articol scris de expert

Experții TDM, dr. Mihaela Leventer: Alunițe, cicatrici sau păr în exces la copil? Ce ar trebui să facă părinții

Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog

Văd adesea mame îngrijorate ca micuțului i-a ieșit o aluniță și îl aduc rapid la control. Sunt dezamăgite când află că acest proces va continua până spre 25 de ani și pe pielea acum imaculată vor apărea alte și alte alunițe. Într-advar ar fi bine ca din cand in cand acestea sa fie controlate dar nu pot sa nu observ cum aceasta grija scade dramatic dupa ce copilul trece de la pubertate spre adolescenta adica tocmai varsta la care rigoarea controlului anual ar trebui sa fie regula.

Mai întâlnesc mame doritoare să îndepărteze de urgență cicatricile cutanate de la proaspătul vărsat de vânt deși copilul de abia are 5-6 ani și pielea lui va trece prin schimbările inerente pubertății. Am avut în cabinet și cererea insolită de a efectua epilare laser asupra pilozității fine de deasupra buzei pentru că fetița de vârsta preșcolară nu se putea prezenta așa la grădiniță. Am refuzat mama unei adolescente care dorea cu ardoare stergerea unui rid de încruntare doar pentru că micuța „era perfecționistă și ei, părintii, încurajau asta”.

Deci, ce ar trebui să facă părinții confruntați cu defectele estetice ale copiilor?

În primul rând, îngrijorarea lor nu ar trebui să demoleze încrederea copiilor în felul în care arată. Stima de sine se clădește prin educație pozitivă și îndemn la toleranță și bun simț. Până la urmă cicatricile de vărsat de vânt se pot trata oricând mai târziu când copilul dorește și acceptă un astfel de tratament.

Afecțiuni cutanate ca vitiligo (piele cu pete albe) sau port wine stain (pata roșie ca cea de vin) și alte stigmate dermatologice nu împietează activitatea, dezvoltarea inteligenței și a unei personalități pozitive și echilibrate. Majoritatea stigmatelor dermatologice pot fi îmbunătățite sau chiar făcute să dispară atunci când pacientul este apt de tratament. Față de ceea ce oferim astăzi ca solutie terapeutică în timp vor apărea și alte soluții, cu siguranță mai performante.

Ce pot face parintii? Trebuie să știe că hemangiomul, leziunea rosie care apare după a doua săptămâna de viață, acum se tratează medicamentos chiar de la debut. De asemenea, nu ar trebui să aștepte trecerea vârstei critice a acneei juvenile, ci ar trebui să accepte tratamentul dermatologic astfel încât să nu se ajungă la cicatrici vizibile.

Atunci când totuși pielea este în suferință și semnele sunt vizibile și creează complexe, un sfat medical competent și etic este bine venit, pe de o parte, iar, pe de altp parte, ar trebui să-și înarmeze copilul cu argumente care să evite „bullying-ul” școlar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Mihaela Leventer
Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dermatologi din România. A deschis primul cabinet privat de dermatologie în 1996. De atunci numărul pacienților consultați și tratați a crescut exponențial. Pacienții multumiți au adus alți pacienți indiferent de locul în care dr. Mihaela Leventer și echipa au lucrat. La un număr mare de pacienți a fost nevoie de specialiști dermatologi noi. Așa s-a ajuns la echipa actuală care numără 6 medici. Fiecare medic dermatolog din echipă a ales o nișă profesională în care să exceleze, iar dr. Mihaela Leventer i-a incurajat și ajutat să se perfecționeze. Dr Leventer Centre are un departament de chirurgie Mohs, care a ajutat la rezolvarea a peste 250 de cazuri complexe operate. De asemenea, centrul deține o unitate de histopatologie, una de fizioterapie cutanată, un departamant de lasere și aparate terapeutice nonlaser, două săli de operație complet utilate și un mic staționar.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa