Este adevărat că dacă ai fost un bebeluș mare la naștere, copiii tăi vor fi la fel de mari?

Nu doar genetica are o influență asupra greutății bebelușului la naștere.

Laura Udrea, redactor

Se pare că genele au un rol major în privința greutății nou-născutului. Iar dacă mama a fost un bebeluș mare la naștere există toate șansele ca și copiii ei să fie la fel. Dar e departe singurul factor care poate influența greutatea bebelușului și, cu siguranța, cel mai puțin luat în seamă de către medicii care urmăresc o sarcină.

Un bebeluș mare poate fi o provocare la naștere, dar nu atât cât s-ar putea teme părinții. Termenul medical pentru un bebeluș mare este macrosomie. Macrosomia fetală îi reprezintă  pe bebelușii care se nasc cu o greutate mai mare de 4.000 de grame, indiferent de vârsta gestațională.

Ce rol are genetica în greutatea bebelușului la naștere

Un copil moștenește, în general, jumătate din genele sale de la mama sa și jumătate de la tatăl său. Deci este logic ca ambii părinți să aibă un impact asupra geneticii copilului care se va naște. În aceeași măsură în care înălțimea și greutatea mamei influențează greutatea copilului la naștere, tot așa aceasta ar putea fi influențată și de înălțimea și greutatea tatălui. Sunt concluziile unui studiu. Spre exemplu, unii copii sunt scunzi pentru că seamănă cu părinții lor.

Cu toate acestea, unii copii pot lua mai mult după mamă sau tată, mai degrabă decât să fie o medie a ambelor.

Ce factori pot influența greutatea fătului

Dacă tu sau partenerul tău aveți cazuri de copii mari la naștere în familie, puteți transmite aceste gene copilului vostru. Și, dacă ai fi tu însuți mare, atunci ai o șansă mai mare de a avea un copil mare. Dar nu e numai genetica implicată în aceste situații. Mulți alți factori pot influența mărimea bebelușului. Uneori, medicii nu cunosc motivul pentru care un copil este mare. Iată factorii care pot influența greutatea fătului:

  • Glicemie ridicată. Riscul de a avea un făt mare crește în cazul mamelor care au deja diabet înainte de a rămâne însărcinate sau dacă fac diabet gestațional în timpul sarcinii.
  • Mai ai un copil care a avut greutate mare la naștere. Dacă ai mai adus un copil pe lume și greutatea lui la naște a fost peste cea normală (2.500 – 3.500 g), există riscul ca și ceilalți bebeluși să fie mari la naștere.
  • Ești supraponderală înainte de a rămâne însărcinată. Femeile supraponderale riscă să dea naștere unui copil cu o greutate mare la naștere.
  • Te îngrași mult prea mult în timpul sarcinii. Ceea ce mănânci în timpul sarcinii și cât de mult iei în greutate poate afecta greutatea bebelușului tău la naștere.
  • Ai născut mai mulți copii. Nu se întâmplă întotdeauna, dar, în general, cu cât ai mai mulți copii, cu atât riscul ca bebelușii tăi să fie mari la naștere crește.
  • Bebelușul pe care urmează să-l naști este băiat. Băieții cântăresc de obicei puțin mai mult decât fetele, iar bebelușii mai mari sunt adesea băieți.
  • Ai depășit data estimată a nașterii. Bebelușii continuă să ia în greutate și să crească în timp ce se află în pântec. Așadar, cu cât sarcina continuă peste cee  40 de săptămâni, cu atât bebelușul va fi mai mare.
  • Vârsta ta. Riscul de a avea un bebeluș cu greutate mare la naștere este crescut în cazul mamelor care rămân însărcinate după vârstă de 35 de ani.
  • Mănânci prea mulți carbohidrați procesați. Studiile au arătat că consumul de alimente bogate în carbohidrați glicemici poate duce la creșterea excesivă a fătului, creșterea în greutate a mamei și probabilitatea de a dezvolta macrosomie.

Cum se determină greutatea fătului

Medicul care îți monitorizează sarcina va verifica și greutatea fătului în ultima parte a sarcinii pentru a pregăti nașterea din toate punctele de vedere. Există mai multe metode care îl ajută pe medic să-și dea seama de cât de mare este fătul:

  • Palpându-ți abdomenul – medicul îți va palpa abdomenul pentru a simți dimensiunile fătului și poziționarea lui;
  • Măsurându-ți înălțimea fundului uterin – o dimensiune crescută a distanței de la vârful uterului până la osul pubian este corelată, de regulă, cu riscul de a avea un bebeluș mare la naștere;
  • Făcându-ți o ecografie – în urma unei ecografii se poate estima greutatea fătului.

Cum previi să ai un copil mare la naștere

Totul ține de un stil de viață echilibrat care presupune menținerea unei greutăți optime, controlarea diabetului și controlul medical periodic. Menținerea unei greutăți optime în timpul sarcinii impune o alimentație corespunzătoare, includerea exercițiilor fizice potrivite fiecărei etape a sarcinii și consulturi medicale periodice.

Așadar, dacă tu, mami, ai fost un bebeluș mare la naștere, există un risc ca și bebelușul tău să fie mare. Dar nu doar genetica poate influența greutatea bebelușului. Valorile crescute ale glicemiei, dacă iei prea multe kilograme în timpul sarcinii, dacă ai peste 35 de ani când rămâi însărcinată, dacă bebelușul pe care îl aștepți este băiat – toate acestea pot crește riscul ca bebelușul tău să fie mare la naștere. Însă o dietă echilibrată și efectuarea tuturor controalelor medicale în sarcină pot preveni complicațiile.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre greutatea bebelușului la naștere, ar trebui să știi și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa