Profesoară din SUA: ”Am ajuns să mănânc după o perdea de duș. Plecați din învățământ acum! Nimănui nu îi pasă de sănătatea noastră!”

Cristina Călin, redactor
scris pe
școala în lume

Începutul de an școlar ne face să aruncăm un ochi și către ce se întâmplă prin alte țări unde cursurile au pornit de câteva săptămâni deja. Urmărim numărul de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor și adolescenților, câte școli au fost închise și, mai ales, vrem să vedem cum au procedat astfel încât școala să înceapă în siguranță pentru toți cei implicați.

În România, autoritățile au anunțat că școala va începe cu elevii prezenți fizic la studii, cu amendamentul că în unele zone se va adopta un sistem hibrid (fizic și online), iar în altele, copiii vor învăța doar online. Se vor folosi trei scenarii, reprezentate de culorile verde, galben și roșu. Scenariul verde presupune că în localitate a fost mai puțin de o persoană bolnavă la mia de locuitori în ultimele 14 zile, scenariul galben presupune că au fost între 1 și 3 persoane infectate cu noul coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile, iar cel roșu înseamnă că sunt mai mult de 3 infectați cu COVID-19.

Cum începe școala în lume în timpul pandemiei de coronavirus

În lume, fiecare țară a luat decizia modului de începere a școlii după criterii proprii. În Germania sunt școli unde toți copiii poartă mască la ore, altele în care copiii se pot juca împreună, stau câte doi în bancă și nu sunt obligați să poarte mască de protecție. În Italia s-a ales varianta băncilor de o singură persoană, așezate la distanță. În școlile din Marea Britanie elevii și profesorii vor fi testați pentru COVID-19 săptămânal pentru a se putea izola imediat cazurile nou apărute.

Elevilor spanioli li se va lua temperatura în fiecare zi, iar părinții sunt sfătuiți să îi țină acasă dacă dau semne de boală. Franța le va solicita elevilor de peste 11 ani și profesorilor să poarte mască în spațiile interioare. Chiar dacă au transmis inițial că numărul copiilor va fi limitat în fiecare clasă, autoritățile au revenit asupra măsurii. În plus, nici distanțarea socială nu va mai fi obligatorie în absolut toate situațiile.

Thailanda, cele mai drastice măsuri

Cele mai drastice măsuri au fost luate în școlile și grădinițele din Thailanda. Acolo, fiecare copil se joacă sau învaţă într-un spaţiu delimitat de aşa-numite cutii din plastic transparent şi nu are voie să se apropie de colegi. Elevilor li se va lua temperatura în sala de clasă. Scannerele cu recunoaştere facială vor detecta eventuale simptome şi vor trimite un mesaj automat părinţilor.

În SUA școlile au început deja de două săptămâni timp în care peste 100.000 de copii au fost infectați cu noul coronavirus. Aici, fiecare stat a luat decizii proprii cu privire la modul în care își protejează elevii și cadrele didactice de COVID-19.

Lisa Solomon este profesoară la o școală publică din Suwanee, statul Gerogia, Gwinnett County Public Schools. Pe pagina ei de Facebook a explicat cum s-a pregătit pentru prima zi de școală în format fizic. La școala la care predă Lisa clasele au fost împărțite în două astfel că jumătate dintre elevi vin fizic la școală, iar ceilalți fac cursurile online, urmând să facă schimb după două săptămâni.

Școala în lume. Mesaj dur al unei profesoare din SUA

”Azi a fost prima mea zi de școală cu jumătate din elevi prezenți în clasă. Jumătatea cealaltă învață digital. Elevii care au venit în sala de studiu trebuie să poarte mască de la 8:20-3:30 (excepție face perioada în care stau în aer liber).

școala în lume

  • Prânzul îl mâncăm în clasă, fără măști.
  • Orele le ținem în clasă.
  • Nu mai avem opționale.
  • Copiii nu au voie să se atingă sau să împrumute lucruri unul de la altul.
  • Elevii nu au voie să ia, de exemplu, creionul roșu de la un coleg sau să citească din aceeași carte.
  • Nu au voie să folosească aparatele din sala de sport, jucăriile sau alte obiecte comune.
  • Trebuie să stea liniștiți și să facă același lucru pe care îl fac și colegii lor care sunt în întâlnirea de pe Zoom cu profesorul lor.
  • Mi-am petrecut ultimele ore stând trează pentru a scrie și posta materiale digitale pentru a doua zi.
  • Catedra îmi este înconjurată de perdele de duș de plastic pentru cele 30 de minute în care nu voi purta mască în timpul prânzului.
  • Am practic două joburi: profesor la clasă în timpul zilei, noaptea creator de materiale digitale și un singur salariu.
  • Comunitatea și autoritățile mi-au dar de înțeles în mod clar că sănătatea și siguranța mea nu contează pentru ei. Este foarte crud ce li se întâmplă profesorilor.

Îi rog pe toți cei care citesc să își aleagă altă meserie. Oricine poate ieși din învățământ și poate alege o altă carieră să o facă acum. Fiecare zi este mai grea decât precedenta. Sănătatea și siguranța mea nu contează. Anxietățile și sănătatea mea psihică nu sunt importante. Nimănui nu îi pasă de educație. ”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa