Medic italian despre britanici: „Când mă uit la voi, văd un film horror familiar”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Un medic italian care scrie periodic în publicația Newsweek demontează strategia „laissez-faire” a Marii Britanii, dar și a SUA, potrivit publicației de sănătate smartliving.ro. În Marea Britanie există o comunitate importantă de români, inclusiv părinți și copii, care își fac griji pentru situația de aici. 

„Când mă uit la voi, la americani (și la voi, britanici) în aceste zile încă timpurii  ale pandemiei de coronavirus, este ca și cum văd un film horror familiar (…). În versiunea reală, pretindem că aceasta este doar o gripă; lăsăm școlile deschise; nu renunțăm la planurile de vacanță și mergem zi de zi la birou. Asta am făcut în Italia. Am lăsat economia să-și continue drumul, am arătat China cu degetul și ne-am îndemnat turiștii să continue să călătorească. Și cei mai mulţi dintre noi ne-am spus nouă înşine şi unul altuia: nu este atât de rău. Suntem tineri, suntem în formă, vom fi bine chiar dacă ne îmbolnăvim. Două luni mai târziu, ne înecăm!”, a scris medicul italian pentru Newsweek.

Pe ce bazează relaxarea britanicilor

Consultantul științific al lui Boris Johnson, Sir Partick Vallance, spunea recent că Marea Britanie este cu patru săptămâni în urma Italiei în termeni de proporție a epidemiei. Va însemna acest lucru că britanicii vor avea aceeași soartă? Nu neapărat, susțin experții într-o analiză publicată de BBC, pentru că epidemiile din cele două țări sunt diferite prin trei aspecte:

  1. În Italia sunt mai multe decese

Rata de deces printre cazurile confirmate din Italia este mai mare decât cea din Marea Britanie. Până pe 12 martie, în Italia era de 6,7%, în vreme ce Marea Britanie a înregistrat o rată de deces de 1,4%. Specialiștii o pun pe seama faptului că peninsula italică are o populație mai îmbătrânită. O altă explicație ar fi că sistemul sanitar italian este copleșit și nu mai poate asigura servicii medicale suficient de performante pentru a salva vieți.

2. Epidemia din Italia este concentrată pe o arie mai mică

Încă de la început, regiunea Lombardia a fost epicentrul epidemiei din Italia, aici fiind concentrată 15% din populația țării. Din 100 de cazuri de COVID-19, 60 sunt depistate în Lombardia, de unde și presiunea enormă asupra sistemului sanitar din regiune.

În Marea Britanie, cel puțin până acum, cazurile sunt mai răspândite. Londra, ca și regiunea Lombardia, însumează 15% din populația țării, dar numai 25 din 100 de cazuri se înregistrează în prezent în capitala britanică. Prin urmare, 15.000 de cazuri răspândite pe tot teritoriul Marii Britanii nu vor genera o presiune la fel de mare pe sistemul sanitar ca în Italia.

3. Transmiterea inițială a fost diferită

În ambele țări, epidemia de coronavirus crește în același ritm, dar Marea Britanie a avut mai multe cazuri diagnosticate în prima fază a acesteia. Cifrele au crescut brusc în Italia începând cu 23 februarie, ceea ce a determinat experții să creadă că a existat o perioadă în care virusul s-a răspândit în comunitate fără a fi detectat. Consecința: contacții au fost mai greu de identificat și de izolat, iar rspândirea COVID-19 mult mai greu de controlat.

Abordarea Marii Britanii: dacă ai simptome, stai acasă o săptămână

În lupta cu noul coronavirus, autoritățile din Marea Britanie au venit cu o strategie diferită de cea a Coreei de Sud, Italiei sau Franței. Este ceea ce experții numesc în engleză „delayed peak”, vârf epidemic distanțat sau întârziat – vârful fiind punctul în care o epidemie atinge cel mai mare număr de îmbolnăviri, pentru ca apoi acesta să scadă. Guvernul condus de Boris Johnson a fost criticat pentru ritmul prea lent cu care implementează măsuri împotriva coronavirusului.

Britanicii care prezintă semne de boală primesc indicația de a sta acasă o săptămână, contacții asimptomatici ai celor depistați cu COVID-19 nu sunt testați în această țară, școlile nu au fost închise, iar adunările în masă nu au fost interzise încă.

Citiți mai multe despre estimările experților privind evoluția pandemiei în Europa, inclusiv în România, în acest articol: Cât va dura pandemia de coronavirus și când va fi vârful ei în România

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa