Este adevărat că sarcina afectează memoria?

sarcina afectează memoria

Este foarte probabil că sarcina afectează memoria, însă oamenii de știință nu pot spune însă concret acest lucru. Specialiştii citați de babycenter.com spun că unele studii sprijină această percepţie, altele nu. Gravidele, însă, nu au dubii în această privință, ele fiind convinse că sarcina le face să fie mai confuze și mai uituce decât de obicei.

În 2007, un studiu australian a analizat alte 14 studii la care au participat 1000 de femei şi a dus la concluzia că memoria nu e afectată doar în timpul sarcinii, ci şi după, până la un an după naştere. Efectul este minor, arată studiul, şi e legat de sarcinile care solicită mai mult memoria, cum ar fi cele multiple, nu de cele uzuale.

Uitarea indusă de sarcină este cauzată de schimbările hormonale, schimbarea rutinei, lipsa de somn sau alte preocupări legate de sarcină și copil.

Mintea gravidei la fel de ageră ca a celor neînsărcinate

Alt studiu, din 2008, realizat de Australian National Universiţy, a dus la concluzia că femeile însărcinate aveau aceleaşi rezultate la teste de logică şi de memorie ca înainte de a fi însărcinate, iar punctajele lor erau aceleaşi cu ale altor femei care nu erau gravide. Un studiu pe termen lung publicat în 2008 de Britişh Journal of Psychiatry nu a găsit diferenţe între performanţele cognitive de după şi înainte de sarcină.

Încă nu este clar de fapt dacă sarcina şi uitarea au legătura una cu alta, dar studiile continuă. Până una alta, citiți experiența unei mămici pe care s-a sarcina a bulversat-o atât de rău încât memoria și atenția au început să-i joace feste în cele mai banale situații.

Vezi sursele

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()