Profil de mamă harnică: Florina Oprea, creatoarea deserturilor gourmet „Secret Kitchen”

Delia Grigoroiu
Skinny cheesecake Secret KItchen

„Am multe dimineți pline de energie pe care mi le petrec cu fiul meu, în parc, în liniște, lucru pe care nu îl puteam face când mergeam la serviciu.”

Florina face niște deserturi minunate și le face oricând, oriunde, chiar și cu ochii închiși. Este mama lui Sasha (3 ani) și, de câteva luni bune, a renunțat la o poziție respectabilă într-o multinațională ca să stea acasă cu copilul și să gătească. O nebunie, ar spune mulți, însă nu și clienții ei fideli. Deserturile ei marca Secret Kitchen sunt, pe cât de arătoase, pe atât de delicioase.

Ce făceai înainte să devii mamă?  

Înainte să devin mamă? Când a fost asta? Păi, dacă ținem cont de faptul că îmi doresc un copil de la 20 ani, să zicem că a fost o perioadă în care am experimentat așa, în ordinea următoare: babysitting, prin ’99 (nebunia se întâmpla într-o familie de expați cu copii școliți acasă, habar nu aveam ce e „aia”, însă acolo am aflat cum vreau să îmi cresc copiii și că voi studia psihologia – pe John Holt și Alice Miller tot acolo i-am „cunoscut”; de John nu m-am apropiat pentru că nu aveam curaj, însă Alice Miller mi-a dat curaj să zbor; ce mai tura vura, cel mai tare job! tot cam pe atunci, am spus NU emigrării în Elveția.)

Să revin la ce se întâmpla înainte de a fi mamă. Între joburi fiind, mai exact șomeră, am aterizat în Germania la o gelaterie, undeva pe lângă Koln, după care am revenit și am zis că eu vreau corporație. Așadar, multinațională caldă, avea doar șase luni în România, unde am crescut din postul de office manager la postul de program manager. Mă simt recunoscătoare pentru fiecare întâlnire în parte. De la toți am învățat ceva, fie că a fost de bine, fie ca a fost de rău eu le numesc revelații.

Mi-e dor de unele momente, recunosc, dar e întotdeauna despre și cu oameni, și atunci îi sun, ne vedem și gata cu dorul.

Când sau cum ți-a venit ideea unei afaceri de acasă și de ce o astfel de idee?

Spunea cineva, într-o carte, că scenariul de viață ți-l faci în primii ani șapte ani de viață. Mai spunea ca fericirea se învață tot pe atunci. Eu sunt total de acord cu asta în ce mă privește. În primii șapte ani am decis tot ce mi se întâmplă acum, cu aproximație, binînțeles.

La noi acasă se gătea mult, dar se cocea și mai mult. Primul cheesecake l-am făcut acum 14 ani – așa mi-am cucerit și soțul, nu mai mâncase așa ceva la vremea respectivă – și de atunci l-am tot făcut pentru mine și pentru prieteni și pentru prietenii prietenilor și îmi iese și cu ochii închiși. Dar de aici până la decizie e drum lung.

Bineînțeles că maternitatea mi-a dat curaj și viață. Am stat doi ani cu copilul, nu terminasem cu alăptatul, m-am întors cu groază în inimă la serviciu și zece luni am încercat să îmi aduc aminte cum se face acel job în acea corporație. Nu sunam acasă niciodată, copilul era liniștit cu cea de-a doua figură maternă, și anume mama (dacă nu era ea, CLAR nu mă întorceam la serviciu, pentru mine și pentru soțul meu grădinița sau creșa nu reprezentau o opțiune).

Nu știu să explic decât că nu am mai găsit motivație să merg înainte, acum am alte priorități și trăiesc în altă dimensiune. Sunt mânată de două motoare, psihologia, adică cunoașterea sufletelor, mai ales a copiilor, și coptul. Când sunt în bucătărie, intru într-un fel de transă. Nu mai simt timpul, sunt doar ochi și urechi pe aluat și cremă, iar când produsul finit este așezat în cutie simt o satisfacție autentică, neforțată.

Florina Oprea Secret KitchenPoate sună ciudat, dar eu cred că asta e pasiune pură. Visez, visez și materializez. Citesc bloguri culinare până în zori și cărți ai așa numitor guru în materie, ca pe niște romane. Ideea era acolo, mi-a lipsit curajul.

Nu ți-a fost teamă să lași un venit cât de cât cert pe un viitor incert din punct de vedere financiar?

Nu cred în certitudini și nu îmi place teama, o resping cu putere. Teamă mi-era când mergeam la serviciu în fiecare dimineață cu groaza în suflet că acolo nu e locul meu. De asta mi-era teamă.

Care a fost bugetul pe care l-ai alocat începerii unei afaceri proprii?

De când am demisionat, salariul pe care nu îl mai primesc îl consider investiție. Am investit dintotdeauna cu mare pasiune în ustensile de bucătărie și cărți, așa că nu a fost prea greu să mă apuc de treabă.

Urmează investiția cea mare, care va fi în jur de câteva mii bune de euro.
A avut de suferit bugetul familiei? Desigur, însă am susținere din partea soțului meu, ceea ce nu e puțin deloc. Am redus cheltuielile la minim, adică mâncat în oraș, shopping și vacanțe.

Care au fost primele reacții din partea celor apropiați când le-ai povestit de ideea nebunească de a începe ceva nou, pe cont propriu?

Skinny cheesecake Secret KItchenSunt fericită să recunosc că proverbul „cine se aseamănă se adună” mi se potrivește mănușă, așadar toți m-au susținut și cred în acest proiect, de fapt voi spune cu încredere că au nevoie de un astfel de proiect, deserturi gourmet, deserturi cu atenție la ingrediente, accesibile la preț și transportate la ușa lor.

Care sunt pentru tine avantajele și dezavantajele statutului de mamă care lucrează de acasă?

E foarte clar cine beneficiază cel mai mult – noi doi, eu și copilul meu care se bucură de prezența mea – și nu mai dezvolt subiectul, pentru că știm ce înseamnă asta. Satisfacția pe care o am ca mamă prezentă este uriașă. Apoi, alt aspect ar fi faptul că este extraordinar să faci ce îți place, să fii managerul propriei tale vieți, cu riscurile și greutățile aferente. Am multe dimineți pline de energie pe care mi le petrec cu fiul meu, în parc, în liniște, lucru pe care nu îl puteam face când mergeam la serviciu, iar acesta este un timp pe care nu mi-l va da înapoi nimeni niciodată. Efectul imediat în ce mă privește: dispariția migrenelor zilnice. Sunt și momente grele, comenzi mai multe într-o zi, nu poți controla fluxul acestora. Nu sunt obișnuită să mă menajez, așa că fac față cu brio și cu mama care mă ajută foarte mult.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa