articol scris de expert

Experții TDM, Andreea Trifulescu: Palma de Mallorca. Ce poți vizita și cum te poți distra în perla Insulelor Baleare

Andreea Trifulescu, expert în turism

“Călătoria te lasă fără cuvinte, apoi te transformă într-un povestitor”, spunea Ibn Battuta. Mi se potrivește foarte bine acest slogan. După 15 ani de activitate în agenție de turism și vizite în interes personal sau de serviciu în diverse destinații, iată-mă astăzi în postura fericită de povestitor. Să fii povestitor al unei destinații precum Palma de Mallorca, nu poate fi decât un lucru ușor având în vedere frumusețea insulei, atracțiile pe care le oferă, plajele întinse de nisip, dar și cele ascunse în diverse golfulețe.

Palma de Mallorca este pentru mine ca o a doua casă, pentru că până prin 2008 am mers aproape în fiecare an în vacanță la familia mea, stabilită în această zonă. Uneori stăteam și 2 luni în timpul verii acolo, alteori doar câteva săptămâni. Am fost și în timpul verii și în  extrasezon, dar la fel de frumoasă mi s-a părut. De altfel, Spania în general are un farmec al ei…
Dar să ne întoarcem la perla noastră de astăzi. Și nu spun asta întâmplător, căci Palma de Mallorca este renumită și datorită fabricii de perle situată în Manacor, al doilea oraș ca mărime după capitala insulei. Iar pentru că eu consider că orice femeie trebuie să aibă măcar un colier de perle, vă invit la shopping asezonat cu alte activități disponibile pentru întreaga familie.

Locul perfect pentru familii

Cum spuneam, insula are de oferit câte ceva pentru fiecare tip de turist. Astfel, până doamnele își aleg suvenirul înșirat, soțul poate vizita muzeul Rafael Nadal, situat în aceeași localitate, ca apoi să serviți prânzul împreună la restaurantul Sa Punta, deținut de familia marelui tenismen. Dacă ești un admirator al sportului alb, probabil că știi deja că Mallorca este locul nașterii lui Rafael Nadal.

Dacă vă doriți o vacanță liniștită cu copiii, vă recomand chiar această zona de est a insulei, dinspre Manacor înspre stațiunile ce au în componență cuvântul Cala. De la Cala Bona la Cala Millor veți întâlni cca 2 km de plaje de nisip fin, care în urmă cu 50 de ani erau acoperite de dune de nisip. Venind apoi pe coasta estică în jos, întâlnim și alte stațiuni frumoase și liniștite, cu plaje de nisip, cum ar fi Sa Coma, S’Illot, apoi ajungem în Porto Cristo – un vechi port pescăresc. Continuând spre sud, intrăm în zona peșterilor, unde de departe cele mai cunoscute sunt Coves del Drac, unde se află cel mai mare lac subteran din Europa, pe luciul căruia se țin concerte de muzică clasică, adevărate spectacole de lumini si sunete.

Coves del drac

Mergând mai departe, urmează o zonă de coastă, care adăpostește numeroase plaje mici de nisip, nu foarte populate, însă cu peisaje superbe, între Calles de Mallorca și Cala Santanyi. Cu o mașină închiriată sau cu barca aveți libertatea de a le explora.
Ajungem în golful Palma, unde se află și aeroportul, cât și cele mai populare stațiuni: C’an Pastilla, Playa de Palma, El Arenal, Palmanova, Magaluf, iar dacă sunteți pasionați de navigație și sporturi nautice – Port d’Andratx. Această parte a insulei este foarte animată, în principal datorită turismului de masă care s-a dezvoltat în jurul aeroportului, dar să nu credeți ca în restul insulei nu veți găsi turiști. Sunt peste tot.

Folosiți transportul în comun

În continuare, vă povestesc câte puțin despre fiecare stațiune din această zonă:
El Arenal, C’an Pastilla și Playa de Palma sunt una în continuarea celeilalte, se întind de-a lungul unei plaje late de nisip, o faleză foarte animată, care abundă în restaurante, terase, magazine de suveniruri, baruri, discoteci. Plaja este amenajată în mare parte cu șezlonguri și umbrele, pe care le puteți închiria contra cost.

Din aceste stațiuni ajungeți cu ușurință în oraș cu mijloacele de transport în comun, costul unui bilet fiind 1,5 euro. Cea mai populară atracție din această zonă este Acvariul, care nu trebuie ratat. Pe aceste plaje adesea veți găsi diverse sculpturi din nisip, de dimensiuni îndrăznețe și foarte bine realizate, dar și comercianți ambulanți, de care e bine să vă feriți.

El Arenal

El Arenal e considerat paradisul tinerilor nemți, aici se desfășoară foarte multe petreceri până târziu în noapte.
Magaluf se adresează tinerilor britanici, fiind similară cu El Arenal în ceea ce privește desfășurarea de forțe pe timp de noapte in cluburi si baruri.
Palmanova, din regiunea Calvia oferă 3 plaje frumoase, iar în apropiere găsim delfinariul – Marineland Mallorca, cu un spectacol care mi s-a părut cel mai bun din câte am mai văzut prin Europa.
Port d’Andratx îl recomand pentru o plimbare de seară printre iahturile ancorate, un apus de soare privit de pe terasa Tim’s Bar alături de o băutură răcoritoare sau un pahar de vin. Aici se termină și lanțul muntos Tramuntana, care străbate partea vestică a insulei de la nord la sud și se află în patrimoniul Unesco, un munte la mare căutare de hikers. Din acest port se poate merge cu barca și la insula declarată parc natural, Sa Dragonera, dacă aveți incălțăminte adecvată, pentru a ajunge până la farul părăsit și a admira priveliștea.

Cala Deia

Ușor, ușor începem să urcăm înspre partea nordică a insulei, trecând prin așezările deloc lipsite de importanță, cum ar fi:
Valldemosa – în care veți găsi clădiri istorice datând chiar de pe la 1200, diverse suveniruri legate de faptul că Chopin a petrecut aici o iarna, însuși Michael Douglas deține o proprietate în acest sat, o dovadă în plus că acest loc trebuie vizitat.
Deia – un oraș dedicat artiștilor, cu case construite din piatră până în vârf de deal, este împânzit de portocali a căror mireasmă se împrăștie pe străzi, iar dacă ești pe acolo în perioada de extrasezon (octombrie – martie) , nu cred că poți rezista fără sa mănânci o portocală direct din pom.
Port de Soller – am ajuns aici într-un an la jumătatea lunii octombrie și era lume în apă, pe plajă… mi-a fost teamă să intru la gândul că e rece apa, însă în final am încercat… și surpriză: apa era foarte caldă, cum nu mai întâlnisem până atunci în alte părți atât de târziu în toamnă. Este un oraș deosebit în care poți ajunge și cu un tren turistic de epocă, iar eu recomand să nu ratați această plimbare.

Port De Sa Calobra

Port de Sa Calobra este zona mea preferată, având în vedere că eu stau la munte, dar îmi place și la mare, acesta e locul ideal: de o parte mare, de cealaltă parte zid de stâncă. De aici se ajunge la Torrent de Pareis, canionul devenit monument natural din 2003, prin care se trece pe jos prin doua tunele iluminate, după care ajungi la o deschidere cu plajă, munte, zonă în care de asemenea se țin concerte de muzică clasică, datorită acusticii create de această combinație de relief.

Priveliști amețitoare

Mai urmează un ultim punct important, cu priveliști amețitoare, Cap de Formentor, unde punctul cel mai nordic al șirului muntos Tramuntana întâlnește Marea Mediterană, și se întinde ca o peninsulă de cca 20 km, la nord-est de Port de Pollensa. Nu puteți uita acasă aparatul foto dacă porniți în explorarea insulei Mallorca și aveți grijă să nu rămâneți fără baterie la telefon, pentru că amintirile ne fac cei mai bogați oameni.
În nordul insulei, stațiunile te întâmpină cu plaje de nisip alb, parcă nu chiar așa aglomerate ca în partea sudică, dar poate chiar mai frumoase. Aici puteți găsi cazare în Alcudia, C’an Picafort, Playa de Muro sau Port de Pollensa.

Cap De Formentor

În centrul insulei, regăsim orașul Inca, renumit pentru pielărie. Puteți cumpăra de aici diverse produse din piele, de la curele, poșete, pantofi până la haine, la prețuri imbatabile în comparație cu calitatea oferită.
Dar să nu uităm de capitala Palma, un oraș vibrant, cu o catedrală impozantă, străduțe pavate cu piatră de inspirație medievală, pline de terase, magazine, actori stradali, restaurante care se îmbină cu viața de noapte agitată. Nu știu ce ți-ai putea dori și să nu găsești aici.
Copiii se vor bucura cu siguranță alături de părinți în această vacanță, întrucât sunt destule activități și pentru ei. Pentru a enumera doar câteva dintre ele:

  • Katmandu Park – o lume cu capul în jos
  • Safari Zoo – plimbați-vă printre animale exotice într-un tren special
  • Marineland- parcuri acvatice și Aquarium
  • Parcuri de aventură sau chiar drumeții pe Tramuntana în parcul natural La Reserva, unde puteți face cățărări, trece peste poduri suspendate, vă avântați pe cărări pentru a descoperi râuri și cascade
  • Plimbări pe lacurile subterane și prin numeroasele peșteri ale insulei se pot face și cu îndrumarea ghizilor locali.

Acum, după ce v-am spus o parte din ce puteți găsi în această destinație, dar încă nu vă imaginați cum vă veți simți acolo, vă recomand să găsiți cea mai potrivită ofertă și să vă faceți bagajul. Nu veți regreta!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreea Trifulescu
Expert în turism. Fondator CompleTur – agentia ta de turism … spun asta pentru ca asa imi doresc sa fie, pentru ca vreau fiecare client sa-mi devina prieten si impreuna sa inspiram cat mai multi oameni sa iasa in lume sa se bucure de frumusetile ei.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa