articol scris de expert

Experții TDM, dr. Andreas Vythoulkas: „Există ceas biologic și pentru bărbați!”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie

Multă vreme s-a crezut că doar femeia este responsabilă atunci când vine vorba despre infertilitate. De aceea, erau și multe cazuri când doar doamnele mergeau la control, bărbații refuzau să se gândească la posibilitatea ca ei să fie cei care nu pot concepe.

O problemă de orgoliu, care, din păcate, nu ducea niciodată la rezolvarea problemei. Am avut chiar și eu astfel de cazuri: doamne care veneau singure la consultație, pentru că soții lor nu puteau concepe că au vreo vină pentru neapariția sarcinii pe cale naturală.
Pe măsură ce tehnologia a avansat, studiile și cazurile concrete au arătat faptul că “vina” este purtată în măsură egală de femei și de bărbați. Până la urmă, problema de infertilitate este una de cuplu, de aceea insist de fiecare dată ca la cabinet să vină amândoi partenerii.
Dacă la doamne este clar că după vârsta de 35 de ani fertilitatea scade brusc, mai ales atunci când vorbim despre calitatea ovocitelor, domnii sunt ceva mai privilegiați atunci când vine vorba despre vârstă. Lichidul seminal se reînnoiește o dată la 3 luni, așa ca vârsta contează mai puțin decât în cazul doamnelor.

Există ceas biologic și pentru bărbați. Probleme cu spermograma

Cu toate acestea, în ultima vreme, din pricina stilului de viață, a poluării, a stresului sunt observate cazuri de infertilitate masculină din ce în ce mai frecvente și la vârste din ce în mai fragede. Cu alte cuvinte, poate fi deja considerat că si bărbații au un ceas biologic care începe să ticăie din ce în ce mai devreme, respectiv pe la 45 de ani în acest moment. Așa că, în ziua de azi, nu ar mai trebui să ne bazăm pe faptul că Charlie Chaplin sau Mick Jagger au devenit tați la venerabila vârstă de 73 de ani!

Cele mai multe dintre problemele de infertilitate masculină sunt cauzate de probleme ale spermogramei, fie că vorbim despre mobilitatea sau despre cantitatea spermatozoizilor. Din aceste două motive apare astenozoospermia, teratozoospermia, oligospermia. Sunt multe cazuri în care o îmbunătăție a calității stilului de viață a dus, implicit, și la îmbunătățirea spermogramei, însă este bine de luat în calcul că acest lucru nu se întâmplă peste noapte. La fel cum este bine de știut că în alte cazuri acest lucru nu funcționează și se ajunge astfel la procedura de fertilizare in vitro, fie cu ICSI, fie fără această procedură care constă în direcționarea unui singur spermatozoid către ovul.

Există ceas biologic și pentru bărbați. Problemele de infertilitate ale bărbaților sunt mai ușor de rezolvat

Am spus întotdeauna că problemele de infertilitate masculină sunt mai ușor de rezolvat, pentru că, din milioane de spermatozoizi, trebuie să găsim unul singur viabil. Pe când, atunci când este vorba despre problemele de infertilitate feminină, dacă femeia nu poate duce sarcina, lucrurile se complică mult mai mult. Însă nu aș dori ca acest lucru să fie greșit înțeles: pentru a rezolva o problemă, ea trebuie înainte depistată, de aceea este absolut necesar ca partenerul să se prezinte la cabinetul specialistului în infertilitate împreună cu partenera. Cu atât mai mult cu cât, analizele pentru depistarea infertilității masculine nu sunt nici dureroase, nici complicate, așa că nu există nici un motiv pentru ca bărbatul să rămână acasă!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa