Dr. Rafila: Un nou vârf de infectări cu Covid -19, din noiembrie. Avem șansa unei veri normale?

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
coronavirus vara
Deși răspândirea virusului se va reduce în timpul verii, toamna ne putem aștepta la un nou vârf de infectări.

În timp ce numărul de îmbolnăviri și decese crește pe zi ce trece, iar România se îndreaptă spre vârful de infectări, specialiștii atrag atenția asupra unui fapt: după o perioadă de acalmie în vară, în noiembrie-decembrie vom ajunge la un nou vârf de îmbolnăviri.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și reprezentant al Organizației Mondiala a Sănătații în România, dr. Alexandru Rafila, a declarat într-un interviu la Mediafax, că în lunile noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf de infectări cu COVID-19. Speranța specialistului este ca până în toamnă să existe tratamentul potrivit pentru a combate infecția.

Dr. Rafila este de părere că în toamnă va exista un nou val de infecții cu noul coronavirus

„În România, cred că o se depășim numărul de 10.000 de cazuri de îmbolnăviri, cred că 12.000, 14.000 ar fi corect pentru sfârșitul lui aprilie. În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf, sper că până atunci să avem medicația necesară. Am primit o donație de azitromicina de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienți. Mai este un antiviral în studiu în Japonia și China și sperăm să ne dea și nouă formul ca să îl putem produce”, a spus dr. Alexandru Rafila.

Expertul nr. 1 din SUA: ”Avem șansa unei veri normale”

Dr. Anthony Fauci, Directorul Institutului Naţional pentru Boli Alergice şi Infecţioase din SUA, cel mai respectat expert din SUA, care a consiliat toți președinții americani când vine vorba despre boli trasmisibile, a declarat, într-un interviu acordat CBS, că americanii pot spera la o vacanță de vară normală.

Dr. Anthony Fauci este unul dintre cei mai respectați specialiști din lume. În SUA, a fost consilier în domeniul sănătății pentru numeroși președinți, inclusiv pentru Donald Trump

Întrebat dacă americanii pot spera la o vară tipică, în care pot merge în concediu, pot participa la competiții sportive, nunți și evenimente în familie, specialistul american a spus că acest lucru ar putea fi posibil. Revenirea la normalitate se va face treptat, anunță Fauci, și va fi diferită, în funcție de zonă.

Ce se întâmplă cu virusul la căldură?

Venirea căldurii desparte experții în două tabere: de o parte sunt cei care cred că temperaturile ridicate vor distruge virusul, iar de cealaltă, ar fi cei care susțin că el nu este sensibil la căldură, scrie smartliving.ro.

„La temperaturi ridicate, dar nu de 18 grade Celsius, ci de peste 30 de grade Celsius, virusul nu dispare complet. Ca dovadă, există cazuri de infectări și în India, unde este foarte cald acum. În schimb, el se transmite mai greu. Studiile arată că, în condiții de temperatură și umiditate crescute, noul coronavirus nu ar mai rezista la fel de mult timp pe suprafețe și în aerosoli. În aerul rece, rarefiat, particulele care conțin virusul se propagă pe o distanță mai mare decât în aerul cald al verii. Condiția este să avem o vară călduroasă”, spune prof. dr. Cristian Vlădescu, conform smartliving.ro.

Vara trebuie să repornim economia

În această situație, măsurile de distanțare socială s-ar putea relaxa, iar plimbările în parc, activitățile în aer liber în grupuri mici sau chiar ieșirile la restaurant ar putea fi posibile. Dar, „în primul rând, trebuie să folosim lunile de vară ca să muncim și să încercăm să repornim economia. Anul acesta va arăta și arată deja foarte diferit de anii anteriori”, spune Vlad Mixich pentru smartliving.ro

Și Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea ca măsurile de combatere a coronavirusului să fie relaxate în luna iunie, însă acest lucru depinde în primul rând de cum va evolua situaţia epidemiei la acea dată. „Orice este posibil, nu pot să afirm acest lucru (n. red. – că măsurile se vor relaxa în luna iunie), depinde cum va evolua situaţia”, a declarat oficialul MAI.

Virusurile care provoacă SARS și MERS nu au variații sezoniere, iar dintre cele patru coronavirusuri care produc răcelile obișnuite, două devin inofensive vara, iar celelalte nu sunt influențate de temperaturile exterioare. „Adevărul riguros științific este că nu se știe dacă răspândirea noului coronavirus va fi influențată de căldură, este prea devreme. Nu s-au făcut studii riguroase în acest moment ca să se știe asta. Ce putem vedea în acest moment este că virusul apare și în regiuni calde și umede și s-ar părea, totuși, că nu este foarte sensibil la climă”, a mai declarat Vlad Mixich pentru smartliving.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa