Nașterea și Covid-19. O mamă din Texas a născut tripleți după ce a învins noul coronavirus

Geo Mihalcea
scris pe
Nașterea și Covid-19. Povestea lui Maggie Sillero este una cu final fericit.

Nașterea și Covid-19. Maggie Sillero, o tânără din Texas a primit vestea îngrozitoare că are Covid-19 când sarcina sa ajunsese la 28 de săptămâni. Ea mai avea un băiețel de 5 și era însărcinată cu tripleți de această dată. A aflat totul la un control de rutină și a fost șocată pentru că stătea în izolare încă din luna martie.

Pe 8 mai 2020 Maggie a mers la maternitatea din Texas la un control de rutină, pentru că o sarcină cu tripleți necesită o supravhegere sporită. A acceptat senină să i se facă testul pentru noul coronavirus, deoarece știa că a fost extrem de precaută și nu prezenta niciun simptom.

Sillero a declarat pentru CNN că a considerat că testul este doar o precauție de rutină, dar a fost absolut șocată când a aflat că rezultatul este pozitiv. „Nu mi-a venit să cred că m-am infectat cu Sars-cov 2, mai ales că am fost foarte atentă și nu am ieșit din casă aproape deloc.”

Nașterea și Covid-19: soțul pozitiv, fiul negativ

Soțul ei a fost de asemenea depistat pozitiv, însă tot asimpromatic, ca și Maggie. Din fericire, Alexander, fiul ei de 5 ani nu avea probleme, testul său având un rezultat negativ. Ciudat, pentru că cei trei locuiau în aceeași casă. Imediat după primirea veștii, Alexandrer a mers să locuiască alături de bunica sa și și-a văzut părinții doar prin intermediul apelurilor video săptămâni în șir.

Din 8 mai, Maggie a fost izolată în spital, pentru ca medicii să-i poată supraveghea simptomele și pentru a monitoriza atent evoluția tripleților. „Am ajuns să mă împrietenesc cu toate asistentele și medicii care au avut grijă de mine, pentru că erau singurele persoane cu care aveam contact direct!”, a declarat femeia pentru CNN. Din fericire, printre asistentele care o îngrijeau, Maggie a dat peste o colegă pe care nu o vă văzuse din gimnaziu!

Tripleții au venit prematur pe lume

În dimineața zilei de 4 iunie, când intrase deja în a 32-a săptămână de sarcină, femeia a obținut un al doilea test negativ, semn că scăpase de infecția cu Covid-19. Nici n-a apucat să să bucure prea tare de rezultat, că ecografia făcută a depistat o problemă extrem de serioasă: unul dintre bebelușii săi avea cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului.

A fost bagată de urgență în sala de operație, unde i s-a făcut cezariană, pentru a salva viața tripleților. „Din fericire, totul a ieșit bine”, a spus Sillero. „Medicii au fost uimiți cât de bine arătau bebelușii imediat după naștere!”

Pentru că soțul ei încă nu fusese încă declarat vindecat, alături de Maggie în momentul nașterii a fost mama sa. Isabella cântărea 3,11 kg, Nathaniel a avut la naștere 3,7 kg, iar Adriel 2,1, potrivit documentelor oferite de maternitate. Ei au mai rămas o perioadă internați, deoarece la 32 de săptămâni se consideră naștere prematură, iar bebelușii trebuiau să fie atent monitorizați.

„Se descurcă foarte bine tripleții mei, sunt sănătoși. Evident că vor apărea unele întârziri în dezvoltarea lor, născându-se prematur, însă medicii sunt foarte optimiști, văzând-le evoluția din ultima lună.”

Prima care a ajuns acasă a fost Isabella, iar medicii au spus că și frățiorii ei mai mici vor fi pregătiți cât de curând să intre în sânul familiei. Ei sug deja la biberon, au luat în greutate și sunt într-un grafic normal de dezvoltare.

Alexandrer abia așteaptă să-i vină toți frații acasă, pentru a-și lua în serios rolul de frate mai mare toți trei. Iar părinții sunt mai fericiți ca niciodată. După ce au trecut cu bine de noul coronavirus, vor să uite prin tot ce au trecut și să-și vadă cei patru copii sănătoși și fericiți.

Nașterea și Covid-19 în România

Și în țara noastră au venit pe lume în pandemie bebeluși ale căror mame erau infectate cu noul coronavirus. Unii dintre ei s-au născut prematur, având la naștere doar 1000 g, dar medicii din maternitățile din toată țara fac eforturi pentru a salva viața fiecăruia dintre el.

Dacă ești gravidă în ultimul trimestru și vei fi depistată pozitiv cu Sars-cov 2, trebuie să știi că Ministerul Sănătății are pregătit un protocol de intervenție în astfel de cazuri, iar tu și bebelușul tău veți fi în siguranță încă din momentul internării.

„Gravida caz confirmat cu infecție COVID-19 va fi introdusă direct în cabinetul de consultație cu izoleta de către echipajul SMURD. Se va verifica prezența și poziționarea corectă a EP (capelină, mască facială care acoperă gura și nasul) la pacienta din izoletă.

  • Medicul obstetrician care va efectua consultul se va echipa cu EP înainte de a intra în camera de consultație.
  • Medicul va efectua o anamneză concisă, care va include (în funcție de caz): data intrării în izolare/carantină, debutul simptomatologiei și existența testului de laborator pentru COVID-19 (cu data și rezultatul testului).
  • În urma consultului obstetrical și stabilirii diagnosticului, medicul va decide: Internarea pacientei în vederea nașterii sau Transferul pacientei către o unitate desemnată de autorități pentru cazurile obstetricale suspecte / confirmate cu COVID-19 dacă situația obstetricală permite și dacă există o astfel de unitate desemnată în apropierea unității unde s-a prezentat gravida.
  • În cazul în care pacienta nu îndeplinește criteriile de internare, medicul va solicita o ambulanță pentru transportul pacientei către un serviciu de boli infecțioase sau pentru transportul pacientei înapoi în locația de izolare/carantină (în funcție de caz).
  • Orice gravidă suspectă, conform definiției de mai sus a cazului suspect, va fi testată pentru SARS-CoV-2. l La finalul consultului, medicul se va dezechipa, dezinfecta și igieniza conform protocolului stabilit de către unitatea sanitară.
  • Spațiul de consultație (izolatorul) se va dezinfecta conform protocolului stabilit de către unitatea sanitară. În cazul internării pacientei va fi informat medicul șef de secție sau medicul șef de gardă. Dacă se decide internarea, pacienta va fi transportată (conform protocolului unității sanitare) către sala de nașteri desemnată în acest scop, pe un traseu prestabilit, care va fi eliberat anterior de prezența altor persoane.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa