Niciun caz de transmitere COVID-19 de la gravidă la nou-născut la Sibiu. Cum explică medicii fenomenul

Cristina Călin, redactor
scris pe
transmitere COVID-19
Cazurile de transmitere a COVID-19 de la mamă la nou-născut sunt rare.

Niciun caz de transmitere COVID-19 de la mamă la nou-născut nu s-a înregistrat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, deși peste 40 de mame infectate au născut acolo. Fenomenul rămâne un mister pentru medici.

„Din fericire, nu am avut nici un nou-născut, fie prematur, fie născut la termen, diagnosticat cu COVID-19. Au fost însă peste 40 de mame diagnosticate COVID-19 pozitiv care au născut la noi în maternitate, cele mai multe în ultimele 2-3 săptămâni.”, a explicat medicul Maria Livia Ognean, șeful Secției de Neonatologie și coordonator Terapie Intensiva Neonatală în spitalul sibian.

Cu toate acestea, sunt testați toți copiii mai ales pentru că, din păcate, experţii din întreaga lume nu au reuşit să excludă riscul de transmitere a infecţiei intrauterin sau la naştere de la mamă la copil, a explicat medicul.

Au fost descrise în lume astfel de situaţii, unele afectări fiind chiar serioase mai ales datorită asocierii cu prematuritatea, în care se presupune că transmiterea virusului SARS-CoV-2 a avut loc fie intrauterin, fie în timpul naşterii.

Dacă se respectă măsurile de prevenție riscurile de transmitere COVID-19 sunt mici

Potrivit şefului Secţiei de Neonatologie de la SCJU Sibiu, faptul că până acum niciun prematur nu a fost infectat cu COVID-19 deşi mamele au fost pozitive, poate fi considerat un mister medical.

„Riscul cel mai mare de transmitere a virusului este postnatal, dacă nu sunt respectate măsurile de precauţie – masca facială, igiena atentă, corectă şi frecventă a mâinilor şi distanţarea fizică şi socială.”, spie Maria Livia Ogean.

Există mai multe teorii cu privire la faptul că transmiterea virusului la nou-născut se întâmplă rar, iar nou-născutul, dacă se infectează, face forme uşoare de boală COVID-19. Totuși, niciuna nu explică totalmente mecanismul. Există chiar experţi care speră ca dezlegarea acestui mister să ajute şi bolnavii de alte vârste.

Bebelușii prematuri trebuie protejați suplimentar de COVID-19

În acest moment medicii știu că foştii prematuri cu afectare pulmonară sau neurologică serioasă, mai ales cei care au avut displazie bronho-pulmonară sau diverse afecţiuni neurologice perinatale trebuie bine protejaţi de această infecţie.

”Se pare că una din categoriile de vârstă afectată de boală COVID-19 severă este cea a sugarilor. Iar printre sugari se numără foarte mulţi foşti prematuri cu probleme. Aceştia trebuie protejaţi neapărat de infecţia cu SARS-CoV-2”, a mai precizat medicul Maria Livia Ognean.

La Sibiu vin gravide din toată țara

Maternitatea de la SCJU este foarte importantă nu doar pentru judeţul Sibiu, ci pentru mai multe judeţe din ţară. Aici sunt arondate și gravidele din Alba, însă medicii îngrijesc copii din toată țara.

Au 10 paturi de terapie intensivă neonatală şi nu de puţine ori au în terapie 12-14 nou-născuţi. Echipamentele le au prin donațiile de echipamente oferite de persoane fizice, juridice sau din partea organizaţiilor non-guvernamentale precum Salvaţi Copiii România.

Judeţul Sibiu rămâne pe primul loc în România, cu cea mai mare rată de infectare, de 9 la mia de locuitori, asta în condiţiile în care în municipiul Sibiu rata a crescut la 13,63 marţi, în a doua zi de carantină, informează Prefectura.

Au existat cazuri în care nou-născuții au luat virusul în timpul nașterii

Totuși, au existat și cazuri în care virusul s-a transmis de la mamă la făt în timpul nașterii. O femeie din Buzău infectată cu noul coronavirus a dat naștere unui bebeluș care după testare s-a dovedit a fi și el purtător al virusului, în luna mai.

Un caz similar a fost descoperit și în Marea Britanie la începutul pandemiei. Mama lui a fost adusă la spital cu pneumonie înainte de naștere și după realizarea testelor s-a dovedit că este și ea infectată.

Cercetătorii nu au date certe cu privire la modul de transmitere COVID-19 în timpul nașterii

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății ”încă nu se știe dacă o femeie însărcinată infectată cu COVID-19 poate transmite virusul la făt sau bebeluș în timpul sarcinii sau al nașterii. Până în prezent, virusul activ nu a fost găsit în probe de lichid amniotic sau în laptele matern.”. Informația a fost publicată pe 2 septembrie.

Primele cercetări legate de transmisia virusului de la gravidă la nou-născut au fost făcute de o echipă de cercetători chinezi care a testat bebelușii născuți de 9 femei, în perioada 20-31 ianuarie în Wuhan, China.

Toate au născut prin cezariană și erau în ultimul trimestru de sarcină. Rezultatele studiului, publicate în publicația medicală The Lancet, arată că, deși femeile aveau simptome evidente (febră, dureri de gât, dureri musculare, tuse), virusul nu a fost transmis bebelușilor. Mamele au vârste cuprinse între 26 și 40 de ani și niciuna nu suferea de maladii cronice.

Nu s-a găsit coronavirus în lichidul amniotic

8 dintre cei 9 bebeluși au avut greutate peste 2.500 g, iar unul 1.880 însă s-a născut prematur. Toți au primit note peste 9, chiar și cel născut la 36 de săptămâni. Prezența coronavirusului a fost testată atât în lichidul amniotic, cordonul ombilical și în laptele matern și nu s-a constatat prezența acestuia.

Totuși, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din  SUA (CDC) atenționează că, deși nu există dovezi ale unor efecte nefaste ale noului coronavirus la gravide, bebelușii pot avea de suferit.

Specialiștii de aici se raportează la alte studii care arată că febra mare în primul trimestru de sarcină duce la apariția unor probleme de sănătate la bebeluși. De asemenea, făcând o analogie cu SARS și MERS, există riscul nașterii premature sau a aducerii pe lume a unor copii cu o greutate foarte mică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa