Este adevărat că organele se deplasează când faci cezariană?

Cezariana este o intervenție chirurgicală pentru care e bine să te pregătești cu răspunsuri la toate întrebările pe care le ai. În felul acesta risipești temerile și te vei simți mai pregătită.

Laura Udrea, redactor
cezariană
Da, in cezariană, unele organe sunt mutate în lateral, iar altele sunt scoase în afara corpului. FOTO: Shutterstock

Operația de cezariană este o procedură chirurgicală prin care se naște un copil care nu poate fi adus pe lume prin naștere vaginală. Intervenția chirurgicală constă în aplicarea unor incizii în abdomenul și uterul mamei. Întrebarea care apare este ce se întâmplă cu organele din cavitatea abdominală în timpul acestei intervenții. 

Uneori, cezariana este o procedură mai sigură decât nașterea vaginală atât pentru mamă, cât și pentru copil. Uneori, cezariana poate fi planificată din timp, alteori se ia această decizie de urgență, în timpul sarcinii. Motivele pot ține de mamă (în caz de preeclampsie, spre exemplu), de copil (când bebelușul are o suferință fetală) sau de neprevăzut (dezlipirea placentei, dilatația etc.).

Pentru operația de cezariană se folosesc două tipuri de anestezie: rahianestezia (sau anestezia regională) și, mai rar, anestezia generală. Anestezia regională este procedura utilizată frecvent și se realizează prin injectarea unui anestezic local în spațiul epidural sau subarahnoidian.

Ce se întâmplă cu organele interne în timpul operației de cezariană

În timpul procedurii de cezariană, vezica urinară și intestinele mamei sunt, de regulă, mutate temporar în lateral pentru a oferi chirurgului un acces mai bun la uter. După ce copil este scos, organele sunt puse la locul lor inițial.

Uterul, pe de altă parte, este scos cel puțin parțial în afara corpului în timpul operației de cezariană. „Acest fapt îi permite chirurgului să vadă mai bine incizia care s-a făcut pe uter și îl ajută să se asigure că este bine cusut”, spune Catherine Hansen, asistent universitar obstetrică și ginecologie în cadrul Universității Texas. Trompele uterine sunt atașate de uter. Dacă partea de sus a uterului este scoasă în afară, așa vor fi și ele. Unele femei își doresc legarea trompelor. Ei bine, dacă ți-ai anunțat dinainte medicul, acum este momentul ca acesta să-ți îndeplinească dorința.

Care este organul cel mai des vătămat în cezariană

Nu doar uterul este scos în afară în timpul intervenției. Uneori, se poate întâmpla ca anumite organe, de regulă vezica urinară, să fie rănite în timpul cezarienei (da, există astfel de riscuri în cezariană, dar sunt mii). Scoaterea în afara corpului a unui organ în timpul operației de cezariană se face atunci când acel organ este vătămat. Evident, scopul este pentru a-l repara. Stai liniștită, sala de operație este un mediu steril. În plus, de regulă, medicii folosesc un paravan care îți blochează vederea la intervenția chirurgicală, așa că tu nu vei vedea nimic.

Cum se îndepărtează placenta în cezariană

Placenta este livrată fie trăgând ușor cordonul (prin incizia făcută), fie prin introducerea uneia dintre mâinile chirurgului în uterul femeii pentru a „mătura” placenta de pe peretele uterului, proces numit „îndepărtare manuală”.

După ce este eliminată, placenta este considerată reziduală. După ce este verificată de medic, este pusă într-o pungă de plastic, urmând să fie arsă împreună cu celelalte reziduuri contaminate cu sânge din spital.

Cât durează toate operațiunile de coasere

Abia după îndepărtarea placentei, medicul coase uterul cu fir care se va absorbi. Apoi îl pune la loc în corpul femeii. Stratul de grăsime situat de-a lungul mușchilor este cusut la rândul lui (tot cu fire care se dizolvă), apoi vine rândul pielii să fie cusută. Întreaga operațiune de coasere durează mai puțin de 30 de minute. În acest timp, nou-născutul a fost curățat, cântărit, măsurat, spălat și îmbrăcat și, cel mai probabil, se află în incubator.

Cât durează ca organele să revină la locul și forma lor

Câteva săptămâni, până la o lună după cezariană, vei tot simți crampe în zona abdomenului. Dar acest lucru este valabil și dacă treci printr-o naștere vaginală. Simți, de fapt, niște contracții ușoare, nedureroase în zona abdomenului.

Uterul va ajunge la jumătate din dimensiunea la care a ajuns la naștere într-o săptămână. După două săptămâni, acesta va încăpea din nou în interiorul pelvisului. După alte două, ar trebui să ajungă la dimensiunea de dinainte de sarcină.

Vestea bună este că, dacă nu există complicații, o cezariană tipică durează aproximativ 40 de minute. Și deși procesul de vindecare poate dura câteva luni, iar operația implică riscuri și costuri mult mai mari decât nașterea vaginală, nașterea unui copil sănătos face ca totul să merite.

Așadar, în cezariană, vezica urinară și intestinele sunt ferite în lateral pentru ca medicul să ajungă la uter. Uterul și trompele uterine sunt scoase în afara corpului pentru ca medicul chirurg să poată opera.

Dacă articolul ți-a răspuns la întrebarea „Este adevărat că organele se deplasează când faci cezariană?”, vei găsi utile și următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa