Laptele matern, studiat ca posibil tratament pentru coronavirus

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Un medic din New York studiează laptele femeilor care au fost expuse la coronavirus pentru a afla dacă anticorpii prezenți în lapte pot proteja bebelușii și poate cândva inclusiv adulții de coronavirus. 

Laptele matern, o poțiune magică purtătoare de anticorpi, este în prezent intens studiată, deoarece ar putea ajuta inclusiv în lupta împotriva coronavirusului.

Unul dintre motivele pentru care laptele matern este atât de puternic este faptul că poartă anticorpi care ajută bebelușii să lupte împotriva bolilor. Anticorpii sunt o parte importantă a sistemului de răspuns imunitar al organismului uman. Când un virus, bacterii sau alte amenințări atacă organismul, celulele noastre produc anticorpi pentru a lupta împotriva infecției.

Rebecca Powell, imunolog și cercetătoare la New York City’s Icahn School of Medicine at Mount Sinai, examinează prezența anticorpilor în laptele matern al femeilor care au fost expuse la coronavirus. Altfel spus, laptele matern este studiat ca posibil tratament pentru COVID-1. Ea realizează un studiu pe lapte matern provenit de la femei infectate cu COVID-19 pentru a afla dacă laptele matern oferă protecție copiilor dar și adulților. Un astfel de studiu nu s-a făcut niciodată: cu virusuri letale precum SARS, MERS și nici măcar cu gripa de sezon.

Anticorpii, următoarea armă de luptă cu COVID-19

În timp ce o mare parte din cercetările actuale privind anticorpii sunt concentrați asupra anticorpilor din sângele uman, Powell s-a concentrat pe anticorpii transportați de laptele matern uman, care poate avea unele avantaje biologice.

„Dacă descoperim că există lapte cu anticorpi, pot fi utilizați terapeutic într-un mod în care se folosește acum plasma – pentru a-i trata pe cei care sunt într-adevăr bolnavi?” se întrebă dr. Powell.

Iar anticorpii pot fi următoarea bătălie în drumul pentru a reveni la o viață normală. Cercetătorii lucrează acum la teste pentru detectarea anticorpilor pentru coronavirus pentru a ajuta oamenii să afle dacă sunt protejați de viitoare infecții. „Pot fi mulți oameni, iar eu suspectez că sunt destui, care au fost infectați, nu au simptome, și nu știu că au făcut boala”, a spus dr. Anthony Fauci, M.D., directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases, din SUA, pentru un interviu apărut în Today.

Anticorpii din laptele matern protejează bebelușii de rujeolă și varicelă în primele luni

Știm deja că femeile care alăptează produc anticorpi pentru unele virusuri și că aceștia sunt trecuți în laptele matern pentru protecția sugarului. Este interesant de văzut dacă femeile ar putea produce anticorpi puternici pentru coronavirus într-un mod similar.

Anticorpii din laptele uman, în tandem cu celulele imune, sunt capabili să transmită funcții puternice, de ucidere a virusului nou-născuților, care altfel ar putea să nu fie protejați de boli precum rujeola și varicela în primele luni de viață. Acesta este doar un motiv pentru care atât de mulți profesioniști din domeniul sănătății cer femeilor să alăpteze dacă pot – chiar și acum, când există risc de transmitere a coronaviruslui, deși cu anumite precauții – și de ce cercetătorii ca Powell doresc să-i studieze capacitățile de protecție.

✺ Medicul din New York care speră să descopere anticorpi capabilă să combată COVID-19, oferă bani celor dispuse să doneze lapte maten și acceptă mostre din afara New York-ului de la femei care au fost infectate, cărora le cere să scrie pe adresa: [email protected]

Laptele uman ar trebui studiat mai bine

În ciuda tuturor beneficiilor sale, laptele uman nu este în mod tradițional bine cercetat. Deși dovezile sugerează că este puțin probabil, nu este încă clar că coronavirusul nu poate fi transmis prin laptele matern, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA – și să nu mai vorbim dacă laptele în sine poate proteja un copil de boală.

(Powell este, de asemenea, specialist în lactație și a spus că mamele nu ar trebui să fie îngrijorate cu privire la transmiterea bolii prin laptele matern. De altfel, și Organizația Mondială a Sănătații recomandă alăptarea la femeile confirmate cu COVID-19).

Pentru a aborda unele dintre aceste întrebări deschise, Powell este dispus să plătească 5 dolari pe uncie de lapte de la fiecare femeie sănătoasă, care alăptează din New York. De asemenea, va lua eșantioane, prin poștă, de la femei din afara orașului New York, atât timp cât au un caz confirmat sau suspectat de COVID-19 sau dacă prezintă un risc ridicat de expunere.

Pentru început, Powell va verifica dacă laptele are anticorpi pentru a vedea dacă persoanele au fost infectate sau expuse la COVID-19. Apoi, va examina câți și ce clase de anticorpi sunt în probele de lapte; cât de durabile sunt; și dacă pot combate COVID-19 sau pot incita alte celule să omoare boala.

„Nu a fost niciodată făcut cu SARS, nu a fost niciodată făcut cu MERS, ba chiar și pentru gripă, care este atât de bine studiată. Din păcate, datele cu privire la protecția laptelui sunt foarte rare”, a spus Powell.

Anticorpi din sânge vs anticorpi din lapte

Cu toate acestea, pentru anticorpii din sânge, protocoale de testare sunt dezvoltate în întreaga lume pentru a determina dacă oamenii sunt protejați și gata să se întoarcă la muncă. Oamenii de știință examinează și anticorpii din sânge ca un potențial tratament terapeutic.

Cercetătorii de la trei spitale din China au scos anticorpi din sângele persoanelor care s-au recuperat de la COVID-19 și au infuzat o doză la 10 pacienți grav bolnavi. Descoperirile preliminare, publicate în Proceedings of the National Academies of Sciences, au arătat pacienților de pe „plasma convalescentă” și-au văzut simptomele diminuate, deși studiul este limitat.

Și anticorpii din lapte, potrivit Powell, ar putea avea un avantaj potențial ca tratament comparativ cu sângele. Aproximativ 90% din anticorpii din lapte sunt numiți IgA secretorii și sunt deosebit de durabili și rezistenți la degradare. Desigur, a spus ea, oamenii nu vor primi laptele direct ca tratament – anticorpii din lapte vor fi purificați și apoi transferați.

Este crucial ca profesioniștii interesați de plasmă convalescentă să nu ignore anticorpii la fel de puternici din laptele uman, potrivit.  El a descris laptele matern pentru VICE News drept „magic” de mai multe ori.

„Există o mulțime de alte lucruri acolo, care sunt acele componente magice care ajută mai mult decât să ajute copilul să crească .. și de la viruși începe cu adevărat povestea, de ce suntem atât de interesați de acest subiect când ajungem la coronavirus. ”

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa