Este adevărat că dacă ai gemeni în familie ai șanse mari să naști și tu gemeni?

Șansele (sau riscul) de a avea gemeni va depinde nu doar de tratamentul de fertilitate de care îl urmați pentru a concepe, dar și de istoricul familial, rasă, vârstă și mulți alți factori.

Laura Udrea, redactor
gemeni în familie
Prea multe combinații de „n” luate câte „x” ca să descoperi dacă ești predispusă să naști gemeni când ai gemeni în familie… FOTO: Shutterstock

În chestiune este vorba despre o genă specială care provoacă hiperovulație. Hiperovulația are loc atunci când ovarele unei femei eliberează mai mult de un ovul în timpul unui ciclu menstrual, oferind posibilitatea apariției gemenilor în familie. Află care sunt factorii care influențează această stare.

Contrar credinței populare privind cazurile de gemeni în familie, sarcinile gemelare nu „sar” peste o generație, se pare că uneori un fiu moștenește gena și o transmite la fiică. Un bărbat care poartă gena nu are șanse să aibă gemeni pentru că nu poate influența ovulația partenerei.

Sarcinile monozigote în care gemenii sunt identici nu sunt caracteristice unei familii. Diviziunea ovulului fecundat se întâmplă spontan, la întâmplare. O femeie ce provine dintr-o sarcină gemelară nu are șanse mai mari ca restul femeilor să dea naștere la gemeni.

Gemeni fraternali și gemeni identici

În populația generală, gemenii identici reprezintă 0,45% din totalul nașterilor, adică 1 din 250 de nașteri. În cazul utilizării tratamentelor de fertilitate, cresc șansele de a avea gemeni. Cu toate că, de regulă, sarcinile obținute cu tratamente de fertilitate se finalizează în gemeni fraternali (dizigoți, care cresc în placente separate), utilizarea tratamentului de fertilitate crește riscul de a avea gemeni identici (monozigoți, aceeași placentă, saci amniotici diferiți).

Deși au aceeași zi de naștere, gemenii dizigoți sunt genetic la fel de diferiți ca oricare alți doi frați. Tendința de a elibera mai mult de un ovul într-un singur ciclu (hiperovulaţie) este o trăsătură genetică care e moștenită de la mamă la copil.

Factori care cresc șansele de a avea gemeni în familie

Cei mai mulți oameni știu că tratamentele de fertilitate cresc șansele de a naște gemeni. Cu toate acestea, tratamentele de fertilitate nu sunt singura cauză. Iată care alți factori care cresc șansele de a obține gemeni sau tripleți.

Vârsta

Femeile de peste 30 de ani, în special cele de peste 35 de ani, sunt mai susceptibile de a concepe gemeni. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de hormon foliculostimulant (FSH) crește pe măsură ce părinții care nasc îmbătrânesc. FSH este responsabil pentru dezvoltarea ovulelor în ovare înainte de a fi eliberate. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, au nevoie de niveluri mai ridicate de FSH, deoarece ovulele lor necesită mai multă stimulare pentru a crește. Uneori, foliculii reacționează excesiv la niveluri mai ridicate de FSH și două sau mai multe ouă sunt eliberate și fertilizate, ducând la o sarcină multiplă.

Istoricul familial

Un istoric familial de gemeni identici nu te face neapărat mai predispusă la o sarcină multiplă, deși descendenții gemenilor identici de sex masculin pot fi mai predispuși să aibă proprii gemeni identici. Cu toate acestea, dacă există gemeni fraternali (dizigoți) în familia ta, șansele de a concepe gemeni cresc. Dacă există gemeni fraternali în familiile ambilor părinți sau a donatorului de ovule ori spermă, șansele pentru gemeni cresc și mai mult, arată un studiu.

Greutatea corporală

Persoanele cu o greutate mai mare sunt mai susceptibile de a concepe gemeni decât persoanele cu o greutate mai mică. Grăsimea corporală în exces duce la niveluri crescute de estrogen, iar niveluri mai ridicate de estrogen pot duce la suprastimularea ovarelor. În loc să elibereze doar un ovul la ovulație, ovarele pot elibera două sau mai multe. Dar în timp ce șansele de a avea gemeni pot crește, alți factori asociate cu supraponderabilitatea pot face sarcina mai greu de apărut.

Înălțimea

Femeile mai înalte decât media sunt mai susceptibile de a avea gemeni. Un studiu a constatat că femeile cu o înălțime medie de 164,8 cm au fost mai susceptibile de a concepe gemeni decât persoanele cu o înălțime medie de 161,8 cm. De ce se întâmplă acest lucru nu este clar, dar există o teorie care spune că o nutriție mai bună (care poate duce la o înălțime mai mare) ar sta în spatele sarcinilor multiple ale femeilor înalte.

Dieta

Alimentele pe care le mănânci pot afecta șansele de a avea gemeni. Studiile care susțin acest lucru sunt încă în desfășurare. Unele dintre acestea susțin că o dietă bazată pe produse lactate ar influența șansele de a apărea gemeni în familie.

Un alt studiu a constatat că femeile vegetariene își scad șansele de a naște gemeni în comparație cu femeile care au o dietă bazată pe produse lactate, spre exemplu. Potrivit autorilor studiului, „diete pe bază de lactate, în special în zonele unde vitele primesc hormoni de creștere, par să sporească șansele la sarcinile multiple din cauza stimulării ovariene.”

Alăptarea în timpul conceperii

Femeile care alăptează pot rămâne însărcinate și au mari șanse ca sarcina să fie gemelară. Alăptarea poate preveni o sarcină, mai ales în primele șase luni de viață ale bebelușului și dacă acesta este alăptat exclusiv. Există însă trei reguli care trebuie îndeplinite simultan pentru ca alăptarea să țină loc de contracepție. Altfel, poți rămâne însărcinată chiar cu gemeni în timp ce alăptezi. Vezi mai jos regulile de contracepție prin alăptare!

Alți factori

Sarcinile gemelare sunt mai frecvente la femeile care au avut multe sarcini și au familii numeroase. De asemenea, femeile de culoare sunt mai susceptibile de a concepe gemeni decât femeile albe, în timp ce femeile asiatice au cele mai mici șanse de a concepe gemeni.

Tratamentele de fertilitate cresc șansele de a avea gemeni fraternali

Unul dintre motivele principale pentru rata de creștere a nașterilor multiple este utilizarea extinsă a tratamentelor de fertilitate. De fapt, potrivit CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, SUA), peste 30% din gemeni și 75% din tripleți sunt acum atribuite utilizării tratamentelor de fertilitate.

Gemenii fraternali sunt frecvenți în urma tratamentelor de fertilitate. Acest lucru din cauza stimulării ovariene care face să crească incidența eliberării mai multor ovule. În plus, în timpul fertilizării in vitro (FIV), mai mult de un embrion este adesea implantat, ceea ce poate duce la sarcini gemelare sau multiple.

Ce medicamente și proceduri de fertilitate cresc riscul de sarcini gemelare sau multiple

Nu toate medicamentele și procedurile pentru infertilitate cresc șansele de a concepe gemeni; cele mai multe, nu. Iată câteva dintre medicamentele și procedurile care pot crește șansele de a avea gemeni în familie:

  • Clomid (clomifen);
  • Femera (letrozol);
  • Gonadotropina (injectabilă) – ca Gonal-F și Follistim;
  • inseminarea intrauterină (IUI), atunci când este utilizată împreună cu medicamente pentru fertilitate;
  • fertilizarea în vitro (FIV).

Clomid și Femera au cea mai mică rată de gemeni, variind de la 5% la 12%. Rata tripleților și a sarcinilor multiple provenite după tratamentul cu aceste medicamente este sub 1%. Gonadotropinele, indiferent dacă sunt utilizate cu sau fără IUI, au cea mai mare rată de gemeni și sarcini multiple. Potrivit unor studii, până la 30% din sarcinile concepute cu gonadotropine duc la sarcini multiple. Cele mai multe dintre aceste sarcini sunt sarcini gemelare, dar până la 5% sunt sarcini trigemelare sau multiple.

În concluzie, șansele de a avea gemeni în familie va depinde nu doar de tratamentul de fertilitate de care îl urmați pentru a concepe, dar și de istoricul familial, rasă, vârstă și mulți alți factori. De unul dintre aceștia sau de mai mulți în același timp.

Dacă articolul „Este adevărat că dacă ai gemeni în familie ai șanse mari să naști și tu gemeni?” ți-a răspuns la întrebare, s-ar putea să fii interesată și de:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa