Este adevărat că gravidele nu trebuie să care obiecte grele?

Marina Rosenfeld

Gravidele nu trebuie să care obiecte grele pentru că își pot pune astfel sarcina în pericol. Se recomandă să nu se depășească bagajele mai mari de 9 kg, deși dacă obișnuiați să ridicați greutăți înainte de sarcină medicul ar putea permite să depășiți cele 9 kilograme.

Experții citați de babycenter.com susțin că gravidele nu trebuie să care obiecte grele mai ales atunci când sarcina este avansată.

În sarcină, ligamentele se înmoaie și articulațiile sunt mai puțin stabile, așa că riscul de accidente este mai mare. Pe măsură ce burta crește, se modifică și centrul de greutate. Iar asta pune presiune pe șale, care este o zonă tare vulnerabilă mai ales când ridicați.

Gravidele nu trebuie să care obiecte grele: risc de pre-eclampise

Schimbarea centrului de greutate vă poate dezechilibra, sunteți mai susceptibilă la cădere. O căzătură poate fi foarte periculoasă pentru bebeluș, ea poate declanșa travaliul sau nașterea prematură sau desprinderea placentei.

Unele studii spun că munca ce presupune ridicare de obiecte grele în timpul sarcinii poate crește ușor riscul de avort sau de greutate mica la naștere a bebelușului. Un alt studiu spune că ridicarea de obiecte cu greutăți cuprinse între 10 și 20 de kg la început de sarcină poate crește riscul de pre-eclampsie.

Întrebați medicul cât aveți voie să ridicați în sarcină și aveți grijă să respectați tehnica de ridicare:

  • Îndoiți-vă genunchii
  • Țineți-vă spatele drept
  • Folosiți-vă de muşchii picioarelor, nu ai spatelui
  • Cărați greutatea aproape de corp
  • Fiți atente să nu vă răsuciți
  • Dacă simțiți că e prea greu, nu cărați
  • Dacă aveți o muncă solicitantă fizic, este important să vă cunoaşteţi drepturile. Puteți consulta Ordonanța pentru Protecția Maternității la locul de muncă-OUG 96/2003. Dacă nu vă puteți îndeplini sarcinile de muncă, trebuie ca angajatorul să vă mute pe alt post.

Citește ”Cartea Bebelușului” și pregătește-te pentru călătoria fascinantă alături de omulețul pe care urmează să îl naști. Cartea aceasta este cel mai bun ghid al primilor ani, ”prietenul” de bază al fiecărei mămici și poate fi cumpărată de AICI.  

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa