Doctoriță gravidă în 8 luni: „Mi-e teamă pentru bebelușul meu, dar merg la spital să ajut!”

Cristina Călin, redactor
scris pe

Noul coronavirus a impus reguli de conviețuire altfel decât știam până acum. Suntem sfătuiți să păstrăm distanța socială, să stăm cât mai mult în casă. Oameni în vârstă sau cu diverse boli s-au autoizolat de teama de a nu fi infectați cu COVID-19. Totuși, nu toți au această opțiune.

Paloma Sardina este medic în SUA și este însărcinată în 8 luni. Se încadrează în categoria de risc și ar trebui să stea în izolare în casă, însă nu poate face acest lucru. ”Femeile medic însărcinate sunt chemate la spital pentru a lupta cu pandemia de coronavirus”, a declarat pentru romper.com alt medic, Sweta Pai. Recomandările Academiei Americane de Obstretică și Ginecologie sunt neclare legate de efectele noului coronavirus asupra femeilor însărcintate și fătului, așa că situația este cu atât mai complicată pentru aceste femei. „Fiecare spital decide cum își protejează angajatele însărcinate”, a declarat Pai.

Pandemia de coronavirus face ca fiecăruia dintre noi să îi fie teamă, însă cazul medicilor este cu atât mai complicat cu cât riscul de infecție este foarte mare.

Iată ce povestește Paloma Sardina despre situația din spitalele din SUA și despre situația ei atât de specială.

Reporter: Ce simte o femeie însărcinată care este și medic în această perioadă?

Dr. Paloma Sardina: Eu îmi iubesc foarte mult meseria și sunt mândră că pot ajuta în aceste timpuri fără precedent. Îmi imaginez că toate femeile medic care poartă în pântec un copil acum vor să contribuie la eradicarea virusului, chiar dacă grija lor principală se îndreaptă către protejarea lor și a bebelușului. Având în vedere că în fiecare zi crește numărul celor infectați cu noul coronavirus, că sunt foarte mulți asimptomatici este normal să ne fie teamă. Tot timpul lucrez cu frica planându-mi asupra capului și cu întrebări legate de cum COVID-19 îmi afectează bebelușul. Fac tot ceea ce pot ca aceste gânduri negative să nu mă copleșească. Urmez toate protocoalele instituite de spital, dar și toate sfaturile pe care le-am primit de la medicul care îmi urmărește sarcina. Ceea ce este cel mai compleșitor este că nu se știu foarte multe despre efectele COVID-19 asupra sarcinii.

În spitalul în care lucrez eu sunt foarte mulți bolnavi, iar problema cea mai mare este că nu mai avem măști.

Reporter: Cum reușești să rămâi puternică?

Dr. Paloma Sardina: Puterea vine din interior și este dată de dorința de a-i ajuta pe colegii mei doctori, familia sau prietenii. Celor care sunt în situația mea, medici însărcinați, le recomand să vorbească cu alte colege care poartă în pântece bebeluși, dacă au posibilitarea. Suportul pe care vi-l puteți oferi va face să mai alunge din temeri și din gândurile negative. De asemenea, este importantă și susținerea partenerului care și-a încurajat colegii de la serviciu să lucreze de acasă și să evite părăsirea locuinței. Prietenii și familia mă întreabă tot timpul cum mă simt.

Reporter. Cum arată pentru tine o zi de lucru de când a început pandemia de coronavirus?

Dr. Paloma Sardina: În fiecare zi camera de urgențe de la spitalul la care lucrez este foarte aglomerată, iar echipamentele de protecție sunt foarte puține. A devenit o adevărată problemă faptul că s-au îmbolnăvit și colegi de-ai mei și a trebuit să acopăr și din turele lor. Trebuie să spun că spitalul la care lucrez este unul din prima linie de luptă cu noul coronavirus.

Managerii spitalului au luat decizia de a-i proteja pe cei care sunt în categoria de risc. Turele noastre sunt mai scurte pentru a minimiza riscul. În acest fel intru mai puțin în contact cu pacienți cu boli infecțioase. Mă ocup mai mult de cazuri care nu sunt legate de COVID-19. De asemenea, asigur și consultații prin video astfel încât colegii mei să se poată ocupa de cazurile de coronavirus.

Reporter. Cum pot pacienții să ajute medicii în această perioadă?

Dr. Paloma Sardina: În primul rând trebuie să aibă grijă de ei! Să se spele pe mâini, să nu mai pună mâinile pe față, să stea în casă cât mai mult, dacă trebuie să iasă să meargă pe jos. Dacă fac toate aceste lucruri spitalele nu vor fi aglomerate, iar noi ne vom ocupa cum trebuie de fiecare în parte.

Reporter: Ce mesaj ai să le transmiți celorlalte femei medic care sunt însărcinate?

Dr. Paloma Sardina: Aceasta este prima mea sarcină și nu am știut dacă pot să lucrez și cât o să pot să o fac. Am alături de mine o comunitate extraordinară de medici părinți sau viitori părinți de la care am cules câte informații și experiențe am putut. La ei am găsit răspunsuri la multe dintre întrebările pe care le aveam.

Este cea mai frumoasă și mai înspăimântătoare perioadă din viața mea. Le mulțumesc colegilor care au preluat pacienți atunci când eu a trebuit să mă odihnesc, celor care au ales să meargă în ture mai obositoare, celor care mi-au dat locul lor la ședințe.

Dacă acest articol despre ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa