Ginecolog Andreas Vythoulkas: Sfaturi pentru a rămâne însărcinată cât mai repede

Dr. Andreas Vythoulkas
- Medic obstetrică-ginecologie
sfaturi pentru a rămâne însărcinată cât mai repede
Dacă urmezi aceste sfaturi și, totuși, sarcina nu apare timp de un an, apelează la un specialist în infertilitate

Din fericire, în afara femeilor care pun cariera pe primul plan și amână conceperea unui copil, mai există și cele care abia așteaptă să devină mame. Care se simt permanent pregătite pentru acest rol și care își doresc să rămână însărcinate cât mai curând. Pentru ele este acest articol, care cuprinde sfaturi pentru a rămâne însărcinată cât mai repede.

Probabil că la întrebarea „Și voi? Pe când un bebeluș?” ai răspuns mereu, cu speranță în suflet „Când o vrea Dumnezeu”. În principiu, așa este. Dar Dumnezeu are câteodată nevoie și de puțin ajutor din partea ta. Pentru a crește șansele de a rămâne gravidă cât mai curând, nu-i rău – ba dimpotrivă! – să ții cont de câteva lucruri și să le respecți.

Mergi la medic

În primul rând, corect este să începi cu efectuarea unui control preconcepțional, în care medicul să evalueze starea ta de sănătate, inclusiv prin efectuarea unor analize specifice. Este deosebit de important să fie identificate orice posibile probleme de sănătate care ar putea reprezenta ulterior un risc pentru sarcină.

Cu prilejul acestui control vei primi recomandări cu privire la administrarea de vitamine prenatale și acid folic, care vor proteja bebelușul de defecte la naștere precum spina bifida. Acidul folic „își face treaba” în primele etape ale sarcinii, ideal fiind să fie administrat chiar înainte de a rămâne însărcinată. Mai ales că nu știi când se va întâmpla, exact, acest lucru…

Folosește fereastra fertilă

Factorul-cheie în această minunată aventură este… să îți cunoști foarte bine corpul. Să înțelegi exact ce este ciclul menstrual, care îi sunt particularitățile în cazul tău, să știi să îți calculezi fereastra fertilă și să conștientizezi semnele ovulației. Și, bineînțeles, să te concentrezi pe relațiile sexuale cu partenerul exact în această perioadă. Cu o mică precizare: nu e nevoie să exagerezi, să faci sex zilnic și să faci din acest lucru un motiv de stres.

Mituri și sfaturi pentru a rămâne însărcinată cât mai repede

Reține că spermatozoizii pot trăi până la cinci zile în vagin. Și încă ceva: nu există poziții recomandate pentru a-ți maximiza șansele de a rămâne însărcinată. Sunt doar mituri, știința nu a confirmat ceva pe această temă.

Sunt cazuri foarte rare acelea în care colul uterin are o formă neobișnuită, iar poziția ar putea face diferența. În schimb, da, este adevărat, o poziție care sfidează gravitația (în picioare) poate descuraja spermatozoizii să călătorească în amonte.

Probabil că ai auzit recomandări de genul ”După actul sexual rămâi în pat, pe spate, cu picioarele ridicate, pentru a-ți mări șansele de a rămâne însărcinată”. Într-adevăr, este bine să rămâi în pat vreme de 10-15 minute, dar nu e nevoie să stai cu picioarele ridicate, pentru că pelvisul nu se ridică și el. Așteaptă acest sfert de ora până să mergi la baie. Răstimpul le este suficient și spermatozoizilor să pătrundă în colul uterin.

Stresul poate împiedica apariția unei sarcini

Să nu râzi ironic dacă ți se spune „Relaxează-te și se va întâmpla”. Am văzut suficient de multe astfel de zâmbete care trădează neîncrederea pacientelor. Este o realitate că stresul interferează cu ovulaţia. Aşadar, apelează la orice îţi conferă o stare de bine, fie că este masaj, acupunctură sau pur şi simplu ignorarea problemelor. Ai un scop cu mult mai important decât căutarea de soluţii şi rezolvarea lor, nu-i aşa?

Doar din întâmplare în ultimul rând, dar nu cel mai lipsit de importanţă sfat, este să duci o viaţă sănătoasă. Renunţă la fumat, pentru că acest viciu afectează nivelul de estrogen şi ovulaţia, scăzând în consecinţă fertilitatea. Mănâncă sănătos şi ponderat, menţinându-ţi greutatea ideală pentru înălţimea ta. Dacă ai multe kilograme în plus, depune eforturi pentru a slăbi, deoarece obezitatea se asociază cu anovulaţia.

Când e cazul să apelezi la un specialist în infertilitate?

Eşti stilul sportiv, care merge de 3-4 ori pe săptămână la sală? Nu exagera cu efortul. Şi în acest caz „piedica” în calea sarcinii dorite este tot anovulaţia. Limitează-te la exerciţii fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, cel puţin 30 de minute pe zi.

Şi dă-ne de veste imediat ce pe testul de sarcină au apărut cele două liniuţe roz. Ca să pregătim sala de naşteri! Iar dacă trece un an şi tot nu ai reuşit să rămâi însărcinată, este cazul să vă adresaţi, amândoi, unui specialist în infertilitate.

Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Puteți citi mai multe despre Dr. Andreas Vythoulkas AICI

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()