Grădinițele și creșele s-ar putea deschide. Câți copii pot fi într-o sală și în ce condiții

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
redeschiderea gradinitelor
Noile reguli sunt menite să protejeze copiii și personalul de infectarea cu noul coronavirus.

Grădinițele și creșele s-ar putea deschide după data de 15 iunie, dacă numărul îmbolnăvirilor rămâne unul redus până la această dată. Centrele care își vor deschide porțile pentru copii trebuie să respecte o serie de reguli pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate a elaborat un ghid cu principalele reguli de igienă care trebuie respectate în momentul redeschiderii grădinițelor și a creșelor. Iată care sunt acestea:

Distanță de un metru și jumătate între copii

  • Curăţenia generală înainte de redeschidere se va face prin eliminarea prafului, spălare cu apă şi detergent şi apoi clătire repetată cu apă potabilă.
  • Drumul prin curtea unităţilor preşcolare trebuie bine delimitat şi semnalizat, cu respectarea normelor de distanţare fizică. Totodată, sosirile şi plecările trebuie eşalonate, pentru a se putea păstra distanţarea fizică, de un metru și jumătate.
  • Distanţarea fizică de un metru şi jumătate se va asigura şi în sălile de clasă, în  dormitoare şi în sălile de masă.
  • Jucăriile care nu pot fi spălate treebuie eliminate din clasă, iar materialele de învăţare vor fi individualizate.

Copiii cu temperatură nu sunt primiți la creșă sau la grădiniță

Triajul epidemiologic se va realiza în fiecare zi. Copiii cu temperatură peste 37,3 grade Celsius şi alte simptome de boală infecto-contagioasă ivită în timpul şederii în unitate vor fi izolaţi într-o încăpere specială şi vor fi îngrijiţi de o persoană adultă instruită pentru supraveghere.
Dacă temperatura înregistrată la venirea în grădiniţă este de peste 37,3 grade Celsius, se va măsura din nou după câteva minute. Dacă se menţine ridicată, copilul nu va fi primit în unitatea de învăţământ, fiind lăsat în grija părinţilor, cu recomandarea unui consult de specialitate.

Personalul trebuie să poarte măști și mănuși

Angajaţii creșelor și ai grădinițelor trebuie să poarte permanent mască facială şi încălţăminte exclusivă pentru incinta respectivă. Masca trebuie schimbată la fiecare patru ore sau mai des dacă este nevoie. Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor.
Mâinile trebuie spălate cu apă şi săpun timp de minimum 20 de secunde atât de personal, cât şi de copii, la sosirea în grădiniţă, înainte şi după fiecare masă, după somn, strănut, tuse, după folosirea toaletei, după venirea de afară, înainte de întoarcerea acasă şi la sosirea acasă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa