Este adevărat că mâncarea fadă este mai bună pentru bebeluși?

copil mancare inec diversificare

Am fi tentați să credem că mâncarea fadă este mai bună pentru bebeluși, cel puțin în primul an de viață. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa, conform specialiștilor citați de  babycenter.com.

În cultura americană, de exemplu, se începe diversificarea în mod tradiţional cu mâncarea fadă şi apoi se introduc mâncăruri mai aromate, de parcă ar trebui să construim toleranţa copiilor pentru astfel de gusturi.

Dar nu există dovezi că această strategie este necesară. În alte culturi, se oferă copiilor mâncăruri condimentate, fără efecte adverse.

Adăugați mirodenii în piureuri

Încurajaţi copilul să experimenteze gusturi noi. Adăugaţi scorţişoară, cardamon la fructe, și puțină mentă în piureul de mere şi pere.Țineţi minte doar că bebeluşul mănâncă în canţităţi mici, aşa că nu condimentaţi foarte mult. Începeţi cu cantităţi mici de condimente şi urmăriţi reacţiile bebeluşului. Poate descoperiţi că vă împărtăşeşte dragostea pentru busuioc şi aversiunea pentru coriandru. Sau puteţi descoperi ca are cu totul alte gusturi.

Nu puneţi sare sau zahăr până la un an, dacă faceţi asta, îi dezvoltaţi bebeluşului apetitul pentru aditivi nesănătoşi. În plus, o cantitate mare de sare îi va solicita celui mic și mai mult rinichii. Având în vedere că în cazul bebeluşilor sub un an cantitatea maximă de sare este de 1 g pe zi, nu este necesar să adaugi sarea în alimentație. Acest gram există deja atât în laptele matern, cât şi în laptele praf.

 

Vezi sursele

AAP. 2011. We don’t need to add salt to food. American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/We-Dont-Need-to-Add-Salt-to-Food.aspx

International Food Information Council. 2005. Starting solids: Nutrition guide for infants and children 6 to 18 months of age. http://www.foodinsight.org/Content/6/startingsolids1-05.pdf

March of Dimes. 2010. Feeding your baby. http://marchofdimes.com/printableArticles/feeding_babyfood.html

Minnella J, et al. 2009. Early milk feeding influences taste acceptance and liking during infancy. American Journal of Clinical Nutrition 90(30):780S-788S. doi: 10.3945/ajcn.2009.27462O. http://www.ajcn.org/content/90/3/780S.full [Accessed May 2016]

Stein L, et al. 2012. The development of salty taste acceptance is related to dietary experience in human infants: A prospective study. American Journal of Clinical Nutrition 95(1):123-9. doi: 10.3945/ajcn.111.01428. http://www.ajcn.org/content/95/1/123.abstract?sid=12dc02ab-732b-4bf7-9c71-827a16ad081f [Accessed May 2016]

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație