Președintele a anunțat când reîncep școlile și ce condiție trebuie să îndeplinească elevii

Cristina Călin, redactor
scris pe
reîncep școlile

Școlile și grădinițele se vor redeschide după expirarea stării de urgență, calendarul urmând a fi stabilit în zilele următoare, a anunțat Președintele României, Klaus Iohanis, miercuri, 22 aprilie 2020.

Modul în care se va organiza redeschiderea cursurilor va fi stabilit într-o întâlnire ulterioară pe care Președintele o va avea cu prim-ministrul Victor Orban și minstrul educației Monica Anisie. Se va încerca elaborarea unui plan concret astfel încât elevii să se întoarcă în siguranță la școală.

Ce se știe sigur este că toată lumea va trebui să poarte măști în spațiu închis, astfel încât părinții trebuie să pregătească stocuri suficiente pentru cei mici. ”Am decis astăzi ca după 15 mai toată lumea va fi obligată să poartă măștile în spațiile publice închise și în transportul în comun. Vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul.”, a anunțat Președintele.

Reîncep școlile și se ridică aproape toate restricțiile

Din 15 mai vor fi ridicate și restricțiile personale astfel încât nu vom mai avea nevoie de declarația pe propria răspundere pentru a circula acolo unde avem nevoie. ”Deci nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să declarăm unde și de ce mergem.

Este vorba despre libertatea de mișcare individuală. Evident, pentru protecția populației, multe restrângeri vor rămâne în vigoare. Vor rămâne o vreme interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări, vor rămâne și alte interdicții în vigoare.”, a spus Klaus Iohanis.

Școlile din România au fost închise începând cu data de 11 martie pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus. În această perioadă, cadrele didactice au fost sfătuite să organizeze lecții la distanță, online, iar televiziunea națională furnizează un program școlar de pregătire a elevilor care vor susține evaluarea națională sau bacalaureatul. Conform recomandărilor Ministerului Educației, cadrele didactice nu trebuie să predea conținuturi noi în această perioadă și nici să pună absențe, dat fiind faptul că nu toți copiii au posibilitatea de a se conecta la internet și a lucra online.

Scenariul luat în considerare de Ministerul Educației

În data de 7 aprilie, înainte de vacanța de Paște, Monica Anisie detalia unul dintre scenarii pe care ministerul pe care îl conduce îl ia în considerare:

  • În funcție de data la care se reiau cursurile, probele scrise pentru examenele naționale ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea.
  • Am emis un ordin de ministru prin care am anulat simulările pentru examenele naționale, evaluarile pt clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și olimpiadele si concursurile școlare.
  • Situația școlară se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, unde e cazul. Subiectele pentru tezele din semestrul a doilea vor fi doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie.
  • Calendarele înscrierii la grădiniță și în clasa pregătitoare vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data începerii cursurilor.
  • Vom elabora un cadru normativ privind activitățile suport online sau prin alte mijloace de comunicare.
  • Toate aceste măsuri, luate de comun acord cu partenerii educaționali, pot suferi modificări în funcție de măsurile Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Dacă acest articol despre faptul că reîncep școlile în România după criza de coronavirus ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa