Ludovic Orban: „Purtarea măștii este obligatorie unde școala începe normal”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
purtarea măștii este obligatorie
În unele școli se vor monta paravane din plexiglas, pentru a se limita astfel riscul transmiterii virusului.

Ludovic Orban a declarat astăzi, 12.08.2020, că purtarea măștii este obligatorie în instituțiile în care școala se va desfășura cu prezența fizică a elevilor în clase. Declarația a fost făcută în cadrul unei ședințe comune a Senatului și a Camerei deputaților, în care premierul a prezentat măsurile luate de Guvern pentru deschiderea școlilor.

Prim ministrul a declarat că școala va începe în data de 14 septembrie, conform planului inițial, iar condițiile de participare la cursuri vor depinde de situația epidemiologică din fiecare localitate în parte. Vor exista trei scenarii: cel galben, cel verde și cel roșu, în funcție de numărul de infectări din localitate. Încadrarea în unul dintre cele trei scenarii se va face în funcție de numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile, raportat la 1.000 de locuitori, din localitatea în care se află școala.

Unde există risc mare, școala începe online

Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte, la nivel de judeţ, la propunerea şcolii şi a Inspectoratului Şcolar. ”În funcție de situația epidemiologică, școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, cu prezență alternativă – jumătate cu prezență fizică în clase, jumătate online, iar unde e risc epidemiologic mare, scoala va începe online”, a spus Orban.

El a precizat că acolo unde școala începe normal, purtarea măștilor este obligatorie.

20% dintre școli nu au conexiune la internet

”Unde e posibil să se asigure separarea prin panouri de plexiglas, e important ca acest lucru să se realizeze. Toate școlile trebuie pregătite cu dezinfectanți”, a mai spus Orban, precizând că Guvernul a alocat resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor. Situația este mai complicată în cazul școlilor fără conexiune internet, în această situație aflându-se 20% dintre instituțiile de învățământ din țară. ”Vom găsi soluții. Fiecare scoală trebuie să aibă acces la platforme: MEN a purtat discuții cu furnizorii și vor exita soluții. Google și Microsoft vor pune gratuit la dispoziție”.

El a amintit că este în curs și licitația pentru 250.000 de tablete, destinate elevilor care nu dispun de astfel de dispozitive (tablete, laptopuri, calculatoare). Săptămâna viitoare vor fi anunțați câștigătorii licitației și vor începe demersurile de achiziție.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa