Școala în pandemie. Mamă româncă din Canada: „La baie merg cu grupul, la anumite ore, iar ghiozdanul rămâne la școală”

Oana Antonescu, redactor
scris pe
școala în lume Canada
În școlile din provincia canadiană Quebec, copiii sunt dezinfectați pe mâini la intrarea în clădire și ghiozdanele lor rămân în școală de luni până vineri Foto: Arhiva personală Ramona Luciana Ghiorghe

În provincia Quebec, din Canada, autoritățile au luat măsuri de protecție stricte în școli, odată cu redeschiderea lor, din 26 august 2020. Cu toate acestea, în două săptămâni de la revenirea elevilor în bănci, 46 de unități de învățământ au raportat cazuri de COVID-19. Românca Ramona Luciana Ghiorghe a povestit pentru Totuldespremame.ro ce reguli de pandemie sunt acum în școala copiilor ei.

În august, clopoțelul a sunat în câteva landuri din Germania, în Suedia, Danemarca, Olanda, Elveția, SUA și Canada pentru sute de mii de elevi. Cum au procedat aceste țări pentru ca elevii să meargă la școală în siguranță? Ce măsuri de protecție au impus unităților de învățământ și cât de strictă este școala în pandemie în alte state? Părinți români stabiliți în alte țări au povestit pentru Totuldespremame.ro cum a început la ei acest an școlar atipic și cât de mulțumiți sunt de măsurile luate de autoritățile de acolo.

Noul an școlar a început în Quebec pe 26 august și a fost prima din cele 10 provincii canadiene care a redeschis școlile pentru elevi. De atunci, 46 de grădinițe și școli din cele 3.100 deschise în provincie au raportat cel puțin un caz de COVID-19, potrivit CBC Canada.

Situația este surprinzătoare în condițiile în care măsurile de măsurile de protecție luate de autorități la redeschiderea școlilor sunt destul de stricte, dacă le comparăm cu cele din Germania sau din Suedia.

Românca Ramona Luciana Ghiorghe trăiește în orașul Quebec din 2013 și este mama a patru băieți: Mikael și Gabriel – gemeni în vârstă de 7 ani, Rafael – 5 ani și Leonel – 3 ani. Băieții cei mari sunt în clasa a II-a într-o școală publică, iar cei mici, într-un sistem de grădinițe în care persoane private oferă servicii de educație preșcolară pentru maximum 6 copii.

Se respectă anumite condiții (spațiu amenajat corespunzător cu încăperi pentru luat masa și pentru dormit, cursuri de prim ajutor, etc.). „Este o «bonă la ea acasă», cum numim noi acest serviciu care știu că nu există în România”, a povestit Ramona pentru Totuldespremame.ro.

Școala în pandemie. Experiența cu școala online

Din luna martie, școala celor doi băieți a continuat online în Canada. „Toate rechizitele rămăseseră la școală și multe săptămâni nu au făcut mare lucru, iar învățătorii nu au avut cerințe mari. Îi întreba pe copii dacă sunt bine, cum se simt și ne mai sunau pe noi, părinții, să ne întrebe cum facem față.

Am făcut mai intens școală online abia în iunie 2020, timp de două-trei săptămâni. Învățătorii au fost la școală, au strâns rechizitele și ne-au chemat să le luăm. Nu aș fi putut face față dacă nu aveam soțul acasă. La final, toți au trecut anul – diferența a fost că trimestrul nu s-a fost bazat pe note, ci pe admis/respins”, povestește mama celor 4 băieți.

Clasele sunt ca o „bulă”

În iunie 2020, părinții din provincia Quebec au fost anunțați că elevii din clasele I-VI (numită maternelle în Canada) vor merge fizic la școală, cu program normal, iar cei mai mari (în Canada, liceul începe din clasa a VII-a) vor studia online sau parțial online. Ulterior, autoritățile au decis ca toți copiii să meargă fizic la școală, indiferent de clasa în care sunt.

Exceptați de la regulă sunt doar copiii vulnerabili, cu boli care cresc riscul de complicații în cazul infectării cu nou virus. În aceste cazuri, ei trebuie să aducă acte doveditoare de la medic. Serviciile de afterschool s-au deschis și ele cu program normal, ca înainte de pandemie.

Școala în pandemie. Cum s-a organizat școala băieților pentru acest an școlar atipic?

„Totul este gândit pe principiul de «bulă». Sălile de clasă sunt fixe acum. Înainte de pandemie, copiii se mutau în clasa de muzică la ora de muzică, în clasa de engleză la ora de engleză și tot așa. Acum, ei stau într-o singură clasa și profesorii se mută de la unii la alții.

Toate activitățile se desfășoară în acea «bulă», fără mască de protecție, pentru că sunt de principiul că nu putem să comunicăm adecvat cu masca pe față. Copiii stau singuri în bancă, dar au voie să interacționeze unii cu alții, colegii fiind considerați ca făcând parte din această «bulă».

Nu știu cât de distanțate sunt băncile, fiindcă în acest an nu am avut acces în clasă și nu ni s-a comunicat nimic despre asta. Nu cred că se respectă o distanță, din moment ce au voie să interacționeze. Învățătorul stă la catedră, la o distanță de 2 metri față de copii”, explică românca din Quebec.

Mersul la toaletă – în grup, la anumite ore

Dacă cei mici, până la clasa a IV-a inclusiv, nu trebuie să poarte mască deloc, nu la fel stau lucrurile și în cazul copiilor mai mari, de la clasa a V-a în sus. Ei trebuie să o poarte în toate spațiile comune, exceptând clasa și sala de mese. Aceeași regulă este valabilă și pentru profesori.

O altă măsură de pandemie vizează mersul la toaletă în școală. „Nu se pot duce singuri la baie când vor. Merg cu grupul, la anumite ore. Ideea e că nu se pot plimba pe holuri”, povestește Ramona.

Țâșnitoarele de apă sunt închise și trebuie să bea numai din sticla personală.

În recreație, profesorii trebuie să facă tot posibilul să țină la distanță una de alta clasele din școală. Altfel, „nu se mai știe cine cu cine a intrat în contact și crește și riscul expunerii la virus. Nu au putut aplica asta pentru transportul copiilor, dar au mărit distanțarea fizică în autobuzul școlar”, explică mama celor 4 băieți.

Ieșirile cu grupul sunt anulate cel puțin până în luna ianuarie în școlile din Quebec.

„Ne-au rugat, pe cât posibil, să nu ținem copiii la afterschool. Dacă totuși avem nevoie, trebuie să anunțăm cu 10 zile înainte, pentru a avea timp să se organizeze cu spațiul. Că măsuri de igienă, au gel dezinfectant la intrarea în școală și în clasă, iar el trebuie folosit de copii când vin, când pleacă și în recreații. Nu ne-au cerut nimic nouă, părinților, ei trebuie să dețină controlul calității gelului și restul detaliilor. Ei, de fapt, nu au voie să ceară nimic, chiar de anul trecut nu mai au voie să ceară nici șervețele de la părinți, pentru că nu sunt considerate rechizite”, spune Ramona.

Școala în pandemie. Cărțile și ghiozdanul rămân la școală

O regulă foarte importantă în școlile din Quebec este schimbul de rechizite între casă și școală sau între copii.

Ghiozdanul se aduce acum la început de săptămână la școală și luat înapoi abia vineri.

„Înainte de pandemie, copiii plimbau între casă și școală cărțile și caietele. Acum, ele rămân la școală și nu știu ce implica asta vizavi de teme, dar am încredere în ei ca au un plan. Ai mei îmi aduceau tot ce aveau în banca uneori, chiar dacă nu era nevoie pentru teme. Școala a renunțat până și la agenda pentru comunicări cu învățătorul. Acum, comunicarea se face prin e-mail. Copiii nu au voie nici să facă schimburi de obiecte între ei. Singurul lucru care poate fi adus zilnic este mâncarea”, povestește Ramona.

În cele 10 provincii din Quebec, data de începere a anului școlar este diferită – cele mai multe redeschid școlile din 8 septembrie.

Și măsurile impuse pentru a-i proteja pe copii de noul coronavirus sunt diferite de la o provincie la alta. O parte dintre ele sunt impuse de Ministerul Sănătății canadian, iar altele, de guvernatorii fiecărei provincii.

Iată ce alte reguli există în școlile din provincia Quebec:

  • Părinții pot intra în școala copiilor, dar trebuie să semneze într-un registru, pentru ca reprezentanții școlii să aibă o evidență a persoanelor care au intrat în contact unele cu altele;
  • Dimineața, profesorii poartă mască și vizieră când primesc copiii în școală;
  • Se pot juca afară, separați pe clase;
  • Orele de sport din interior se desfășoară normal, pe clase. „Aici, se merge mult pe ideea că mișcarea și exercițiul sunt necesare pentru un sistem imunitar sănătos”, spune Ramona.

Ce se întâmplă când sunt cazuri de COVID-19 în școlile din Quebec

La școala lui Mikael și Gabriel, niciun copil sau cadru didactic nu a fost diagnosticat până acum cu infecția COVID-19.

Când un copil are simptome de coronavirus la școală, prima măsură este izolarea lui într-o încăpere special destinată unor situații de acest fel și anunțarea părinților, care vor veni să-l ia acasă.

„Dacă înainte, aici, varicela nu era un criteriu de excluziune din grup, acum stăm acasă la fiecare scaun moale, stare de rău, la febră sau dacă le curge nasul. Momentan, situația este un pic agitată ca urmare a cazurilor pozitive depistate”, ne-a spus Ramona.

Nu se impune testarea pentru COVID

Părinților li se recomandă să-și testeze copilul pentru COVID-19, dar nu li se impune acest lucru. Chiar dacă rezultatul este negativ, elevul nu poate reveni în școală mai devreme de 24 de ore de la dispariția simptomelor.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, spitalul sau clinica în care s-a efectuat testul are obligația de a anunța școala.

Mai departe, conducerea instituției de învățământ trebuie să anunțe public apariția unui/unor cazuri de COVID-19, la avizier și pe site-ul propriu (fără a menționa numele celui depistat pozitiv).

Școala trebuie să raporteze cazul Ministerului Educației și autorităților sanitare, care vor desfășura o anchetă epidemiologică.

Colegii de clasă și de afterschool, precum și copiii cu care cel confirmat pozitiv a mers în autobuzul școlii sunt considerați contacte apropiate și trebuie să intre în izolare timp de 14 zile de la ultimul contact cu cel confirmat pozitiv. Li se recomandă și testarea, dar chiar dacă au rezultat negativ, trebuie să rămână izolați până la finalul celor 14 zile. Copiii și profesorii care nu sunt considerați contacte apropiate cu cel confirmat pozitiv pot merge în continuare la școală.

Când într-o școală sunt depistate două sau mai multe cazuri de COVID-19 într-un interval de 14 zile, autoritățile trebuie să declare focar de infecție și pot închide o clasă, mai multe sau întreaga școală.

Școala în pandemie. „Eu nu mă simt stresată”

În Quebec, revenirea copiilor în școli a fost dorită și așteptată de majoritatea părinților.

„Starea părinților este OK, aproape în unanimitate au vrut începerea școlii fizic. Probleme vor apărea acum în toamna, când încep răcelile. Mă aștept să stăm mai mult pe acasă. În rest, eu nu mă simt stresată. Dimpotrivă, poate o ușoară relaxare că nu trebuie să fac pe profesorul cu ei acasă. Totuși, în Canada, Quebec, avem încredere în autorități și majoritatea ascultă de indicații. Aici, cazurile au scăzut mult peste vară, dar asta pentru că am stat în casă 4 luni ca să putem începe școala în toamnă”, spune mama celor 4 băieți.

Numărul infectărilor este acum în creștere în Canada, unde există o transmitere comunitară a noului coronavirus.

Media zilnică a cazurilor noi depistate este acum de 545, față de 300, în luna iulie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa