articol scris de expert

Fertilitatea în funcție de vârstă – la ce să vă așteptați la 20, 30 și 40 de ani

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie
fertilitatea în funcție de vârstă

Datorită contracepției și disponibilității tehnicilor de reproducere umana asistată, cuplurile au astăzi mai mult control asupra momentului în care vor să devină părinți. Aceasta este partea bună a lucrurilor, care are, însă, și un revers al medaliei.

Bazându-se tocmai pe aceste lucruri, multe cupluri amână prea mult momentul la care încep să încerce să aibă un copil, așa încât, chiar cu tehnici avansate, obținerea unei sarcini poate deveni din ce în ce mai dificilă.

„Am crezut că mai avem timp” este un răspuns pe care îl primesc foarte des la cabinet, atunci când întreb cuplurile de ce au venit atât de târziu la specialist. Însă, amânând prea mult momentul, riscul este ca obținerea unei sarcini să fie tot mai dificilă. Fertilitatea scade în mod natural odată cu vârsta, iar, în plus, a avea un copil… mai târziu, poate crește riscul de complicații ale sarcinii. Iată mi jos câteva repede despre ce se întâmplă punctual la fiecare etapă de vârstă.

Fertilitatea în funcție de vârstă. La 20 de ani – cel mai mic risc de complicații

Este vârsta la care femeia are disponibile cele mai multe ovocite de calitate, iar riscurile de complicații în sarcină sunt cele mai mici.

Și pentru bărbați lucrurile stau cum nu se poate mai bine la această vârstă, pentru că spermatozoizii sunt, de asemenea, de bună calitate, mobili și activi. Aspecte care se vor schimba odată cu trecerea anilor.

Din păcate însă, cupluri așa tinere nu se gândesc să facă un copil, fiind mai întâi de toate preocupate de carieră si de statutul financiar. Mulți dintre cei cu care stau de vorbă îmi spun că la 20 de ani nu le trecea prin minte să aibă copil, imaginându-și totodată că o sarcină e ușor de obținut la orice vârstă.

Fertilitatea în funcție de vârstă. La 30 de ani – risc mai mare pentru sarcină

Ceea ce puține femei știu este că, din jurul acestei vârste, de pe la 32 de ani, fertilitatea femeii începe să scadă. Da, la 32 de ani femeia este tânără și în floarea vârstei, însă rezerva ovariană începe să scadă chiar de acum. Iar de la 35 de ani declinul se produce într-un ritm accelerat. Mai mult, riscul de avort, de anomalii genetice ale fătului, de complicații ale sarcinii sau în timpul nașterii, crește.

Afecțiunile medicale precum diabetul și hipertensiunea arterială sunt mai frecvente la femeile cu vârsta peste 35 de ani. Acestea pot duce la complicații ale sarcinii cum sunt diabetul gestațional și preeclampsia.

Deși se crede că doar femeile au un ceas biologic, în realitate au și bărbații unul. Potrivit unui studiu recent efectuat în privința fertilității acestora, după vârsta de 30 de ani, calitatea spermei începe să scadă. După vârsta de 35 de ani fertilitatea masculină scade cu 21% pe an (chiar 23%), pe fondul calităţii tot mai slabe a spermei.

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință care au semnalat că declinul capacităţii de reproducere la bărbaţi este foarte asemănător cu al femeii, chiar dacă are loc într-un ritm mai lent şi mai constant.

Fertilitatea în funcție de vârstă. La 40 de ani- risc mai mare de defecte cromozomiale

De la 40 de ani capacitatea femeii de a concepe în mod natural este într-un declin accentuat. Numărul de ovocite este foarte scăzut (rezerva ovariană este aproape epuizată). Și chiar dacă unele femei sunt mai norocoase în ce privește cantitatea rezervei ovariene, mai întotdeauna de la această vârstă vorbim de o slabă calitate a acestora.

De la această vârstă, ovocitele sunt foarte susceptibile de a prezenta defecte cromozomiale, ceea ce crește riscul de a aduce pe lume un copil cu probleme.

Multe femei de 40 de ani pot avea încă o sarcină și un copil sănătos, însă nu poate fi ignorată existența riscului crescut de naștere prematură, impunerea nașterii prin operație cezariană, greutatea scăzută a copilului la naștere, defecte de naștere sau chiar nașterea unui făt mort.

Dacă la 20 de ani, riscul de a avea ovocite “defecte” este de sub 20%, iar cele sănătoase sunt într-o proporție de 80%, la 40 de ani, acest procent se inversează în cazul femeilor.

Ce se întâmplă cu bărbații

Deși bărbații produc constant lichid seminal, dacă la 30 de ani riscul ca spermatozoizii să fie mai puțin mobili este de 40%, la vârsta de 40 de ani acest risc crește la 60%, iar la 60 de ani ajunge la 85%. Însă vârsta nu este singurul factor care determină infertilitatea la bărbați. Este vorba mai degrabă despre un cumul de factori care contează: genetica, alimentația nesănătoasă, fumatul, obezitatea și stresul.

Acesta este un parcurs firesc al lucrurilor, așa se întâmplă ele fără să vorbi despre nici un fel de patologie. În cazul femeilor, există și cazuri nefericite de rezervă ovariană epuizată încă de la vârste foarte tinere, 20-30 de ani, asta însemnând că în cazul lor sarcina pe cale naturală nu mai poate fi obținută, fiind nevoie de proceduri de reproducere asistată. Rezerva ovariană scăzută nu are niciun fel de simptome, nu doare, ea “lovește” din plin atunci când femeia nu poate să rămână însărcinată, deși vârsta este prielnică. O simplă analiză de sânge, AMH (hormonul anti-mullerian), poate măsura cantitatea rezervei ovariene, însă nu și calitatea ei.

Două lucruri le spun eu întotdeauna pacientelor mele: că pot avea copii și carieră în același timp, una nu o exclude pe cealaltă sub nicio formă. Și le mai spun ca atunci când sarcina nu apare pe cale naturală după un an de încercări, să nu mai piardă timp și să meargă la medicul specialist în infertilitate, pentru diagnostic și tratament corespunzător.

Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Puteți citi mai multe despre Dr. Andreas Vythoulkas AICI

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa