Dr. Andreas Vythoulkas, despre sarcina când ai fibroame uterine și ce teste trebuie să faci înainte de a rămâne însărcinată

Alina Dan
Andreas Vythoulkas

Sarcina pe un fond sănătos al mamei este esențială pentru un viitor copil sănătos. Despre pericolele unei sarcini în cazul unei mame care are diferite afecțiuni, despre ce analize se impun a fi realizate înainte de sarcină, dar și în timpul acesteia, am vorbit cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Medicul ne-a mai vorbit și despre moda românească a nașterii prin cezariană, precum și despre problemele de infertilitate cu care, în prezent, se confruntă 1 din 4 cupluri.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt afecțiunile ginecologice pe care orice femeie trebuie să le trateze înainte de a rămâne însărcinată?
DR Andreas Vythoulkas:
În general, este bine ca o femeie să fie sănătoasă, inclusiv ginecologic (sau mai ales) atunci când rămâne însărcinată. De aceea, este indicat ca, înainte de a rămâne însărcinată, să aibă un set de analize la zi și să aibă controlul ginecologic anual efectuat, cu tot cu testul Papanicolau și cel de culturi și secreții. De asemenea, mai este nevoie să efectueze un profil TORCH, care înseamnă un grup de boli infecțioase (toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes simplex și alte boli infecțioase cum ar fi sifilisul, hepatita B, varicela). Chiar dacă nu au o legătură directă cu sfera ginecologică, prezența uneia dintre ele în timpul sarcinii sau în momentul conceperii poate însemna probleme grave pentru mamă sau pentru făt, de aceea este mai bine să se elimine riscul prezenței loc încă dinainte ca femeia să rămână însărcinată.

Care sunt riscurile în cazul unei sarcini instalate pe un fond ginecologic bolnav?
Riscurile depind foarte mult de tipul de afecțiune ginecologică. De la o ținere sub observație mai atentă, cel puțin pe parcursul primului trimestru de sarcină, până la riscul de malformații congenitale ale fătului, toate se pot întâmpla dacă nu obținem o sarcină pe un fond sănătos.

Care este frecvența cu care orice femeie ar trebui să meargă la un control ginecologic? Care sunt factorii care ar putea determina schimbarea acestei frecvențe?
Orice femeie ar trebui să efectueze un control ginecologic anual. La acestă consultație este nevoie de prelevarea pentru testul Papanicolau și pentru secreții și culturi. Orice lucru care iese din ceea ce este normal până în acel moment pentru femeia respectivă trebuie să o trimită mai devreme de un an la medicul ginecolog. Dacă medicul are o afecțiune de urmărit, un tratament a cărui finalitate trebuie, de asemenea, urmărită, va chema femeia la control mai devreme de un an.

Sunt cititoare ale site-ului TOTUL DESPRE MAME care ne-au adresat frecvent întrebarea: pot avea o sarcină sănătoasă și la termen dacă am o cistită care tot recidivează?
Da, sigur că se poate să aibă o sarcină sănătoasă în aceste condiții. Cistita reprezintă o inflamație a vezicii urinare și este deseori confundată cu anexita, afecțiunea ovarelor. Însă, indiferent despre care dintre cele două probleme vorbim, sarcina poate să se dezvolte normal. Evident, bine ar fi ca aceste probleme să nu apară în timpul perioadei de nouă luni, iar pentru acest lucru este nevoie, în primul rând, de tratarea corecta și la timp a afecțiunilor.

Ce șanse are o sarcină în cazul unei mame cu fibroame uterine? Și ce se întâmplă cu aceste fibroame în timpul sarcinii?
Sunt multe sarcini care se dezvoltă în prezența fibroamelor uterine, după cum sunt sarcini oprite în evoluție din pricina acestora sau chiar embrioane care nu se pot implanta, tot din pricina fibroamelor uterine. Totul depinde de poziționarea embrionului în uter, de dimensiunea acestuia. O sarcină care se dezvoltă în prezența unui fibrom uterin este bine să fie monitorizată mai atent, pentru a vedea că se dezvoltă corect. De asemenea, dacă se știe de fibrom înainte de apariția sarcinii, este bine ca acesta să fie îndepărtat înainte de încercarea de a avea un copil.

Cum se explică legătura dintre afecțiunile ginecologice și libidou?
Numai anumite afecțiuni ginecologice afectează libidoul. Dereglările hormonale reprezintă una din cele mai frecvente cauze pentru care libidoul scade. Anumite infecții vaginale pot să ducă și ele la scăderea libidoului. O rană de pe colul uterin, la fel, scade libidoul. Perioada de sarcină și apoi de alăptare pot să ducă și ele la scăderea libidoului, fără ca acestea din urmă să fie considerate afecțiuni ginecologice.

Se poate vorbi de o creștere, în ultimii ani, a anomaliilor cromozomiale?
Nu este vorba despre o creștere a anomaliilor cromozomiale. Este vorba, cu precădere, despre faptul că femeile decid să facă copii la vârste tot mai înaintate. Iar după 35 de ani, materialul genetic al femeii se deteriorează, așa că fie se obține greu o sarcină pe cale naturală, fie dacă se obține fătul are malformații din pricina calității scăzute a ovocitelor după o anumită vârstă. De exemplu, o femeie de 20 de ani, în mod normal, are 80% ovocite normale genetic, în timp de o femeie de 40 de ani are 80% ovocite anormale genetic. Iar acest lucru este normal, nu reprezintă o excepție. Problema este doar vârsta tot mai înaintată la care femeile decid să facă copii, mai ales după 35 de ani.

Cunoaștem cu toții ”moda” românească a nașterii prin cezariană. Ce avantaje și ce dezavantaje sunt în cazul unei astfel de nașteri și, mai ales, cum explicați din experiența dumneavoastră acest fenomen.
Cele mai multe dintre femei optează pentru cezariană de teama durerii pe care o presupune nașterea naturală. Cezariana este însă o operație majoră, ar trebui indicată de către specialist numai atunci când există probleme medicale care să facă trimitere în acest sens. Nașterea vaginală este un proces normal, natural, firesc, de care nimeni nu ar trebui să fugă. Revenirea după operația de cezariană este mult mai greoaie, fiind o operație majoră este posibil să apară complicații (sângerări mai îndelungate, dureri mai mari ulterior operației). Sigur că există cazuri în care operația de cezariană se impune și ea poate chiar să salveze vieți dar nu ar trebui să reprezinte o modă.

Statisticile arată că un cuplu din 6 – adică 15% din populaţia reproductivă -, se confruntă cu infertilitatea. Ce se întâmplă?
De fapt, ultimele statistici OMS arată că 1 din 4 cupluri din totalul populației reproductive se confruntă cu problema infertilității, ceea ce înseamnă 25%. Așa cum spuneam și mai devreme, una din pricipalele cauze de infertilitate la femei este chiar vârsta din ce în ce mai înaintată la care decid să rămână însărcinate. Apoi, este vorba de stresul din ce în ce mai mare, de alimentația și stilul de viață nu tocmai sănătos care influențează indirect problemele de fertilitate care apar la populația actuală. Mai trebuie spus și că, deși nu pot concepe timp de 1 an de zile pe cale naturală (ceea ce conform definiției încadrează cuplul la infertil), nu toate cuplurile caută ajutor de specialitate, deși problema lor e posibil să fie ușor rezolvabilă.

Care sunt cele mai recente/moderne proceduri de fertilizare si ce implică ele?
Procedura de fertilizare este una singură, se numește fertilizare in vitro. Este o procedură care presupne fertilizare în laborator a ovocitelor colectate de la femeie, după o prealabilă stimulare ovariană. Partenerul donează apoi spermă, fecundarea se produce asistat, iar embrionii rezultați sunt apoi transferați în uterul femeii. Este o procedură în continuă updatare, din punct de vedere al dotărilor tehnologice pe care le are laboratorul mai ales.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa