Ordonanță de urgență: părinții vor fi plătiți să stea acasă cu copiii și în vacanță

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Părinți plătiti să stea acasa cu copiii în vacanță. Patronii sunt obligați să dea liber plătit angajaților cu copii și mai departe, în vacanță, pe durata stării de urgență de urgență, potrivit unei ordonanțe publicate în Monitorul Oficial. 

Guvernul a modificat din nou legea 19/2020, prin care s-a instituit obligația angajatorilor să dea liber unuia dintre părinți pentru a avea grijă de copil în perioada în care grădinițele și școlile sunt închise. Inițial, legea se aplica doar în afara vacanțelor, dar acum, prin ordonanță, măsura s-a extins și pe perioada vacanțelor, dacă este stare de urgență.

Măsurile sunt prevăzute în ordonanța de urgență 41/2020, publicată în Monitorul Oficial.

 

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanțelor școlare în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență decretate în condițiile legii”, prevede noua OUG 41/2020, are modifică Legea 19/2020.

În cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Părinți plătiti să stea acasa cu copiii în vacanță. Se va prelungi cu încă o luna starea de urgență

În anul 2020, vacanţa de primăvară este în perioada 4 aprilie – 21 aprilie 2020, iar perioada stării de urgență este până pe 14 aprilie inclusiv, cu posibilitate de prelungire.

„Dacă vorbim de starea de urgență e foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună. Poate această decizie va fi luată în cursul săptămânii viitoare, înainte să ajungem la data limită a stării de urgență”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, la Digi 24.

Legea se referă la părinții copiilor de maximum 12 ani. 

Proiectul inițial prevedea ca angajații să fie plătiți cu salariu integral în perioada respectivă, însă forma aprobată în Parlament este diferită: indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Găsiți AICI un calculator pentru a afla câti bani veți lua în această perioadă.

Când s-ar putea deschide școlile și grădinițele

Unul dintre specialiștii de top din România, prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și preşedintele Societății Române de Microbiologie (SRM), a declarat pentru SmartLiving.ro că vârful epidemiei de COVID-19 în România este așteptat la finalul lunii aprilie 2020. Abia după 15 mai lucrurile ar putea reveni la normal. În ceea ce privește revenirea la grădință și în școli a copiilor, medicul este de părere că o astfel de măsură nu ar trebui grăbită.

„Școlile s-ar putea deschide după data de 15 mai 2020, iar această măsură nu trebuie grăbită”, a spus medicul într-un interviu pentru Marius Tucă Show.

În ceea ce privește structura acestui an școlar, deocamdată Ministerul Educației a anunțat că nu s-au făcut modificări în structura anului școlar 2019-2020. 

Astfel, actuala structură a anului școlar este următoarea:

  • Semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020)

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:

  • Vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)
  • Vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021)

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2019.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa