Prim ministrul Norvegiei a organizat o conferință exclusiv pentru copii. „Pot face petrecere de ziua mea?”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
întrebările copiilor despre coronavirus
Prim ministrul le-a spus copiilor că este normal să fie speriați în această perioadă.

Prim ministrul norvegian Erna Solberg a susținut o conferință de presă destinată exclusiv copiilor, care i-au adresat întrebări despre coronavirus și despre ce trebuie să facă în perioada pandemiei. Între timp, Organizația Mondială a Sănătații (OMS) a venit cu informații suplimentare despre modul în care sunt afectați copiii de noul coronavirus, conform celor mai recente studii realizate de epidemilogii OMS. 

Alături de doi dintre miniștrii cabinetului ei, Ministrul Educației și cel al Familiei și Copiilor, prim ministrul a răspuns nedumeririlor copiilor, care și-au trimis întrebările special pentru acest eveniment. „Mulți copii au întrebări despre coronavirus. De aceea, Guvernul, împreună cu cele două ministere, organizează o conferință separată destinată exclusiv copiilor”, a transmis Guvernul.

Întrebările copiilor despre coronavirus

În Norvegia, la fel ca în România, este declarată stare de urgență, iar școlile și grădinițele sunt închise, în încercarea de a a stopa răspândirea coronavirusului. ”Sunt zile speciale, și mulți copii cred că situația este înspăimântătoare”, a spus prim ministrul. ”Este în regulă să fiți speriați, dat fiind faptul că se întâmplă atâtea lucruri în același timp”. ”Chiar dacă s-au înregistrat cazuri la voi la școală, în cele din urmă va fi bine pentru aproape toată lumea. La fel se va întâmpla și dacă mămica sau tăticul vostru se îmbolnăvesc”.

Întrebările puse de copii au fost, printre altele:

  • Pot să organizez o petrecere de ziua mea de naștere?
  • Pot să îmi vizitez bunicii după ce merg la supermarket?
  • Cât durează până se va face un vaccin?
  • Ce pot să fac pentru a ajuta?

Unul dintre răspunsurile lui Solberg a fost: ”Prin faptul că stați acasă, îi ajutați pe alții să nu se contamineze și să nu se îmbolnăvească. Iar acest lucru este foarte important pentru cei care suferă deja de o boală sau pentru cei care sunt în vârstă”.

Majoritatea copiilor din Norvegia stau acasă și li se recomandă să nu își viziteze prietenii sau rudele, în special pe cele în vârstă. Excepție fac copiii părinților care sunt obligați să meargă la muuncă (medicii și asistente), pentru ei fiind deschise încă școli și grădinițe.

OMS: „Copiii pot fi infectati cu acest virus, la rate mai reduse decât adulții. Am văzut însă și copii care au murit”

Măsura închiderii școlilor nu se aplică peste tot în lume încă, însă cele mai multe state europene au aplicat-o deja sau au anunțat că o vor face. Într-o conferință de presă a Organizației Mondiale a Sănătății, transmisă pe rețelele sociale, s-a anunțat că din ultimele studii realizate în zonele afectate de coronavirus rezultă că și copiii pot fi afectați, fac forme ușoare de boală, dar pot muri de aceasta infectie și este important să îi protejam. 

COVID-19 Riscul de mortalitate în funcție de vârstă 

Vârsta Rata mortalităii cazuri totale
80+ 14.8%
70-79 ani 8.0%
60-69 ani 3.6%
50-59 ani 1.3%
40-49 ani 0.4%
30-39 ani 0.2%
20-29 ani 0.2%
10-19 ani 0.2%
0-9 ani Fără victime

Sursa: Centrul pentru Controlul Bolilor din China (CCDC)

Conform unuia dintre specialiștii implicați direct în controlul pandemiei, dr. Maria D Van Kerkhove, în privința copiilor la acest moment știm următoarele:

* Copiii pot fi infectati cu acest virus, la rate mai reduse decat adulții.

* Nu vedem transmitere în scoli unde ne temeam că va fi amplificat virusul.

* Copiii au forme usoare de boală, dar am vazut si copii care au murit (statisticile arată că au murit copii între 10 și 19 ani – 0.2%, conform Centrului pentru Controlul Bolilor din China).
* Nu stim încă în ce măsură există infectii care se manifestă fără simptome la copii.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa