înțelege că purtatul măștii este o nouă regulă socială!

Ajută-ți copilul să înțeleagă de ce este important să poarte mască. Folosește cuvinte pe înțelesul său, dă-i exemple, caută filmulețe care să-l ajute să înțeleagă ce se întâmplă și cum protejează o mască.

Explică-i că masca este o regulă esențială, așa cum iarna ne îmbrăcăm gros pentru că este rece sau cum la mare ne dăm cu cremă de protecție solară. Copiii respectă regulile, dacă sunt învățați de mici.

Oferă-i tu un exemplu în fiecare zi și poartă mască! Implică-l în toate etapele purtării: pune-l să te ajute la cumpărarea lor, la așezarea pe fața ta, la îndepărtarea ei, după regulile cunoascute.

Ascultă-i nemulțumirile, lasă-l să-ți spună de ce nu vrea să poarte mască sau cum se simte atunci când o face. Sau, mai simplu, roagă-l să facă un desen care să-i exprime sentimentele! Poate așa vei ști cum să-l convingi!

Fă-i „pauze de aer curat” în spațiile deschise, în care nu sunt alte persoane în preajma voastră!

Lasă-l să aleagă masca potrivită, să fie în culorile lui preferate, ori cu personajul îndrăgit. Poate așa acceptarea va fi mult mai eficientă!

• Fă tot ce ține de tine ca să înțeleagă importanța protejării și prevenirii infectării cu noul coronavirus. Să nu cazi în capcana știrilor false, chiar dacă nu-l vezi, Covid-19 există, iar tu ai o armă împotriva lui: masca de protecție!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa