Este adevărat că piscinele publice sunt periculoase pentru bebeluși?

Există multe lucruri care pot fi periculoase pentru un bebeluș într-o piscină. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o piscină publică.

Laura Udrea, redactor
bebelus piscina

Uneori, piscinele sunt periculoase pentru bebeluși, așa că trebuie să alegem cu grijă locul potrivit pentru bălăceala bebelușului.

Un bebeluș poate intra în apa unei piscine la orice vârstă, spun specialiștii. Cu două condiții: ca piscina să îndeplinească niște condiții de igienă și să nu fie dus prea des. Sigur că mai sunt și alte aspecte pe care trebuie să le ai în vedere. Spre exemplu, siguranța lor în apă și temperatura apei. Să le luăm pe rând.

Care sunt bolile ce pot fi luate din piscine

În ciuda încercărilor de dezinfectare a piscinelor, unii agenți patogeni pot supraviețui. Unele studii arată că și dezinfectanții pot prezenta pericole pentru sănătate. Un studiu din 2010 arată că înotul în piscine clorurate poate crește riscul de infecții ale tractului respirator inferior, bronșiolită, astm și sensibilitate alergică. Un alt studiu a demonstrat că produsele secundare care se formează după amestecul apei clorurate cu microorganisme, lichide corporale umane, cosmetice și creme de protecție solară au efecte genotoxice (adică pot deteriora ADN-ul), crescând riscul de cancer. Deși sună alarmant, cercetările în urma cărora s-au tras aceste concluzii preliminare au fost făcute exclusiv pe copiii care merg regulat la înot, nu ocazional.

Clorul din piscine – bun sau dăunător?

Dezinfectarea apelor din piscine cu clor este cea mai populară și mai ieftină metodă. Desigur că există și altele, cum ar fi dispozitivele cu radiații ultraviolete sau tratarea apei cu o soluție de cupru și argint.

Clorul, atunci când e utilizat corespunzător, protejează înotătorii de o mulțime de agenți patogeni periculoși:

  • E. coli, rotavirus, salmonella și shigella (fiecare dintre aceștia provoacă simptome gastrointestinale și boli grave);
  • adenovirusuri (care provoacă gastroenterita, infecții respiratorii, oculare și alte boli);
  • Pseudomonas aeruginosa (vinovată de pneumonie și infecții ale tractului urinar).

Pe de altă parte, clorul în sine este un iritant. Ai crede că mai bine mergeți cu un bebeluș la o piscină cu apă sărată, unde nivelul de clor este mai mic decât în piscinele cu apă dulce. Dar nici acestea nu sunt lipsite de alte substanțe chimice care se adaugă pentru dezinfectare.

Înainte de dezvoltarea vaccinurilor, clorinarea apei proteja înotătorii de poliomielită și hepatita A. Însă nicio metodă de dezinfecție nu este 100% sigură. Paraziți precum Giardia sau Cryptosporidium supraviețuiesc procesului de clorinare a apei. Alți agenți patogeni au nevoie de 20 de minute sau mai mult pentru a fi distruși, așa că dacă intrați în piscina unde un copil infectat tocmai a defecat, șansele de a contracta boala sunt foarte mari.

Scutecele de unică folosință pentru înot nu oferă protecție

Din păcate, scutecele de unică folosință pentru înot nu oferă protecție așa cum se credea. Când cercetătorii le-au analizat funcționalitatea, au descoperit că prin aceste scutece majoritatea microparticulelor de dimensiuni asemănătoare unor paraziți ajung în apă în 5 minute de la contactul scutecului cu apa.

În concluzie, piscinele publice ar putea fi periculoase pentru un bebeluș dacă nu ținem cont de anumite reguli de igienă, ale noastre, dar și ale piscinei la care mergem cu copilul. Deși nu există o vârstă recomandată pentru a începe să mergi cu bebelușul la piscină, majoritatea studiilor arată că frecventarea cu regularitate a unei piscine publice înainte de vârsta de 6 luni (în alte studii chiar 2 ani) poate crește riscul de a dezvolta astm, alergii respiratorii și bronșiolită.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre pericolele piscinelor publice pentru bebeluși, s-ar putea să te intereseze și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa