Medic din focarul din Suceava: ”Vedeam efectiv cum le dispăreau plămânii pacienților!”

Cristina Călin, redactor
scris pe
Medic din focarul din Suceava

Alina Cignoli a impresionat o țară întreagă când a făcut publică o fotografie cu ea și fetița ei de numai 4 ani cu care s-a întâlnit de la distanță. Alina este medic rezident în anul 5 la Medicină de Urgență la Iași și a mers de bunăvoie la Suceava, în cel mai mare focar de coronavirus din țară, ca să ajute la tratarea pacienților.

Misiunea Alinei Cignoli la Suceava s-a încheiat, iar medicul a povestit tot ce a văzut acolo, mărturisind că a fost cea mai grea experiență din viața ei. Și-a lăsat acasă, la Iași, familia plângând, plină de îndoieli și de temeri și a mers într-un loc în care parcă bântuia moartea. Timp de 40 de zile a încercat să facă tot ce i-a stat în putere pentru a salva cât mai multe persoane infectate cu noul coronavirus.

Medic din focarul din Suceava. ”De-abia aici am înțeles ce face coronavirusul!”

Misiunea medicului de urgență a început la Rădăuți, unde erau transferate toate urgențele din zonă.  A stat acolo timp de o săptămână. „Am luat o decizie rapidă. Nimeni nu se aștepta. Am fost anunțați de situația în care se aflau colegii din Suceava și am decis să plec. Eu m-am născut în Suceava și am simțit că e datoria mea să o fac. Împreună cu o colegă am petrecut acolo 40 de zile. Pe data de 30 aprilie am avut ultima zi de lucru acolo. Am revenit acasă, iar acum stau în autoizolare timp de 14 zile, iar apoi voi reveni la lucru”, a spus dr. Alina Cigoli pentru publicația Bună ziua, Iași.

Cea mai grea decizie pentru medic a fost aceea de a se despărți de familie, mai ales că acasă a lăsat un copil mic. Fetița de 4 ani a rămas cu soțul, fără să înțeleagă de ce mama ei a îmbrăcat un combinezon roșu și a plecat atât de multe zile. „Am lăsat acasă fetița de patru ani care a început să plângă când am plecat. Am lăsat soțul care se îngrijora de toată situația care exista la Suceava. Părinții mei s-au impacientat și ei, dar acest lucru nu m-a oprit să plec. Mă durea, știam că va fi greu, așa cum de fapt a și fost, dar știam că aceasta este menirea mea de medic. În momentul în care mi-am ales această specializare eram proaspăt căsătorită, eram însărcinată, iar soțul meu a înțeles că aceasta este meseria pe care am ales-o. El a crescut singur fetița noastră de la vârsta de trei luni”, adaugă medicul.

”A fost crunt să fiu medic în focarul din Suceava”

alina cignoli

Primele zile la Spitalul Județean Suceava au fost crunte. Toată lumea era extrem de panicată după redeschidere, oamenii se temeau pentru viața lor. De fapt, acesta a fost momentul când Alina Cigali a înțeles ce înseamnă de fapt lupta cu noul coronavirus.

„Am plecat benevol, nimeni nu ne-a impus. Îmi amintesc primele zile acolo, în cel mai mare focar din țară. În primele zile, numărul de pacienți era extrem de mare. Îi vedeam cum vin câte cinci, șapte într-o ambulanță. Cu toții aveau coronavirus. Inițial nu am crezut nici eu în puterea de infectare cu acest virus. Am înțeles asta în Suceava, când pacienți tineri și bătrâni ajungeau în UPU și trebuia să-i consult. Le verificam plămânul prin Computer Tomograf și vedeam efectiv cum plămânii le erau bucăți, plămânul dispărea. Atunci mi-am sunat familia și am început să plâng la telefon. Am simțit că vreau să renunț”, își amintește dr. Alina Cigoli.

”Am plâns în fiecare noapte în camera mea”

Suceava a fără doar și poate cel mai mare focar de coronavirus din România, iar medicul spune că fiecare zi a fost foarte grea. Veneau pacienți în număr foarte mare ceea ce făcea ca volumul de muncă să fie imens, pe străzi se simțea panica, aproape de teroare. Nu este de mirare, că noaptea, după ce ajungea în camera ei de hotel și reușea să vorbească online câteva minute cu familia, plângea.

„Cred că fiecare coleg de-al meu se întorcea în cameră și plângea după ce se termina tura. A fost o presiune extrem de mare. Au fost momente grele în care m-am gândit să renunț și să plec. Fetița mea plângea la telefon că voia să mă vadă acasă, eu plângeam de dorul lor și de faptul că vedeam moartea în fiecare zi. Nu am renunțat. Am rămas acolo oricât de greu a fost. Aceasta e meseria mea”, mai spune dr. Alina Cigoli.

Sursă foto: pagina personală de Facebook 

Dacă această mărturie a unui medic din focarul din Suceava ți s-a părut interesantă îți recomandăm să mai citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa