articol scris de expert

Experții TDM, Andreea Trifulescu. Creta: facilități pentru familii cu copii, distracții, cazare, transport

Andreea Trifulescu, expert în turism

Am făcut recent o vizită în interes de serviciu în Creta, în cadrul unui info trip organizat special pentru agențiile de turism, în așa fel încât agenții să poată face recomandările în cunoștință de cauză. Vă încurajez să apelați cu încredere la sfaturile unui expert atunci când vă gândiți să rezervați o vacanță, pentru că majoritatea colegilor mei participă la astfel de deplasări și văd cu ochii lor ceea ce se oferă turiștilor. Așa că, haideți să vă spun câteva lucruri despre cea mai mare și mai sudică insulă grecească.

Civilizația minoică ce a locuit pe această insulă a fost foarte dezvoltată, având o economie prosperă în jurul anului 1950 i.e.n., cu o istorie învăluită în legende. Personajul emblematic este Minotaurul, jumătate om, jumătate taur, a cărui legendă o veți afla cu siguranță dacă veți vizita palatul Knossos. Este uimitor faptul că pe vremea civilizației minoice la 1900 i.e.n. în palat exista sistem de canalizare, camera Reginei era dotată cu baie proprie și cadă de teracotă, iar pentru depozitarea cerealelor, vinului sau uleiului de măsline erau folosite vase imense de lut.

Palatul Knossos , dovadă a civilizației și prosperității insulei din vremurile îndepărtate.

Dezvoltarea puternică a insulei a fi fost posibilă în mare parte datorită producției și comercializării masive a uleiului de măsline, cu atât mai mult cu cât cel cretan se presupunea a avea puteri miraculoase, fapt dovedit științific în zilele noastre de organizații internaționale, de specialiști în știință și alimentație. Așadar, vă recomand să nu plecați din Creta fără cel puțin o sticlă de ulei de măsline, mai ales că aveți posibilitatea să îl achiziționați direct de la producători. În plus, veți găsi o gamă foarte variată de produse cosmetice realizate pe bază de ulei de măsline.

De asemenea, foarte renumite sunt și condimentele, cum ar fi oregano, busuioc, tisane, măghiran, cimbru, mentă, rozmarin, dafin, mușețel, salvie și multe altele. Veți spune că se pot cumpăra și de la noi, însă cele cretane au o aromă atât de intensă și sunt ambalate și fără niciun fel de aditivi sau conservanți.

Ce trebuie vizitat în Creta?

Ei bine, dacă mergeți pentru plajă, trebuie să ajungeți la Vai, în nord-estul insulei. Este cea mai mare pădure naturală de palmieri, mărginită de o plajă de nisip fin și stânci înalte de 60-70 m, ce oferă vederi panoramice asupra zonei, dar asigură și condițiile necesare pentru snorkeling.

De departe, zona vestică a insulei se întrece în plaje deosebite. Aici avem orașele Rethymnon și Chania, două așezări uimitoare. Chania te poartă pe străduțe înguste împânzite cu magazine de artizanat, cafenele și gelaterii, până ajungi în portul venețian. Atmosfera este similară cu cea a orașelor italiene Florența și Veneția, împletită cu tradițiile cretane și clădiri vechi în stil turcesc. Fortăreața Rethymnon, vizibilă din orice punct al orașului, este situată pe un deal și oferă priveliști nemaivăzute turiștilor ce ajung în acest punct.

Plaja Balos, un alt colț de paradis, se găsește la cca 60 km de Chania. Este o lagună spectaculoasă, la care se poate ajunge cu vaporașul sau cu mașina, pe o șosea șerpuită, cu stâncă pe o parte și prăpastia cu marea pe cealaltă. Drumul este stâncos, cu piatră roșiatică, însă plaja are un nisip fin, alb, fără a fi amenajată turistic, fiind rezervație naturală. Pe drum vei întâlni cu siguranță căprițele cretane Kri Kri.

Laguna Balos, un loc ce te încarcă cu energie.

Tot în vestul insulei, însă puțin înspre sud, recomand și plaja Elafonisi, cu un nisip roșiatic pe alocuri datorat numeroaselor scoici sparte. Aici veți găsi un mic ostrov care poate fi trecut lejer dacă este o zi cu ape liniștite.

Plaja Matala – din sudul insulei, mărginită de o stâncă cu grote săpate de creștinii timpurii, în care au locuit zeci de hippioți în anii ’60. Zona este recunoscută ca fiind noncomformistă și cu locuitorii cei mai veseli.

Pasionații de istorie nu se vor plictisi cu siguranță în această destinație. Civilizația minoică a lăsat multe urme, descoperite de-a lungul timpului în urma săpăturilor efectuate, iar la Muzeul de Arheologie din Heraklion veți vedea o colecție impresionantă de obiecte descoperite în Palatul Knossos și Phaistos.

Distracția va fi la cote maxime dacă veți participa și la o seară cretană, unde veți folosi un cuvânt extrem de des, și anume „Yamas”, adică ”Noroc”!

Spinalonga este de asemenea o excursie foarte renumită, insula pe care se ajunge după o mini croazieră. Fortăreața care împrejmuiește satul abandonat astăzi dovedește odată în plus ocupația venețiană de altă dată. Insula leproșilor, cum mai era ea denumită, a fost casa bolnavilor de lepră pe vremea când nu exista leac pentru boala Hansen, cum se numește ea astăzi, după doctorul care a descoperit cauza afecțiunii. Pe insulă veți vedea casele în care au locuit bolnavii, spitalul, și vă veți putea plimba preț de câteva minute pe lângă zidurile fortăreței, plecând cu câteva poze pentru albumul de vacanță.

Spinalonga era numită în trecut Insula leproșilor, unde erau izolați cei cu această boală pe vremea când nu exista tratament.

Cum se poate ajunge în Creta?

Insula are două aeroporturi, unul care deservește zona centrală, Heraklion, și unul în partea vestică, Chania. Tour-operatorii români au introdus în ofertele lor abia acum câțiva ani și hoteluri din partea vestică a insulei, iar datorită creșterii cererii din această zonă, au început chiar și operarea unor curse charter pe aeroportul Chania de vreo 2 ani. În plus, începând cu vara 2019, exista și o cursă directă a companiei aeriene Ryanair cu plecare din București spre Chania, cu o frecvență de 2 curse pe săptămână, ceea ce oferă posibilitatea unor sejururi de 3, 4, 7, 10, 11 sau 14 nopți. Totodată, pentru turiștii din vestul României care doresc să ajungă aici, există și posibilitatea unui zbor din Budapesta spre Heraklion, cu aceleași opțiuni de sejur: 3, 4,7, 10, 11 și 14 nopți.

Creta este o destinație foarte populară printre români, există multe familii care aleg să meargă chiar și cu mașina pe insulă, traversând marea cu ferry boat-ul din Atena. Este un traseu mai lung, însă cu siguranță are frumusețea lui. Cei care aleg această variantă, vor petrece 1 noapte pe ferry boat.

Pachete charter spre insula Creta veți găsi cu plecare din București, Cluj, Iași sau Timișoara. Astfel că din orice colț al țării sunteți, puteți ajunge să faceți o incursiune în civilizația cretană după un zbor de doar cca 2 ore.

Ce se poate mânca în Creta?

Grecia, în general, nu este o destinație de all inclusive, iar Creta nu face excepție. Mereu recomand clienților să rezerve hoteluri care oferă doar mic dejun sau demipensiune, întrucât sunt atât de multe opțiuni în ceea ce privește servirea mesei, încât e și păcat să nu guști din preparatele tradiționale sau să nu te bucuri de sentimentul acela de vacanță, când savurezi un platou de fructe de mare la o terasă de lângă plajă. Voi aminti în continuare câteva din bunătățile pe care le găsim într-un meniu clasic grecesc:

  • Brânză Feta saganaki – brânză coaptă cu roșii și ardei, ulei de măsline și brânză Feta tiganiti – brânză în aluat cu nuci și miere
  • Brânză Haloumi la grătar asezonată cu miere, lămâie și oregano
  • Tzatziki – pentru mine, în Grecia, sloganul este: nicio masă fără tzatziki
  • Souvlaki – acele frigărui de carne asezonate cu cartofi și legume
  • Mousaka – aceasta poate fi cu carne sau cu legume
  • Gyros – faimosul gyros servit în pita sau la farfurie
  • Iaurt grecesc cu miere și nuci, ca desert
  • Baklava grecească
Mâncarea grecească, un răsfăț pentru papilele gustative.

Pe lângă acestea, să nu uităm de varietatea bogată de măsline pe care o găsim la greci și gustul lor autentic. Putem servi măsline păstrate natural sau în diverse combinații, cum ar fi: umplute cu ardei sau chiar cu migdale, cu fulgi de chili dacă vă place gustul mai picant, pregătite pe grătar cu usturoi și busuioc. De asemenea, găsim și pastă de măsline care merge foarte bine cu o felie de pâine cu semințe sau o lipie grecească. Putem pregăti și acasă această pastă gustoasă din măsline negre și Kalamata, adăugăm puțin ulei de măsline și capere și servim câteva bruschete cu acest preparat denumit și tapenade de măsline.

Unde te poți caza în Creta?

Creta, fiind cea mai mare insulă grecească, oferă și multe variante de cazare. În acest articol însă vă voi povesti despre hotelurile pe care le-am vizitat anul acesta și pe care le recomand cu încredere familiilor cu copii.

Club Marine Palace & Suites 4* din Rethymnon face parte din lanțul Grecotel, care asigură servicii de lux în 32 de hoteluri de 4 și 5 stele în întreaga Grecie. Hotelul oferă facilități pentru toate categoriile de turiști, astfel că pentru cei mici găsim un aqua park recent inaugurat de 6000 , mini – club pentru copii între 4-12 ani, dar și Grecoteens pentru cei între 13-16 ani. În ceea ce privește masa, pentru copii există bufet special, iar pentru bebeluși găsiți legume fierte și fructe proaspete pe care le puteți prepara după bunul plac. Vi se pun la dispozițe cărucior, scaun de masă, sterilizator, încălzitor pentru sticle, baby phone, pătuț etc.

Plaja este împărțită pe secțiuni: plajă cu nisip amenajată cu șezlonguri, plajă stâncoasă pentru snorkeling și poze memorabile, dar și zonă verde cu palmieri. Pe lângă restaurantul tip bufet, există alte 4 restaurante a-la-carte cu specific asiatic, mediteranean, grecesc sau barbeque, iar o dată pe săptămână puteți alege să serviți cina în una din aceste locații gratuit. Camerele family au ușă glisantă între dormitoare. Serile sunt animate, cu mini-disco pentru cei mici, seri tematice, muzică și dans.

Aquila Rethymna Beach 5* este un resort unde am și înnoptat și care mi-a rămas la suflet. Și aici copiii sunt puși pe primul plan, iar atunci când cei mici au ziua plină, părinții  se întorc din vacanță mai odihniți. Hotelul este situat direct pe plaja de nisip, are șezlonguri, 6 piscine – unele cu apă sărată și 3 restaurante a-la-carte. Mini-club-ul pentru copii este impresionant, iar partea cea mai interesantă este că au o zonă denumită Kri Kri Camp pentru copiii de 6-12 ani, amenajată cu pătuțuri și decoruri tematice, unde copiii pot rămâne o dată pe săptămână peste noapte, ca în tabără. De asemenea, există Creche Club pentru bebelușii de la 8 luni la 3 ani, unde se pun la dispoziție frigider, sterilizator, încălzitor de sticle, gustări, băuturi, baby monitor, cărucior etc. La acest hotel se poate alege între mic dejun, demipensiune sau all inclusive. 

Fodele Beach 4* este un hotel situat într-un golf, construit în stil cretan village, terasat, într-o zonă puțin populată, recomandat pentru o vacanță liniștită. Camerele sunt răspândite în clădiri tip bungalow, în ultimii ani au fost renovate, având acum un aer fresh, modern. Nu sunt foarte spațioase, însă sunt decorate cu gust. Hotelul oferă și un aquapark, iar în extrasezon piscinele sunt încălzite. Plaja, amenajată cu șezlonguri, are nisip fin, iar peisajul asupra golfului te încarcă de energie pozitivă. Regimul de masă este all inclusive. 

Star Beach Village & Aquapark 4* situat în Hersonissos, într-o zonă animată, are și parc de distracții acvatic. Având un raport calitate-preț corect, este o sugestie bună pentru vacanța activă împreună cu cei mici. Camerele au fost renovate în 2016-2017 și oferă posibilitatea cazării de până la 6 persoane, în paturi normale (nu pliante). Plaja este peste drum de hotel, este de nisip și are șezlongurile incluse în preț. Restaurantul asiatic și cel grecesc se pot rezerva pentru o cină a-la-carte. Fiind un hotel cu concept family friendly, oferă la cererea turiștilor pătuț, cărucior, cădiță, oliță, blender, meniu special, bonă etc.

Serita Beach Hotel 4* oferă servicii de restaurant în regim all inclusive. Este situat direct pe plaja amenajată cu șezlonguri, care are și nisip și pietricele. Hotelul are 3 piscine situate în zone diferite ale resortului, astfel încât turiștii să fie echitabil distribuiți între aceste secțiuni. Una dintre piscine are și tobogane. Conceptul de fine dinning îl putem regăsi în restaurantele a-la-carte grecesc, asiatic și italian la care se poate servi masa în baza unei rezervări prealabile. Camerele family sunt formate din 2 încăperi cu ușă între ele, iar pentru romantici recomandăm camerele cu vedere la mare.

Stella Village – Stella Palace – Stella Island sunt 3 hoteluri care fac parte din același complex și au un water park comun. Plaja este compusă din mai multe golfulețe, cu intrare lină în mare și cu nisip. Camerele de la Stella Village sunt răspândite în mai multe clădiri gen bungalow, cu multe alei încărcate de palmieri și vegetație, și au fost renovate în 2018, iar cele de la Stella Palace, în 2015. Stella Island este un resort pe care îl recomand cuplurilor, are servicii de calitate, camerele situate la parter sunt cu acces direct la piscina. Este un hotel adults only.

Grand Hotel 4* este un hotel care pe mine m-a surprins plăcut. Am servit prânzul aici iar mâncarea a fost gustoasă, prezentarea extraordinară, iar serviciile, de calitate. Vinul se servește la sticlă, sucul este la cutie, iar la un sejur de 7 nopți se poate servi cina a-la-carte în restaurantul grecesc și cel italian. Pentru copii există aquapark și mini-club, iar o dată pe săptămână se oferă acces la mașina de spălat haine, pentru schimburile copiilor. Camerele sunt spațioase, curate, situate în clădiri gen bungalow cu 2 etaje. Camerele family pot caza până la 4 persoane și au ușă între cele 2 spații de dormit. Singurul dezavantaj este distanța până la plajă, cca 500 metri, însă se oferă shuttle gratuit la plajă.

Nana Beach 5* este hotelul vecin hotelului Grand, fiind situat în fața acestuia, direct pe plajă. Spațiul exterior al acestui hotel este împărțit în 3 zone: zona activă, zona family – unde sunt situate și camerele family, mini club-ul și alte activități pentru copii și quiet area (zona liniștită), cu piscină de relaxare. Plaja este cu nisip, gen golfuleț, astfel încât să împiedice valurile și să fie plăcut pentru copii. Și la acest hotel restaurantele a-la-carte sunt incluse, iar serviciile de all inclusive sunt disponibile între orele 7:00 și 01:00.

Din lanțul Aldemar, am văzut 2 hoteluri: Royal Mare și Knossos Royal, ambele cu regim de masă de la mic dejun la all inclusive. Acestea sunt hoteluri tip resort, întinse pe suprafețe considerabile, cu servicii de calitate, programe de animație etc. La Royal Mare veți găsi și un spa cu Thalaso Therapy – terapie cu apă de mare, iar în incinta centrului spa se oferă freshuri și băuturi terapeutice. În plus, aici vom găsi meniuri axate pe conceptul “element food”. Pentru pasionații de tenis, hotelul Royal Mare deține unele dintre cele mai bune terenuri de tenis. În ceea ce privește plaja, aceasta este îngustă, cu pietriș mărunt și se asigură șezlonguri gratuite. La fel este și la hotelul Knossos Royal. În curtea lui, se află o bisericuță unde se organizează ceremonii pentru oaspeți. La acest hotel, copiii se pot bucura și de tobogane acvatice. Camerele sunt dispersate în clădiri de 1 etaj și se oferă camere VIP sharing pool.  

Creta Maris are din 2019 un aqua park deosebit. Este un hotel cu regim all inclusive și oferă acces la restaurantele a-la-carte inclus in preț. Resortul se întinde pe o suprafață impresionantă, are 2 terenuri de tenis, teren de golf 18 găuri, teren de mini-fotbal, 6 restaurante, 5 baruri și cinema în aer liber. Plaja este de nisip, șezlongurile sunt incluse, iar pentru copii există mini club pentru cei intre 4-12 ani si separate pentru 12-16 ani, cu toate facilitățile de care au nevoie.

Acestea fiind spuse, vă invit să reflectați puțin și asupra insulei Creta când vă alegeți următoarea vacanță. Sper că recomandările mele să vă fi fost de ajutor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreea Trifulescu
Expert în turism. Fondator CompleTur – agentia ta de turism … spun asta pentru ca asa imi doresc sa fie, pentru ca vreau fiecare client sa-mi devina prieten si impreuna sa inspiram cat mai multi oameni sa iasa in lume sa se bucure de frumusetile ei.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa