Trucurile mele pentru a-mi convinge copiii să iubească ora mesei

Cristina Călin, redactor
mama tata copii la masa

În cei 10 ani de când sunt mamă am tot căutat soluții pentru ca micuții mei să aleagă conștient mancarea sănătoasa. Încercăm să avem o alimentație cât se poate de corectă, fără să ne facem procese de conștiință dacă, uneori, ce-i drept destul de rar, cădem pradă vreunei ispite. Chiar dacă pare un clișeu, discuțiile cu copiii și exemplele personale au dat întotdeauna rezultate și nu cred că există altă cale mai bună. Familia are un rol esențial în educarea copiilor inclusiv în privința alimentației, iar exemplele pe care le văd în casă le vor rămâne întipărite veșnic în minte. Masa luată în familie este parte a acestei rutine. De altfel, statisticile arată că mesele împreună cu părinţii scad cu 35% riscul ca un copil să sufere de o tulburare de alimentaţie, cu 12% riscul de a deveni supraponderal și cresc cu 24% şansele de a consuma alimente sănătoase.

1. Diversificare, de la mic la mare

Startul în privința alimentației sănătoase l-am dat încă din etapa de diversificare, după vârsta de 6 luni. Am făcut diversificare în adevăratul sens al cuvântului: raportat la vârsta copilului, am avut grijă să guste din tot ceea ce le era permis.
Copiii mei au mâncat și mămăligă, dar și mei, quinoa sau bulgur. Au avut la masă și mere, dar și avocado, caș și mozzarella. Când au crescut, au început sa manance ceea ce le place din tot ce le-am oferit când au fost bebeluși, iar rezultatul este unul uimitor în privința alegerilor sănătoase pe care le fac.

2. Nu am forțat copilul să mănânce

Oricât de mult ai insista ca cel mic să mănânce ceva, el va face tot cum vrea. Știți filmulețele în care copiii strâng buzele, aruncă cu vesela și plâng necontrolat când părinții le dau să guste din vreo mâncare? Ei bine, cu asta te vei alege! Nici psihologii nu recomandă să îi obligați, ci pur și simplu să le dați să aleagă dintre niște variante sănătoase. Sau să renunțați pentru o vreme la alimentul pe care copilul l-a refuzat și să reveniți cu „oferta” respectivă după o perioadă de timp.

3. Ofer alternative

Mi-am obișnuit copiii cu alternative. Nu avem niciodată un singur fel de mâncare, ci din mai multe câte puțin, astfel încât fiecare să poate alege ce îi place și să nu poată spune ”dar eu nu am ce să mănânc!!!”. Îi și întreb înainte ce le-ar plăcea și fac un meniu din ceea ce își dorește fiecare.

4. Masa este un moment de conectare al familiei

Masa a fost întotdeauna un moment al zilei în care am împletit o necesitate firească a corpului nostru cu nevoia de a petrece mai mult timp împreună. Râdem, vorbim, iar copiii o percep ca pe un moment plăcut, nu ca pe o corvoadă.
În familia noastră masa de seara este momentul zilei când ne strângem toți acasă și ne tragem sufletul. Participăm toți la pregătirea ei, fie că unii mai mici duc farfuriile și tacâmurile, alții, mai pricepuți, gătesc sau duc mâncarea, iar alții aranjează totul pentru ca cina să fie chiar un moment deosebit. Copiii au înțeles din această preocupare că momentul mesei în familie este important pentru noi și atunci se comportă ca atare.

Sper ca aceste obișnuințe pe care le capătă în familie să le mențină și când vor fi mari, în condițiile în care datele statistice arată că obiceiul de a lua masa în familie se diminuează de la o generaţie la alta. Copiii au nevoie de stabilitate, structură şi rutină, iar mesele în familie le oferă sentimentul de apartenenţă şi de siguranţă.

În familiile voastre cum este? Cum ați reușit să vă convingeți copiii să mănânce fructe, legume, să iubească ora mesei și să adopte un stil de viață sănătos?

Acest articol face parte din campania Eat Like a Pro.  Aceasta este o inițiativă globală sprijinită de Beko și FC Barcelona, care vine în ajutorul părinților, pentru a-și învăta copiii despre beneficiile unei alimentații sănătoase. Mai multe idei găsiți pe www.beko.ro/eatlikeapro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa