Școlile se pregătesc să transmită și lecții online. „În școala mea sunt clase cu 38 de copii”

Ileana Mirescu
scris pe
pregatiri pentru inceperea scolii
Școala online rămâne o variantă pentru care se pregătesc școlile din București

Aproximativ jumătate dintre școlile din Capitală au montat deja sau sunt în curs de dotare a sălilor de clasă cu panouri de plastic pentru separarea copiilor și camere de filmare pentru transmiterea lecțiilor online, susține inspectorul școlar general adjunct al Bucureștiului, Liliana Toderiuc Fedorca. 

„În unele școli sunt finalizate amenajările, în altele sunt în curs. Ieri am vorbit cu o doamna director, îmi spunea că are două etaje gata și urmează un al treilea. Acolo unde nu se poate respecta distanta de un metru între copii, varianta pe care se poate merge este asigurarea plexiglasului la fiecare băncuță”, a declarat inspectorul la Europa FM.

Pregătiri pentru începerea școlii. Cadrele medicale cer împărțirea claselor în două, profesorii ar vrea toți elevii în clase

În București sunt aproape 300 de școli gimnaziale, licee și școli profesionale.

Inspectorul școlar general adjunct al Bucureștiului mai spune că unitățile școlare se pregătesc pentru toate cele trei scenarii și că în jumătate din cele 300 de școli s-a finalizat sau e în curs de finalizare montarea de camere video pentru transmiterea online a lecțiilor și a separatoarelor dintre bănci.

În timp ce Direcția de Sănătate Publică și Institutul de Sănătate Publică cer împărțirea claselor în două, astfel încât elevii să vină pe rând la școală, iar distanțarea fizică de 1 metru între elevi să fie respectată cu strictețe, multe cadrelor didactice din Capitală ar vrea ca de la 14 septembrie toți elevii să vină în același timp, în clase.

Pregătiri pentru începerea școlii. „În școala mea, sunt clase cu 38 de copii. Este exclus să vină în același timp”

„Nu ne plătește nimeni să facem normă dublă, să predăm și la clasă, și online”, ne-a declarat o profesoară de la un liceu bucureștean, unde se fac de asemenea pregătiri și pentru predare în școală și online. „Pentru toți profesorii s-au cumpărat conturi pentru a putea face lecțiile online, ca și pentru elevi. Eu prefer interacțiunea în clase cu copiii, însă nu va fi posibil. Sunt clase în liceul meu unde sunt 38 de copii, va fi imposibil să îi aducem pe toți la școală în același timp”, ne-a mărturisit profesoara.

O decizie definitivă va fi luată cel mai devreme peste o săptămână, nu mai târziu de 10 septembrie însă.

Marți, în București, indicele de infectare a fost de 0.99. De la 1 în sus, se impune scenariul galben, adică învățare hibrid. Tendința este de creștere a numărului de cazuri, după cum arată graficul de mai jos.

Pregătiri pentru începerea școlii: toți elevii poartă măști, se pun separatoare în clase aglomerate, fără contact cu elevi din alte clase

Ministerul Sănățății a făcut public pe site-ul său recent un proiect cu normele legate de măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19. Proiectul este în dezbatere publică până la finalul lunii august 2020, timp în care se mai pot face propuneri.

Printre măsurile propuse în noul an școlar se numără următoarele:

⭕️– Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;
 
⭕️– Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile.
 
⭕️– Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă;
 
⭕️– În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă;
 
⭕️– Băncile vor fi poziționate astfel încât elevii să nu stea față în față;
 
⭕️– Contactul între preșcolarii/elevii din grupe/clase diferite va fi evitat;
 
⭕️– Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.
 
⭕️ Accesul oricăror persoane străine (părinți, alți însoțitori etc) va fi interzis în afara cazurilor excepționale, unde este necesară aprobarea conducerii școlii.
 
⭕️ Preșcolarii / elevii care fac parte dintr-un grup cu risc (ex. boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, imune / auto-imune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv), vor reveni în școli, cu avizul și recomandările specifice ale medicului și cu acordul scris al
părinților.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa