Profil de mamă harnică: Delia Rădulescu, mama cursurilor de limbi străine Echo Kids

TOTUL DESPRE MAME

„Deocamdată e multă pasiune la mijloc și multă, foarte multă dorință a face lucrurile foarte bine. Sper să-mi și iasă!”

Noi credem că, atunci când ai deja doi copii ieșiți din scutece și unul pe drum, nu-ți prea vine să te lansezi în afaceri. Dar se pare că Delia Rădulescu este mai curajoasă decât noi: în ultimele luni de sarcină cu Mark, cel de-al treilea copil al ei, a lansat un program de cursuri de limbi străine pentru copiii de peste patru ani, Echo Kids. Dacă a fost greu să împace și mămicia și antreprenoriatul? I-a fost foarte greu, însă Delia Rădulescu spune că a meritat.

Ce făceai înainte să devii mamă?

Înainte să devin mama Mariei, copilul numărul unu, munceam în departamentul de resurse umane al unei companii multinaționale și, în ciuda faptului că era o companie cu renume, mă plictiseam teribil pentru că nu făceam ce-mi plăcea. Înainte să devin mama Norei, copilul numărul doi, lucram deja la Centrul de Limbi Străine Echo, care era un business nu chiar la început de drum, dar destul de tânăr, încercam să îl pun pe picioare și să îl transform într-un business cu ecou. Înainte să devin mama lui Mark, băiețelul nostru de un an și trei luni, munceam tot la Echo și încercam din răsputeri alături de soțul meu să deschidem Echo Kids. Așa că Mark e într-un fel strâns legat de Echo Kids și acest proiect mi-e cu atât mai drag.

Ușor nu a fost: mai aveam două-trei săptămâni până la naștere și ne întâlneam ba cu agenți imobiliari, ba cu posibili viitori proprietari, în căutarea unui sediu adecvat cursurilor pentru copii, ulterior cu o sută de meșteri cu care urma să aranjăm serviciile de internet, telefonie, așteptam mocheta, petreceam seri discutând ca să ne asigurăm că totul va fi OK la începerea noului an și adesea surprindeam priviri care păreau să zică „Oare femeia asta nu are ce face?” Dar am continuat și, cu ajutorul soțului meu, am dus acest proiect la capăt și apoi l-am adus pe Mark pe lume, Mark care supraveghease și el lucrările intense de amenajare și reamenajare.

Când sau cum ți-a venit idea unei afaceri proprii?

Făceam deja cursuri la diverse companii și, încetul cu încetul și oarecum la îndemnul cursanților mei, am creat Centrul de Limbi Străine Echo, care e un business făcut cu pasiune, cu foarte multă muncă și adesea cu nervi întinși la maximum. Dar, în final, sper să conteze! Nu am făcut niciodată cursuri doar pentru bani iar pasiunea mea de a preda și de a preda altfel am impus-o și colegilor mei.

Nu ți-a fost teamă să lași un venit cât de cât cert pe un viitor incert din punct de vedere financiar?

Nu, nu mi-a fost teamă niciodată. E drept vorbind că mă bazam pe veniturile soțului meu la început, dar și pe puterea mea de a reveni într-un job sigur la un moment dat în cazul în care businessul nu ar fi mers. Oricum, începând un business la 27 ani dai dovadă de un grad de inconștiență destul de mare și avântatul cu capul înainte e o nimica toată.

 

Care a fost bugetul pe care l-ai alocat începerii unei afaceri proprii? A avut de suferit bugetul familiei?

Nu-mi mai aduc aminte de bugetul inițial strict, îmi aduc aminte doar ca a fost extrem de mic și tot ce încasam investeam, fie în oameni, fie în sediu etc.

Cum este organizat Centrul de Limbi Străine Echo? 

Echo are patru departamente diferite în care colegele mele și eu punem mult suflet și ne implicăm foarte mult: un departament de cursuri pentru companii care livrează programe de training croite pe nevoile cursanților din companii și pe nevoile departamentelor de resurse umane, un departament de cursuri deschise care se adresează tuturor persoanelor adulte ce își doresc să învețe o limbă străină la sediul nostru, un departament de traduceri și audit lingvistic și mai noul creat Echo Kids – cursuri de limbi străine pentru copii – care în acest moment ne oferă multe satisfacții pentru că avem deja copii deținători ai diplomelor Cambridge și Trinity cu note maxime.

Care au fost primele reacții din partea celor apropiați când le-ai povestit de ideea nebunească de a începe ceva nou, pe cont propriu?

M-au sprijinit foarte mult toți cei din jur și niciodată nu au considerat că e o idee nebunească. Poate la început nu m-au crezut, dar, pe măsură ce lucrurile au luat amploare, mi-au acordat încredere și m-au sprijinit, uneori chiar suportat. Mai greu e acum când văd trei fețe triste zicând „Iar pleeeci la Echo?”, dar după explicații, sunt înțeleasă.

Care sunt avantajele și dezvantajele statutului de mamă care are propria afacere?

Avantajul de a avea un business este că mai pot din când în când să am o zi liberă fără să cer vreun OK de la șefi, că atunci când unul dintre copii e răcit pot sta acasă fără probleme, că atunci când fiica mea mijlocie vrea să o duc acasă în mijlocul zilei, îmi permit acest lucru (în anumite zile, nu chiar în toate), că atunci când Maria, fiica mea mare, se pregătește pentru vreo teză, mai pot sta diminețile să o ajut. Poate o să pot face un bilanț mai târziu, deocamdată e multă pasiune la mijloc și multă, foarte multă dorință a face lucrurile foarte bine. Sper să-mi și iasă!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa