Și copiii pot face forme grave de boală, iar bebelușii sunt foarte vulnerabili

Cristina Călin, redactor
scris pe
coronavirus la bebeluși

Pe măsură ce pandemia de coronavirus s-a răspândit în lume au apărut o serie de studii care arătau că efectele asupra copiilor sunt mai blânde. O echipă de cercetători chinezi, dar și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătații, atrag atenția că și copiii pot face forme grave ale bolii, iar bebelușii sunt cei mai vulenrabili. De asemenea, OMS a anunțat că în China a murit un adolescent din cauza coronavirusului.

Un studiu realizat de oameni din știință din China arată că s-au îmbolnăvit mulți copii, care de cele mai multe ori au fost asimptomatici, dar au fost și cazuri în care cei mici au avut probleme de sănătate grave din cauza COVID-19. Studiul a fost citat și de reprezentați ai Organizației Mondiale a Sănătății în contextul în care le-au cerut părinților să aibă foarte mare grijă de copii.

„Trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca și copiii să aibă simptome grave”, a declarat dr. Maria Van Kerkhove, reprezentant al OMS.

Cercetătorii de la mai multe universități din China au studiat datele de la mai mult de 2.000 de copii care s-au îmbolnăvit de COVID-19 între 16 ianuarie și 8 februarie. Micii pacienți aveau în medie 7 ani. În urma studierii datelor au descoperit că 90% dintre ei au fost asimptomatici sau au avut simptome foarte ușoare. Dintre aceștia, 39% au avut chiar și pneumonie, fără să fie foarte vizibilă, aproximativ 50% au avut febră, stare de oboseală, senzația de gât uscat, tuse și dificultăți de respirație, iar 4% nu au avut nimic.

Simptomele bebelușilor bolnavi de coronavirus sunt mai grave

Din totalul copiilor care s-au infectat cu noul coronavirus doar 6% au avut simptome grave. Cercetătorii dau exemplul unui băiat de 14 ani din provoncia Hubei care al cărui organism nu a rezistat infecției. Centrul pentru Controlul Bolilor din China a dar publicității un raport care arată că probleme grave au avut în proporție de 10% bebelușii, 7% copiii cu vâsta cuprinsă între 1 și 5 ani, 4% cei cu vârsta între 6 și 10 ani, 4% cei între 11 și 15 ani și 3% adolescenți.

Chiar dacă manifestările clinice ale COVID-19 în cazul copiilor au fost mai blânde decât ale adulților, se pare că bebelușii sunt mai vulnerabili în fața noului coronavirus.

Simptomele pe care le au copiii infectați cu COVID-19 sunt, în general, mai puțini severe decât în cazul adulților, însă nu se știe exact de ce se întâmplă acest lucru. Una dintre teoriile oamenilor de știință este că cei mici sunt mai expuși la răceli și infecții respiratorii și de aceea dezvoltă mai mulți anticorpi.

În orice caz, experții spun că este nevoie ca autoritățile să se gândească cel mai mult la copii atunci când iau decizia de a închide școlile sau grădinițele în încercarea lor de a opri răspândirea coronavirusului. ”Copiii pot transmite virusul în perioada de incubație sau în momentul în care încep să se declanșeze simptomele. Modul în care ei transmit COVID-19 în comunitate rămâne însă neclar pentru lumea științifică”, a declarat Lee W. Riley, cercetător la Universitatea din California.

Studiul complet realizat în China îl găsiți AICI.

Dacă acest articol despre noul coronavirus la bebeluși ți s-a părut interesant, îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa