Este adevărat că sarcina afectează memoria?

Sarcina nu schimbă creierul pentru totdeauna. Este normal să ai pierderi de memorie sau să uiți unele, altele, atunci când ești ocupat, stresat și nu dormi, spun specialiștii.

Laura Udrea, redactor

Cercetătorii par să fie cu toții de acord când spun că în sarcină (dar și câteva luni după naștere), creierul femeilor suferă o micșorare. Altfel spus, creierul își pune pe pauză unele capacități pentru a le folosi cu precădere pe cele de care are nevoie copilul. Americanii l-au numit „creier de sarcină”.

Sarcina vine cu o mulțime de modificări. Burtica se mărește, gleznele se umflă, pielea se pătează. Iar acestea sunt doar modificările care se văd cu ochiul liber. Un studiu din 2021 vine să aducă lumină asupra schimbărilor substanțiale care apar în timpul sarcinii în creierul femeii însărcinate. Conform acestuia, creierul devine mai mic, dar în același timp mai eficient. Aceste schimbări pregătesc femeia însărcinată pentru meseria de mamă.

Ce este „creierul de sarcină” și cum afectează memoria

„Creierul de sarcină”, așa cum l-au numit specialiștii americani, se referă la episoadele de uitare pe care le pot avea femeile însărcinate. Acest lucru poate varia de la a uita de ce ai intrat într-o cameră („De ce am venit eu aici?”), trecând prin a pune lucruri în locuri nepotrivite (spre exemplu ochelarii în frigider), până la a uita să faci anumite lucruri („Ah, am uitat să ud florile!”).

Vestea bună este că aceste schimbări ale creierului îți vor îmbunătăți abilitatea de a citi emoțiile celorlalți pe baza expresiilor faciale. Acest lucru a fost constat de un grup de cercetători din Marea Britanie.

De ce apare creierul de sarcină și cât timp suferă memoria

E și real și mit. Între 50% și 80% dintre femeile însărcinate au raportat probleme de memorie în această perioadă. Sarcina se caracterizează prin niveluri ridicate ale multor hormoni. Studiile pe subiecți umani au raportat că aceste modificări afectează performanțele cognitive. Modificările structurale ale creierului în timpul sarcinii și în perioada post-partum determină pierderi de memorie. Însă specialiștii spun că este absolut normal și că după câteva luni după naștere capacitățile creierului vor reveni la normal. Efectul este minor, arată un alt studiu din 2007, și e legat de sarcinile care solicită mai mult memoria, cum ar fi cele multiple, nu de cele uzuale. Altfel spus, stresul și oboseala, schimbarea priorităților (femeile însărcinate se gândesc mai mult la copilul care urmează să se nască decât la alte lucruri la care se gândeau până acum) le face pe unele femei să uite anumite lucruri sau să pară absente.

Cum îți ajuți creierul în problemele de memorie

Există câteva metode pe care le-ai putea pune în practică pentru a-ți ajuta creierul să treacă mai ușor (și cu bine!) peste aceste probleme legate de memorie. Iată ce trebuie să faci:

  • Folosește liste cu ce ai de făcut. Listele zilnice „de făcut” și alte atenționări, în scris sau electronice, te pot ajuta să rămâi pe drumul cel bun.
  • Dormi când poți. Corpul tău are mare nevoie de odihnă. După naștere, somnul se va schimba substanțial, iar privarea de somn poate avea efecte cumulative, așa că odihnește-te când poți.
  • Simplifică-ți viața. Ce poți delega, la ce poți renunța de tot și când poți lua o pauză? Toate ne dorim să fim Superwoman, dar există și lucruri care îți fac și ție bine – cum ar fi o pauză – așa că mai împarte din sarcinile de pe agenda de zi.
  • Cere ajutor. Familia, soțul, prietenii și colegii de muncă vor fi bucuroși să îți dea o mână de ajutor. De cele mai multe ori (verificat!), nu vei primi ajutor, decât dacă ceri.
  • Nu îți mai face griji. Stresul poate face ca problemele de memorie să pară și mai grave. Iar când începi să te îngrijorezi că uiți lucruri, ai putea cădea în capcana vorbei de a face „din țânțar, armăsar”. Acum că știi că în sarcină memoria îți poate juca feste, obișnuiește-te să cauți cheile în frigider și ochelarii… pe nas.

În concluzie, schimbările hormonale din timpul sarcinii pot influența memoria de scurtă durată. Aceste probleme minore vor dispărea la câteva luni după ce naști. Pune în aplicare sfaturile noastre și cel mai important lucru – bucură-te că vei deveni mamă.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre problemele de memorie din timpul sarcinii, sigur vei fi interesată să afli și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa