Da, este parțial adevărat: dacă ai gemeni în familie și ei sunt dizigoți, șansele ca și tu să faci gemeni sunt mari. Însă dacă gemenii din familia ta sunt identici, regula nu se mai aplică, susțin specialiștii citați de babycenter.com.
Deşi au aceeaşi zi de naştere, gemenii dizigoţi sunt genetic la fel de diferiţi ca oricare alţi doi fraţi. Tendinţa de a elibera mai mult de un ovul într-un singur ciclu (hiperovulaţie) este o trăsătură genetică care e moştenită de la mamă la copil.
Hiperovulaţia are loc şi din motive care nu ţin de genetică. Femeile imediat după 30 de ani au şanse mai mari să elibereze două ovule decât femeile de 20 de ani şi ceva. Aceste şanse scad după 35 de ani.
Cum se moștenește gena
Contrar credinţei populare privind cazurile de gemeni în familie, sarcinile gemelare nu “sar” peste o generaţie, se pare că uneori un fiu moşteneşte gena şi o transmite la fiică. Un bărbat care poartă gena nu are şanse să aibă gemeni pentru că nu poate influenţa ovulaţia partenerei.
Sarcinile monozigote în care gemenii sunt identici nu sunt caracteristice unei familii. Diviziunea ovulului fecundat se întâmplă spontan, la întâmplare. O femeie ce provine dintr-o sarcină gemelară nu are şanse mai mari ca restul populaţiei să dea naştere la gemeni.
Vezi sursele
BabyCentre. Undated. How common are twins? http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/twins/howcommon/
CDC. 2012. Three decades of twin births in the United States, 1980–2009. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db80.htm
Fierro P. 2005. The Everything Twins, Triplets, and More Book. Avon, MA: Adams Media. http://books.google.com/books?id=9i_TppoUiBMC&pg=PT30&lpg=PT30&dq=does+the+tendency+to+have+twins+skip+a+generation%3F&source=web&ots=mkY3kLvz-y&sig=qOa7Q0uQyRbGBzjazqWBTxCSDDg&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=1&ct=result