Pandemia prin ochii mamelor. „Egoism în floare, nepăsare, inconștiență și plin de paranoici”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Am întrebat cititoarele site-ului Totul despre mame despre locul în care sunt în acest moment și cum este situația în jurul lor. Am primit răspunsuri care ne arată situații diverse, cu trăiri pe măsură. Mamele au însă superputeri pe care le transmit copiilor și sunt foarte responsabile cu ele și cu protejarea celor din jur, oriunde sunt în lume. 

În România, cu siguranță cea mai tragică situație este cea de la Suceava, unde mamele și viitoarele mămici nu mai au acces la servicii medicale, sistemul de sănătate local fiind compromis aproape în totalitate. În Spitalul Județean din Suceava sunt zeci de medici infectați cu COVID-19, la spitalul local de boli infecțioase zilnic se anunță decese și peste 100 de bolnavi sunt internați.

Cristina, Suceava

”Este strigător la cer ce se întâmplă la noi. De joi nu am iesit din casă și nici nu cred ca voi iesi in următoarele doua săptămâni. Sunt viitoare mame care nu stiu unde vor naște, consultatii nu se fac nicăieri, nici dacă declari că ai intrat în contact direct cu persoană care are Covid-19 nu esti testat, spitalul e compromis de personalul infectat.”

Gerogiana, Suceava

”Jale peste tot!!”

Ella, Suceava

”La ce s-a ajuns dacă oamenii nu au înțeles că trebuie să stea în casă și au tratat cu superficialitate situația. E trist.”

Ana Maria, Suceava

”Știe toată lumea cum este aici pentru că se dă la televizor. Sperăm să fie bine și stăm în case, cu excepția fanaticilor religioși care evident că nu au stare și nu le pasă de nimeni altcineva decât de ei. Egoism în floare, nepăsare, inconștiență și plin de paranoici.”

Delia, Suceava

”Sunt din Suceava, dar locuiesc in Olanda – Aalsmeer. Mă îngrozește situația din Suceava. Am fost în vacanță acum o lună. Nici nu mi-am închipuit că se poate ajunge aici. Le dau de grijă părinților să nu iasă din casă ca să ne vedem sănătoși după ce trece epidemia.”

Ce spun mamele din restul țării

În alte orașe din România, situația este ceva mai bună iar mamele foarte responsabile în protejarea copiilor și a celor din familie, în măsură în care le stă în putere.

Noemi, Brașov

”Pe străzi nu am mai ieșit de două săptămâni (doar  două ori pentru cumpărăturile necesare). Sunt singură cu ce doi copilași ai mei (6 luni și 3 ani și 6 luni). Nu știu ce ne așteaptă în continuare. Sper din suflet să treacă cu bine.”

Andreea, Brașov

”Până vinerea trecută am lucrat și a stat buni cu bebe, dar văzând că se înrăutățește situația am adus-o pe buni acasă la Bacău și am rămas eu de luni. Marea majoritate au înțeles și stau în casă, însă bătrânii se încăpățânează cu disperare să se conformeze. Încă îi văd de la geam cum se plimbă agale pe strada.”

Raluca, Mureș

„Eu și bebelina nu am mai ieșit din casă de 17 zile, doar în curte. Soțul lucrează de acasă și el face și cumpărăturile când este nevoie, o dată pe săptămână sau mai rar. Încercăm să nu ne expunem. Lumea respectă în mare parte și sunt puține cazuri confirmate, dar mulți suspecți. Sperăm să fie totul bine.”

Niko, Năvodari

”Suntem bine. Copiii mei stau în casă de 15 zile. Încă rezistă. Eu ies la cumpărături rapide odată la trei zile, cu precauție. Sperăm să fie bine și să trecem cu bine peste această pandemie, care ne-a marcat viața tuturor.”

Alina, București

”Azi: lume puțină în stațiile de STB, am două în fața blocului și pe strada (+/- mască la unii). Multe mașini de poliție, salvările s-au auzit și azi- nu e ceva anormal, doar că se aud mai bine acum. Pe seară am văzut o mașină care difuza mesaje de interes public în timp ce igieniza strada.”

Mariana, București

”Stau cu copilul în casă de 11 zile. Soțul iese la cumpărături cam la 4 zile. Nu prea sunt oameni pe afară, în zona mea. Numărul infectaților și al deceselor este în creștere de la o zi la alta. Sunt deschise magazinele mari de alimente și farmaciile.”

Milica, Roman

„Stau cu grijă. Soțul e pompier. Am bebe de un an jumăte. Mama vine și mă mai ajuta cu mâncare când e el plecat și mi le lasă la ușă. Nu intră în casă. E foarte trist totul.”

Irina, Slatina

”Străzi pustii, când și când câte o mașină pe strada mea. Doar poliția locală cu „stați în case” se mai aude în liniștea asta cutremurătoare, aș zice…

Viața mamelor care trăiesc în alte țări din Europa

Harta de mai jos, pusă la punct de specialișii în boli transmisibile europeni, ne arată care este situația în acest moment în privinaț îmbolăvirilor și răspândirea geografică a noulul coronavirus. Zonele cele mai colorate au cel mai mare număr de îmbolăviri.

Răspândirea geografică a cazurilor de COVID-19 în lume în 25 martie 2020. Cu cât zona marcată este mai închisă cu atât numărul de cazuri este mai mare. SURSA: Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile

Daniela, Madrid, Spania

”Aici situația e foarte gravă și totuși mulți nu conștientizează situația. Sunt peste 30.000 de amenzi date si aproape 400 deținuți. Sunt magazine unde nu găsești mare lucru, dar și magazine unde se găsesc de toate. Le mulțumim zilnic cu aplauze celor „din prima linie”. Sistemul sanitar e pa cale să colapseze. Oriunde ați fi aveți grijă de voi.”

Monica, Belgia

”Stăm în casă de două săptămâni, având doi bebeluși gemeni. Prefer să stau în casă și să ieșim doar pe terasă. Afară se iese doar în caz de cumpărături, pentru a merge la muncă și o scurtă plimbare. În rest stăm în casă. Să sperăm că trece cât mai repede.”

Andreea, Southampton, Marea Britanie

”Aici străzile pot spune că sunt pustii față de cum erau acum 1-2 săptămâni. Școlile închise, restaurantele, pub-urile, unele magazine, multe locuri de muncă au fost închise. În continuare găsim greu hârtie igienică și e la preț dublu atunci când o găsim. Foarte greu găsim produse alimentare, stocurile ori sunt insuficiente ori nu știu ce se întâmplă pentru că ei spun că marfa exista. Depozitele sunt full, dar în magazine bate vântul. Pare că ar fi liniștea dinaintea furtunii! Să speram că totul o să revină la normal în cel mai scurt timp posibil, atât aici (deși la noi abia acum începe nebunia, din păcate greu s-au luat măsuri aici), cât și acasă in România și peste tot în lume. Multă sănătate tuturor! Doamne ajută!”

Manuela, Londra, Marea Britanie

”De două zile s-a declarat lockdown-ul, doar supermarketurile și farmaciile rămânând deschise. Soțul încă merge la muncă. Pentru cât timp, încă nu știm. Eu am intrat în prenatal de vreo 2 săptămâni și sperăm să mă relaxez până vine bebe doi. În schimb trebuie să fac lecții peste lecții cu fetița de 5 ani și 9 luni, care este în clasa întâi. Este destul de greu și enervant, dar avem noroc că stăm la casă și mai ieșim în grădină. Doamne ajută să fie totul bine!”

Ana Maria, Paris, Franța

”Este foarte greu. Lucrez de acasă de la 9 la 17, mai mult decât lucram când mă deplasam. Am doi copii unul are 9 an , iar școala îmi trimite lecțiile și programa pe e-mail ( istorie, geografie, matematică, franceză , etc) pe care trebuie să i le predau și să îl fac să lucreze și evaluările. Cel mic începe și el grădinița în septembrie și mi-au trimis un fel de pregătire pentru el! Nu ieșim deloc, magazinele ne livrează acasă. Este foarte greu! Ma simt mai obosită acum că stau acasă decât înainte! Sănătate!”

Adriana, Utrecht, Olanda

”Magazinele sunt pline de produse după câteva zile de stoc redus, dar nu epuizat. Ieșim afară în fiecare zi, dar nu vorbim și nu ne jucăm cu alte persoane. Am doi copii de 4 și 6 ani. Pe stradă și în parcuri nu e aproape nimeni, totul pare calm. Locurile publice sunt închise, inclusiv primăria și biblioteca, dar găsim totul online.”

Laura, Oosterhout, Olanda

”Eu mă aflu în zona cea mai contaminată din toată țara. Copii sunt acasă, facem teme și ne jucăm în grădină. Eu ies singură la câteva zile pentru cumpărături. 6500 de persoane testate pozitiv, 356 decese. Aici în zona sunt pline spitalele și pacienții sunt mutați la alte spitale în nordul țării, dar nu e panică. Școlile sunt închise până pe 6 aprilie, dar sunt zvonuri că se va prelungi.”

Mariana, Sluiskil, Olanda

Am început a doua săptămâna de stat in casă. Locuim într-un sătuc așa că suntem cât de cât mai feriți. Soțul e singurul care iese din casă la cumpărături sau la muncă pe teritoriul Belgiei. Majoritatea magazinelor sunt deschise, respectându-se distanța între persoane. Ce e îngrijorător e numărul mare de îmbolnăviri zilnice. Aproape în fiecare seară de la ora 19 se bat clopotele un sfert de oră din respect pentru cadrele medicale ce duc o luptă asiduă pentru noi toți.”

Daniela, Viena, Austria

Ieri erau anunțate în Viena 562 persoane infectate și deja 11 decedați. Cam ca peste tot e și aici aceeași situație: lumea stă în casă, amenzile sunt usturătoare și chiar ne-am restricționat și cu ieșitul la cumpărături, doar necesarul necesar. Am doi copii,  cu cel în clasa întâi facem lecțiile împreuna, avem destule, dar și cântam mult, ascultăm muzică și dansăm. Cea mare se descurcă singură, e însă greu cu statul în casă. Ieșim în fiecare seară, deși în ultimele zile a fost atât de frig că mă gândeam că se întoarce iarna înapoi. În rest, speram să rămânem sănătosi și să învățăm ceva din această încercare care cred eu, nu este întâmplătoare. Aveți grija de voi mămici!”

Viorela, Salzburg,  Austria

Cam pustiu, gen la ora de plecat la munca sunt 5 persoane în autobuzul de regulă plin. Totul este închis: restaurante, magazine, malluri, parcuri. Sunt deschise doar cele alimentare, tutungeriile și farmacii. Școlile și grădinițele sunt parțial închise. Cine nu are alte soluții poate duce copiii doar pentru supraveghere, mai ales cei ai cadrelor medicale, politiști. Avem de toate, aprovizionarea merge bine, autoritățile sunt pregatite cu vreo 800 de paturi în plus față de cele din spital în caz de doamne ferește. Asta e liniștitor având în vedere că nu-i un oraș așa mare. Liniștitor mai e și că vom fi plătiți perioada asta, mulți au fost trimiși în șomaj, alții în program redus până la zero ore la nevoie, dar încasând 80-90% din salariu. Am stat în casă vreo săptămână jumăte, cu mici plimbări în jurul blocului, săptămâna asta muncesc, dar sper să scap necontaminată. Stați sănătoși!

Karin, Würzburg, Germania

Eu lucrez în spital. Nu e până azi nici un pacient cu COVID 19 internat. Lucrez la terapie intensivă. Eu personal am senzația că e liniștea dinaintea furtunii. Copilul e acasă cu părinții, fără vizite, fără amici, ieșirea zilnică o facem pe câmp cu cățelul. Posibilitatea de a întâlni pe cineva e minimă.  În rest facem teme, jocuri, chestii gospodărești.

Doina, Toscana, Italia

La noi în zonă nu sunt așa multe cazuri. Stăm în casă de două săptămâni. Chiar și așa situația la nivel național nu e deloc bună sunt peste 7.500 de decese și peste 57.000 pozitivi, sunt multi în spitale, mulți pe ATI. Numărul cazurilor pozitive încă cresc și cu cate 3.000- 4.000 în 24 de ore. Jale!

Pentru alte articole despre evoluția pandemiei de coronovirus, vă invităm să citiți și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa