Școala în pandemie. Mamă româncă din Suedia: „Lumea nu e panicată deloc aici”

Oana Antonescu, redactor
scris pe
măsuri de protecție în școli
Elevii din Suedia nu poartă măști în clasă, nu stau distanțați și au foarte puține măsuri de protecție în școli. Foto: Arhiva personală

Cum a început școala în Suedia, cea mai relaxată țară din Europa în lupta cu noul coronavirus? În același stil de până acum: cu măsuri de protecție puține, fără măști și fără panică. Părinții de aici se declară mulțumiți că școala continuă în condiții normale și că viața își urmează cursul firesc. Sunt puțini cei care critică abordarea relaxată a oficialilor de la Stockholm. „Dacă nu deschizi televizorul și nu intri pe internet, nici nu ai ști că este pandemie”, ne-a povestit o mamă româncă mutată în Suedia în urmă cu 3 ani.

În august, clopoțelul a sunat în câteva landuri din Germania, în Suedia, Danemarca, Olanda, Elveția, SUA și Canada pentru sute de mii de elevi. Cum au procedat aceste țări pentru ca elevii să meargă la școală în siguranță? Ce măsuri de protecție au impus unităților de învățământ și cât de strictă este școala în pandemie în alte state? Părinți români stabiliți în alte țări au povestit pentru Totuldespremame.ro cum a început la ei acest an școlar atipic și cât de mulțumiți sunt de măsurile luate de autoritățile de acolo.

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, guvernul suedez a mizat pe conștiința cetățenilor săi în respectarea regulilor de igienă și distanțare, mai degrabă decât pe impunerea unor măsuri stricte, așa cum au făcut toate celelalte state ale lumii. Suedia a tratat cu relaxare această nouă amenințare globală și a impus foarte puține măsuri de protecție în școli. 

Românca Roxana Martinescu locuiește de 3 ani în Suedia și băieții ei în vârstă de aproape 9 ani, Kevin și Mattyas, au început clasa a II-a în luna august. În primăvară, când a izbucnit pandemia de coronavirus, mărturisește că s-a panicat și se aștepta ca toate școlile să se închidă, cum s-a întâmplat în România. „Nu a fost așa. Au închis doar liceele. Ei au făcut cursuri online, dar copiii din generală s-au dus normal la școală. O mică parte dintre părinți a decis să-și țină copiii acasă, dar ei au continuat cursurile online, cu ajutorul profesorilor”, a povestit Roxana pentru Totuldespremame.ro.

Măsurile de protecție împotriva coronavirusului luate în primăvară în Suedia pentru elevi și profesori au fost foarte puține. Cea mai importantă dintre ele a fost anularea serbărilor de sfârșit de an, a petrecerilor și a adunărilor de copii.

Măsuri de protecție în școli. Fără măști și fără panică

Elevii au revenit în bănci pe 17 august în condiții aproape obișnuite. Nici copiii, nici profesorii nu poartă mască în școală, iar părinții își pot duce copiii până la ușa clasei, fără mască sau măsuri speciale de protecție. Nici temperatura nu le este măsurată. „Sunt învățați să se spele pe mâini mereu, să strănute în mânecă, să dea noroc cu cotul și cam atât. Se joacă afară cât pot de mult. Au fel de fel de activități în aer liber”, povestește mama gemenilor Kevin și Mattyas.

Accesul elevilor în școală se face pe aceeași intrare unică, ca înainte de pandemie. Au rămas în vigoare doar măsurile de protecție aplicate în primăvară cu privire la serbările școlare și la adunări. Meciurile de fotbal, de exemplu, se joacă fără spectatori.

Avantajul școlilor suedeze în această criză sanitară este numărul redus de elevi din clase. Cu toate acestea, distanțarea nu este o prioritate. „Sunt în jur de 15-16 copii în clasă, dar băncile sunt grupate în așa fel încât să stea câte 4 copii la o masă de lucru. Se lucrează pe iPod și pe fișe de lucru. Fiecare copil în parte are iPodul lui, asugurat de școală”, ne-a explicat Roxana.

scoala Suedia gemeni
Kevin (stânga) și Mattyas învață alături de alți doi colegi la aceeași masă. Foto: Arhiva personală Roxana Martinescu

Lumea nu e panicată deloc aici. Sau, cel puțin, nu se vorbește de panică. Toată lumea e relaxată, își continuă viața normal.

Roxana Martinescu, mama băieților Kevin și Mattyas, elevi în clasa a II-a în Suedia

Măsuri de protecție în școli. Reguli în caz de îmbolnăvire

Simptomele de răceală nu sunt un motiv de alarmă în Suedia. Dacă un copil din școală se îmbolnăvește, va sta acasă până își revine. Dacă face febră, trebuie să stea două zile în plus de la ultima creștere a temperaturii.

„Nu avem nevoie de niciun test de COVID-19 sau de o adeverință de la medicul copilului când revenim în colectivitate. Ne recomandă doar să ținem copilul acasă la orice simptom de răceală. Din punctul meu de vedere și al prietenilor mei de aici, dacă nu deschizi televizorul și nu intri pe internet, nici nu ai ști că este pandemie. Și aici, în Suedia au fost multe cazuri de COVID-19, dar nu s-a exagerat gravitatea situației. Viața a continuat cu restricții minime, fără stat în casă și izolare”, spune Roxana.

„Fără nicio regulă, oamenii au înțeles ce trebuie făcut”

Măsurile de protecție impuse de autorități sunt puține în școli, dar nici populația generală nu este constrânsă să respecte reguli. Doar marile centre comerciale măsoară temperatura clienților la intrare și permit intrarea unui număr limitat de persoane (în funcție de suprafața centrului comercial). Petrecerile se pot face în Suedia cu maximum 50 de persoane, iar la cozile din magazine se respectă distanța de 1,5 metri.

În vreme ce în Europa și în restul lumii, purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie, Suedia nu vede această măsură ca pe o soluție la pandemia de coronavirus. Autoritățile de la Stockholm nu au impus purtarea măștii nici măcar în spațiile închise. „Suedia poate că nu pare un exemplu bun, dar sincer, pentru noi, cei care locuim aici, mai bine de atât nu se putea. Fără nicio regulă impusă prin legislație, doar cu recomandări, oamenii au înțeles ce trebuie făcut, au știut să păstreze distanța și igiena și s-a reușit continuarea normalității. Foarte rar vezi pe la magazine pe cineva cu mască sau mănuși”, ne-a povestit Roxana.

Educație în Suedia. „Vezi altfel lucrurile de aici”

Despre mutarea în Suedia spune că a fost cea mai bună decizie pentru copii. A plecat din România pentru a le asigura o educație și o viață mai bune. A reușit să-și îndeplinească dorința și se declară foarte mulțumită de viața pe care o duce printre suedezi. „Aici, copiii sunt cei mai importanți, fericirea lor primează. Școala este gratuită din toate punctele de vedere. Noi, părinții, nu cumpărăm nici măcar un pix. Totul se dă de la școală. În ghiozdanul copiilor punem doar o sticluță cu apă și o gustare”, spune mama gemenilor Kevin și Mattyas.

Dacă aș fi rămas în România, poate că aș fi fost mai panicată.

Roxana Martinescu

Despre adaptarea la stilul de viață relaxat al suedezilor, Roxana spune că modul de gândire se schimbă fără să vrei. „Vezi altfel lucrurile de aici. La început, când am ajuns în Suedia, eram mai sceptică, dar acum, dând timpul înapoi, văd cât de mult am greșit în anumite privințe. De exemplu, în România eram foarte panicată ori de câte ori răceau copiii. Eram mereu cu ei la doctor și le dădeam fel de fel de tratamente. Pentru roșu în gât, pentru tuse sau pentru cea mai mică răceală aveam o pungă de medicamente. Aici, nu se da nimic în afară de paracetamol. Lasă corpul să lupte singur cu boală. Mi-a fost greu la început să mă obișnuiesc cu sistemul acesta. Eu, care în fiecare lună eram la medic cu ei, de aproape 3 ani nu am mai fost la doctor – doar la dentist, de două ori”, ne-a povestit Roxana.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa