Avertizare din Franța: „Febra care apare în COVID-19 nu trebuie tratată cu ibuprofen”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Ministrul Sănătații din Franța, Olivier Véran, a recomandat într-un mesaj transmis prin rețelele sociale în data de 14 martie 2020, să nu se administreze ibuprofen sau cortizon la persoane infectate cu noul coronavirus, ci paracetamol. Și adjunctul său a făcut o declarație în acest sens, atenționând mai ales pe cei care sunt tentați să folosească automedicația. Publicații din Germania au catalogat informația drepte FAKE NEWS, însă recomandarea este susținută în presa franceză și de alți specialiști din Franța. Și medicii români au oferit sfaturi pornind de la această constatare a medicilor din Franța. În plus, și un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătații a făcut ulterior o declarație în același sens: în automedicație recomandă paracetamol, nu ibuprofen. 

Ministrul francez al Sănătații în mesajul său spune că administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul este asociată cu forme grave ale bolii la persoane tinere și sănătoase. Recomandarea este bazată pe observații clinice ale medicilor și nu pe dovezi științifice. Autoritățile recomandă administrarea de paracetamol pentru tratamentul simptomelor COVID-19. „Declarația a fost făcută în contextul în care mulți tineri și-au agravat starea de sănătate din cauza autotratării cu anti-inflamatoare”, ne-a explicat o jurnalistă de origine română stabilită la Paris.

Mesajul scris pe Twitter de ministrul Sănătații din Franța
„Febra care apare în COVID-19 nu trebuie tratată cu ibuprofen. Dacă aveți febră sau alte simptome ale infecției Covid19, anti-inflamatoarele non-steroidiene (de tip ibuprofen) sau cortizonice pot agrava infecția. Luați doar paracetamol împotriva febrei și cereți oricum sfatul unui medic”, spune ministrul Sănătații din Franța, Olivier Véran.

Tratament coronavirus. Dozele potrivite de paracetamol

Un mesaj similar a venit de la Jérôme Salomon, adjunctul ministrului Sănătații, pe Linkedin (anunțul integral mai jos).

„COVID 19: ATENȚIONARE PRIVIND AUTOMEDICAȚIA! ALERTĂ OFICIALĂ Evenimente indezirabile grave asociate cu utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) au fost semnalate la pacienții cu COVID-19, cazuri suspecte sau confirmate. Reamintim că tratamentul unei febre greu de tolerat sau a durerilor asociate cu COVID-19 sau cu orice altă viroză respiratorie se bazează pe paracetamol, fără a depăși doza de 60 mg/kg/zi și de 3 g pe zi pentru adulți”, a completat Jérôme Salomon, solicitând populației să evite automedicația.

Medicamentele anti-inflamatoare sunt eficiente pentru tratarea febrei și durerilor, însă sunt considerate periculoase într-un context infecțios.

Motivul: inflamația este o reacție normală a organismului în caz de infecție și un semnal de alarmă. Atenuând răspunsul sistemului imunitar, administrarea de antiinflamatoare poate, astfel, nu doar să limiteze reacția organismului, ci și să întârzie diagnosticul și începerea tratamentului.

Ce spun specialiștii din România: „Ar fi de evitat și la noi. La Balș, tratăm cu paracetamol”

Și medicii români au comentat subiectul. Ibuprofenul „ar fi de evitat și în România” în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, declară, într-un interviu acordat HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde au fost tratați până acum cei mai mulți dintre pacienții români infectați cu noul coronavirus. Chiar dacă „nu există în acest moment dovezi clare privind faptul că Ibuprofenul ar fi făcut mai mult rău decât bine în tratarea unor pacienți cu coronavirus din alte țări, medicul Adrian Marinescu spune că „în legătură cu Ibuprofenul au fost niște discuții și în cazul altor infecții virale”.

El subliniază însă că „ar fi bine de evitat și în România, pentru că suntem aliniați la ce fac cei de afară. Ar fi bine de evitat și de folosit un alt antiinflamator sau paracetamol, dar nu ibuprofen. Însă nu există niște dovezi foarte clare în momentul ăsta.”

Ce tratament primesc pacienții români infectați cu coronavirus

Dr. Adrian Marinescu a explicat că deocamdată, pacienții cu forme ușoare de infecție cu coronavirus sunt tratați cu paracetemol în spitalele din România: „Într-o primă fază, pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați cu paracetamol, care este un anti-termic, iar dacă este nevoie de antiinflamator, poți să ajungi la o variantă de cortizon. Antiinflamator este și ibuprofenul, și diclofenacul, și există și cortizon. Iar pentru formele medii și severe dăm și cortizon de la început.”

Reprezentant OMS: „Recomandăm paracetamol, nu ibuprofen în automedicaţie”

Persoanele care au suspiciunea că au contractat noul coronavius nu ar trebui să ia popularul medicament ibuprofen fără consultarea medicului, a transmis marţi, 17 martie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), evidenţiind existenţa unor cercetări în desfăşurare privind posibile efecte negative, relatează DPA.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Geneva, purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a spus că nu există studii recente care să stabilească o legătură între acest medicament antiinflamator şi creşterea ratei mortalităţii, dar a adăugat că experţii analizează în prezent chestiunea.

„Recomandăm paracetamol, nu ibuprofen în automedicaţie”, a declarat Lindmeier.

Mesajul transmis de OMS vine după ce oficiali francezi din domeniul sănătăţii au atras atenţia să nu se folosească medicamente antiinflamatoare nesteroidiene împotriva bolii COVID-19 declanşate de coronavirus.

Ce spune producătorul medicamentului Nurofen, cel mai cunoscut anti-inflamator cu ibuprofen

Reckitt Benckiser, producătorul Nurofen, cel mai cunoscut medicament care conține ibuprofen, arată într-un comunicat că „a luat la cunoștință faptul că, în prezent, pe rețelele sociale din Franța circulă mesaje care ridică îngrijorări cu privire la consumul de steroizi și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv ibuprofen, pentru ameliorarea simptomelor de COVID-19″.

Reprezentanții Reckitt Benckiser afirmă că siguranța pacienților este prioritatea noastră numărul unu. Ibuprofenul este un medicament binecunoscut, folosit în deplină siguranță ani la rândul, pentru reducerea febrei și ameliorarea durerilor. Produsele noastre care conțin ibuprofen sunt folosite cu rezultate bune de milioane de pacienți, din peste 40 de piețe și sunt disponibile ca medicamente fără prescripție medicală de peste 30 de ani. Toate medicamentele sunt strict reglementate, pentru a respecta cerințele autorităților locale din domeniul sănătății.”

Reckitt Benckiser adaugă că „utilizarea în mod adecvat a ibuprofenului și paracetamolului este în continuare recomandată de cele mai multe dintre autoritățile europene din domeniul sănătătii, ca parte a tratamentului simptomatic al COVID-19. Reckitt Benckiser nu a luat la cunoștință de existența vreunei situații care să demonstreze că ibuprofenul are un efect advers negativ asupra pacienților care suferă de COVID-19.”

Reprezentanții Reckitt Benckiser mai spun că „vom continua să analizăm în mod activ orice raport pe care îl luăm la cunoștință și vom continua să colaborăm îndeaproape cu autoritățile de reglementare, pentru a îl evalua în conformitate cu procedurile de farmacovigilență stabilite”.

„Vom comunica orice informație sau recomandare suplimentară pentru utilizarea în siguranță a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene care ar putea reieși în urmă unei astfel de evaluări. La fel ca în cazul oricărui alt medicament, aducem în vedere pacienților și îngrijitorilor acestora să parcurgă cu atenție și să respecte instrucțiunile de pe ambalaj, precum și pe cele din prospect: informații pentru utilizator”, încheie reprezentanții Reckitt Benckiser.

SURSE:

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-france-drug-idUSKBN2110Q8

https://www.lefigaro.fr/flash-actu/coronavirus-la-prise-d-ibuprofene-pourrait-aggraver-l-infection-20200314

https://twitter.com/olivierveran/status/1238776545398923264

http://www.leparisien.fr/societe/coronavirus-la-prise-d-ibuprofene-pourrait-aggraver-l-infection-14-03-2020-8279916.php

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa