articol scris de expert

Dermatolog Anca Stanciu: Ce faci când copilul are bubițe sau iritații și nu poți merge la medic?

Dr. Anca Stanciu, medic dermatolog
copilul are bubițe
Teledermatologia poate fi o soluție atunci când nu poți ajunge cu copilul la medicul specialist.

Sănătatea propriului copil este primordială pentru orice părinte. Pentru că pielea este cel mai mare organ al corpului, riscul de a o răni este și el mai mare, cel puțin statistic vorbind. La copii, pielea este mai sensibilă la factori de mediu, substanțe iritante și alergii, decât la adulți.

Nu există noțiunea de „prea multă grijă” atunci când vine vorba despre pielea copiilor noștri. Sunt activi, curioși, se joacă și explorează lumea din jurul lor. Acesta este un motiv în plus pentru care pielea copiilor este vulnerabilă și predispusă nu doar la diferite afecțiuni dermatologice, ci și la răniri, accidentări și alte semne care pot să dea o turnură negativă unui moment distractiv.

Problemele pielii și consultul de specialitate

Indiferent de vârsta copilului, acesta se poate confrunta cu varii afecțiuni dermatologice. De exemplu, copiii foarte mici pot avea dermatite de contact, hemagioame care se pot mări, pete pe piele chiar din naștere sau diferite leziuni infectate, cu prurit. Apoi, la pubertate, pot suferi de acnee.

Printre cele mai frecvente afecțiuni dermatologie ale copiilor se mai numără dermatita de scutec, dermatita atopică, urticaria, impetigo, înțepăturile de insecte și altele.

Ca părinte, poți observa modificările de pe pielea copilului în momentul în care aplici crema de corp, după baie, în lumina naturală a soarelui, de preferat. Produsele de îngrijire trebuie alese și ele cu grijă, deoarece pielea copiilor este delicată, așadar este nevoie să beneficieze de produse special destinate acesteia.

Ce este Teledermatologia

Multe dintre problemele pielii, apărute la copii, ar trebui să îi trimită, cât mai repede, pe părinți la specialist. Orice erupție cutanată care apare la nivelul pielii sau mucoaselor, cu stare generală afectată – copil febril, apatic, fără pofta de mâncare – trebuie să fie evaluată de către medic, în cabinet medical, sau la camera de gardă. De asemenea, orice leziune cutanată care se simte la atingere, nodulară, nou aparută, sau alunițele care își schimbă forma, produc prurit și se modifică, trebuie văzute în cabinetul medicului dermatolog.

Există situații în care, ca părinte, nu poți ajunge imediat la medicul dermatolog, așa cum a fost perioada de autoizolare și așa cum se întâmplă, de exemplu, atunci când te afli în concediu sau la bunici, într-un loc în care nu ai acces la cabinet dermatologic, însă poți folosi internetul.

Vestea bună este că anumite probleme și afecțiuni de piele pot să fie gestionate de la distanță, datorită progresului tehnologic, prin platformele de Teledermatologie.

Consultații dermatologice online

În plus, pe fondul pandemiei actuale, dar nu numai, deoarece situații similare pot să apară și în cazul altor tipuri de epidemii, o cameră de gardă nu este întotdeauna cel mai sigur loc pentru un copil. În camera de așteptare, un copil mai sensibil poate să ia diverse boli. Din acest motiv, dacă nu este neapărat o necesitate sau o urgență medicală, vizita la doctor ar trebui amânată sau înlocuită cu alternativa Teledermatologiei, acolo unde este posibil.

De altfel, este o soluție și atunci când nu stai bine cu timpul și este dificil să mergi la medic sau în situația în care copilului tău îi este frică de halatul alb. Uneori, consultația online poate avea loc chiar și fără participarea directă a copilului, doar prin prezența părintelui, a medicului și a unor documente solicitate de către specialist, în vederea evaluării cazului.

Ce afecțiuni pot fi tratate cu sfaturi primite online

Cu ajutorul Teledermatologiei, pot fi evaluate și tratate afecțiunile care au o evoluție lentă, cele care nu sunt extinse pe suprafețe mari ale corpului și episoadele noi ale unor afecțiuni deja cunoscute, precum dermatită atopică, herpes simplex, molluscum contagiosum.

Teledermatologia nu este deloc o metodă nouă în practica medicală, ci a luat amploare pe fondul evenimentelor actuale din domeniul sănătății. Totuși, utilizarea medicinei online a fost una, cumva, neoficială, dacă se poate spune așa: părinții obișnuiesc să sune medicii și să le ceară sfatul medical la telefon, trimițându-le poze cu afecțiunile, bubele, leziunile copiilor pe e-mail, pe rețele sociale etc.

Așadar, această dinamică a fost dusă, în momentul de față, la un nivel superior, apărând platforme special destinate consultului online și comunicării de la distanță cu medicul ales.

De regulă, părinții, mamele în special, au dendința să lege o relație de durată cu medicul care a consultat copilul, pentru o anumită problemă dermatologică, iar Teledermatologia nu face decât să consolideze această relație și să faciliteze schimbul de informații despre starea de sănătate a copilului, în timp real și fără bariere.

Medicii preferați sunt disponibili online, la un click distanță, și abia în urma consultului online, medicul decide dacă este necesară prezența copilului la camera de gardă sau nu.

Pregătirea pentru consultul online

Este recomandat ca, în vederea eficientizării consultului online și a rezultatelor acestuia, părinții să pregătească imagini clare, fotografiate, de preferință, în lumină naturală, cu leziunile și semnele de pe corpul copilului. Este posibil ca o imagine de tip video să nu fie, în schimb, o alegere foarte bună, deoarece este influențată de sursa de lumină, de conexiunea la internet etc.

Așadar, fotografiile sunt mai potrivite, în situația menționată. Fotografiile sunt, de altfel, utile și în cazul unei vizite la medic. Dincolo de această condiție care trebuie îndeplinită, este important ca părinții să poată să explice istoricul medical al copilului, în cazul în care acesta s-a mai confruntat cu probleme de piele, precum și metodele de tratament folosite anterior.

În timpul consultului online, va fi nevoie ca părintele să răspundă la întrebări legate de felul în care a apărut și a evoluat problema dermatologică a copilului, simptomele asociate, alte persoane din familie care prezintă simptome similare ș.a.m.d.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Anca Stanciu
Dr. Anca Stanciu este medic dermatolog în cadrul clinicii Dr. Leventer Centre, unde se oferă și servicii de Teledermatologie. Dr. Stanciu are 10 ani de experiență profesională, cu competențe medicale în Microchirurgie MOHS și chirurgie dermatologică, injectare fillere și toxină botulinică, IPL, lasere, peeling, DermaPen, microdermabraziune, Dermatoscopie, PhotoFinder și studii clinice.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa