Este adevărat că tunsul zero face părul des?

Te întrebi dacă această practică, cunoscută și recomandată de pe vremea bunicilor, are vreun beneficiu pentru podoaba capilară a bebelușului? Atunci ai ajuns unde trebuie pentru a găsi răspunsul.

Laura Udrea, redactor
tunsul zero face părul des
Tunzi sau nu tunzi zero bebelușul sau copilul? Iată ce spune știința despre creșterea părului. FOTO: Shutterstock

Dacă ești în căutarea răspunsului la întrebarea „Este adevărat că tunsul zero face părul des?” sau dacă această practică este sigură ori benefică, citește articolul de mai jos. Am întrebat experții și am studiat ce spune știința despre creșterea părului. Și avem sfaturi și pentru cei care decid să o facă, astfel încât să evite leziunile.

Pe scurt, răspunsul este: nu! Părul bebelușilor nu va crește mai gros sau mai sănătos dacă îi radem în cap. Cine influențează creșterea părului și de unde a apărut acest mit (și nu doar acesta!)?

Cine influențează creșterea părului

Genetica și tipul foliculilor de păr joacă un rol semnificativ în tipul de păr pe care îl vom avea după naștere. Spunem „după naștere”, pentru că părul care se formează în perioada intrauterină arată altfel și, de regulă, bebelușii scapă de o mare parte din ele până pe la vârsta de 4 luni. De la această așteptare se trage și mitul conform căruia un bebeluș trebuie tuns ca să i se îndesească părul. Părul bebelușilor se va definitiva undeva după această vârstă, iar când va crește, va avea culoare și textură diferită. Oricât l-ai rade, tăia, aranja, nimic nu va afecta felul în care crește. Totul depinde de genetică.

Foliculii, săculeții în care cresc rădăcinile firelor de păr, se află direct sub piele. Rădăcina foliculară este formată din celule proteice. Aceste celule sunt hrănite cu sânge din vasele de sânge aflate în apropiere. Pe măsură ce sunt produse mai multe celule, părul crește în afara pielii și ajunge la suprafață. Glandele sebacee aflate în apropierea foliculilor de păr produc ulei care hrănesc aceste fire de păr, dar și pielea, făcându-le să arate strălucitoare și mătăsoase.

Cum crește părul

Părul din foliculi crește în cicluri. Vă dați seama cum ar fi să crească încontinuu? Frizerii ar fi ultra-milionari, probabil. Există trei faze ale acestui ciclu de creștere a părului:

  • Faza de creștere. Părul începe să crească de la rădăcină. Această fază durează cam 3-7 ani.
  • Faza de tranziție. În această fază, creșterea încetinește și foliculul se micșorează. Durează între două și patru luni.
  • Faza de repaus. Părul vechi cade și un fir nou de păr începe să crească din foliculul vechi. Încă 3-4 luni.

Unele dovezi mai noi, prezentate după finalizarea unor studii, arată că, de fapt, părul nu se odihnește din creștere doar în faza de tranziție. Foliculii trec, de fapt, prin diferite faze ale ciclului în același timp. Unii foliculi sunt în faza de creștere, alții în cea de repaus. În același timp. Unele fire de păr pot să crească, altele cad. Totul în același timp. Această nouă descoperire ne arată că foliculii despre credeam că se odihnesc în faza de tranziție lucrează mult mai intens la regenerarea țesuturilor și la creșterea de noi fire de păr. Super-organizare, nu?

De ce e un mit tunsul zero al bebelușilor

Tunsul zero în cazul bebelușilor este o practică culturală comună în unele părți ale Asiei și în unele țări din America Latină. Deci, nu suntem singurii… Acest obicei de a rade părul bebelușilor imediat după naștere sau în primele luni de viață ale acestora are fie conotații religioase (în ritualul hindus mundan), fie convingerea că va crește din nou mai repede și mai viguros. Nu are sens.

Când bebelușii se nasc, părul lor este subțire și are aspect de puf, mai degrabă decât de păr așa cum îl știm noi. Abia în jurul vârstei de 3-4 ani părul devine mult mai gros și mai des. Aspectul final și calitatea părului sunt determinate în jurul vârstei de 6 ani. Așa că oricât de des l-ai tunde chel pe micuț, ceea ce crezi că vezi schimbat la părul lui nu se datorează aparatului de ras, ci modificărilor normale ale părului copiilor în această perioadă. Dar așa a luat naștere mitul!

Tunsul zero nu rezolvă problema crustelor de lapte!

Unii părinți, mai încăpățânați, continuă operațiunea„ tuns zero” spunând că asta îi ajută să rezolve problema crustelor de lapte. Acestea nu au nicio legătură cu părul, fiind mai degrabă o condiție a scalpului. Ba mai mult, tunsul zero în astfel de situații ar putea irita scalpul copilului și agrava situația.

Cum razi părul bebelușului ca să nu-i provoci probleme

Dacă totuși crezi în acest lucru cu tunsul zero al bebelușului sau pur și simplu ți se pare că bebelușii chelioși sunt mai arătoși, ține cont de:

  • Fontanela încă neînchisă a bebelușului. Fontanela la bebeluși se poate închide oricând în intervalul 3-24 de luni. Dacă decizi să-l razi în această perioadă fii mai atentă la această zonă de pe căpșorul bebelușului. Nu poți să-i faci niciun rău, dar totuși fii atentă!
  • Nu folosi un aparat de ras cu lame. Copiii, mai ales când sunt mici, sunt impredictibili, fac mișcări bruște și necontrolate. Folosind un aparat de ras cu lame, există riscul producerii unor accidente nedorite.
  • Folosește un „kit de siguranță” când tunzi bebelușul. Asigură-te că ai un trimmer sau o mașină de tuns și un ajutor (prezenta unui asistent este foarte importantă) când te apuci de tuns copilul. N-ar strica să folosești după ce-l tunzi un ulei hidratant special pentru copii cu care să-i masezi scalpul.

În concluzie: tunsul zero nu garantează o creștere mai groasă sau mai sănătoasă a părului, deoarece tipul de păr este determinat de genetică și foliculii de păr; tunsul zero nu va ajuta la îndepărtarea crustelor de lapte, o afecțiune a pielii care nu are legătură cu părul în sine. Dacă alegeți să tundeți zero bebelușul, utilizați trimmere sau mașini de tuns în loc de aparate de ras pentru a evita tăierea accidentală a pielii delicate a bebelușului.

Dacă articolul ți-a răspuns la întrebarea „Este adevărat că tunsul zero face părul des?”, te-ar putea interesa și altele:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa