articol scris de expert

Experții TDM, dr. Andreas Vythoulkas: Care este calea cea mai sigură să vă tratați de infertilitate

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie

Care este calea cea mai sigură să vă tratați de infertilitate. Atunci când un cuplu nu reușește să obțină o sarcină pe cale naturală după un an de încercări, vorbim despre probleme de fertilitate. Cauzele sunt multiple, uneori anevoios de depistat, însă ce știm cu siguranță este că drumul ar trebui să înceapă în cabinetul unui medic specialist în infertilitate, care poate pune un diagnostic corect și complet. Fără așa ceva, cuplul cu probleme pierde timp, iar atunci când vorbim despre infertilitate, timpul nu este aliatul lor. După 35 de ani, fertilitatea unei femei scade destul de abrupt, iar ultimele studii arată că și vârsta bărbaților contează când vorbim despre conceperea unui copil sănătos, chiar dacă într-o măsură mai mică.

Care este calea cea mai sigura să vă tratați de infertilitate. Ce se întâmplă de fapt?

Dacă nu apare sarcina pe cale naturală, cuplul amână destul de mult vizita la un medic specialist. Infertilitatea nu doare, dar ridică probleme fie de presiune socială, fie de orgoliu. “Nu mi se poate întâmpla mie” este o sintagma destul de des întâlnită printre cei care au această problemă și care preferă în acest fel să amâne obținerea unui diagnostic. Chiar dacă se decid să meargă la medic, cel puțin primele vizite vor fi făcute la medicul specialist ginecolog, nu la medicul specialist în infertilitate, din pricina unei obișnuințe care în acest caz nu aduce nimic bun. 91% dintre cei care au sau au avut probleme de infertilitate merg la medicul ginecolog și nu la cel specialist în infertilitate, după cum spune primul studiu care analizează aceste probleme ale cuplurilor din România, realizat de Asociația de Reproducere Umană. Faptul că nu consultă un specialist în infertilitate înseamnă, de fapt, o amânare care nu este deloc în folosul cuplului ce nu poate obține sarcina pe cale naturală.

Cum ar fi bine să fie?

Vizita la medicul specialist ar trebui să vină automat după un an de încercări de obținere a unei sarcini pe cale naturală. De aici, încep primele investigații, menite să descopere și apoi să rezolve problema pe care o are cuplul. Primele analize care sunt indicate sunt spermograma si spermocultura pentru partener, profilul hormonal complet, inclusiv hormonul anti-Mullerian (AMH), CA 125, ecografie si histerosalpingografie pentru parteneră. În funcție de rezultatele acestor prime analize, specialistul poate să mai recomande analize mai aprofundate, cum ar fi histeroscopie, laparoscopie sau cariotipul genetic pentru parteneri.

De cele mai multe ori însă, primele analize dau un indiciu în privința afecțiunii care împiedică apariția unei sarcini. Însă este foarte important să știi ce analize să recomanzi. Am avut o pacientă care nu avea diagnostic. Nu rămânea însărcinată, toate analizele recomandate îi ieșeau bine, însă nu obținea sarcina, deși era sistematic trimisă acasă, “să mai încerce”. Nimeni însă nu îi recomandase AMH, analiza care măsoară rezerva ovariană, care la ea era foarte redusă și care reprezenta motivul pentru care nu rămânea însărcinată. În cazul ei, a fost nevoie de FIV, dar acum are doua fetițe gemene absolut superbe!

Diagnosticul corect este extrem de important atunci când vorbim despre infertilitate, este, de fapt, pasul de la care trebuie să pornească totul. Multe cupluri cred că, dacă au probleme de infertilitate, singura variantă de rezolvare o reprezintă procedura de fertilizare in vitro, ceea ce este incorect.

Doar 30% dintre cuplurile care au astfel de probleme ajung sa facă această procedură, restul cazurilor se pot rezolva pe alte căi. Unele dintre ele foarte simplu chiar, cu ajutorul unei simple stimulări. Concret, am avut un astfel de caz. O doamnă din provincie, care a încercat să rămână însărcinată ani de zile pe cale naturală și nu a reușit. Își dorea să ajungă la București, pentru analize, însă persoanele apropiate din anturajul ei credeau că așa le-a fost dat, să nu aibă copii, pur și simplu, și încercau să o convingă să se resemneze. Nu s-a întâmplat asta, a venit pentru analize, avea o problemă de ovulație care a putut fi rezolvată cu ajutorul unor pastile și cu o monitorizare atentă a ovulației. În trei luni a rămas însărcinată. Singurul ei regret este că a așteptat atâta vreme să facă acest pas simplu, care i-a adus împlinirea pe care o visa de ani de zile.

Care este calea cea mai sigură să vă tratați de infertilitate. De reținut!

Medicul specialist în infertilitate poate pune un diagnostic corect și complet în cazul unui cuplu care are astfel de probleme, acesta fiind, de altfel, primul pas în rezolvarea lor. Nu toată lumea care are probleme de fertilitate trebuie să facă fertilizare in vitro pentru a putea obține o sarcină.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa