articol scris de expert

Oana Moraru: Ne petrecem tot restul vieții tânjind după îmbrățișarea mamei

Oana Moraru, expert în educație
îmbrățișarea mamei
Tânjim, chiar și la vârsta adultă, după brațele care ne-au încălzit pentru prima dată.

Aproape toți am avut un punct zero în viața noastră, la început, când am simțit strângerea aceea în brațe a mamei/părinților noștri, cea în care te lași cu toată ființa ta și care te curăță cu totul de lacrimi, de orice poveri sau frici.

Strângerii aceleia inițiale – echivalentă cu absoluta recunoștință pe care o simt părinții la nașterea noastră – îi urmează un istoric întreg de măsurări, comparări, ajustări, îndrumări, condiționări etc. Care se numesc educație.

Iubirea ca premiu

Așa că ajungem să ne petrecem cam tot restul vieții bătând la nesfârșit apa cu mâinile și picioarele, din nevoia, inoculată devreme de părinții și educatorii noștri – că trebuie să ținem capul la suprafață. Că trebuie să ne dovedim pe noi înșine. După ce creierul nostru s-a îmbătat de chimia iubirii necondiționate, trebuie apoi să o retrăiască numai cu măsură, ca schimb, ca premiu, ca promisiune.

Ne petrecem, deci, cam tot restul vieții tânjind după acea inițială îmbrățișare, după fiorul cald al acceptării necondiționate și senzația de abandon sau imponderabilitate pe care am avut-o în brațele iubirii părinților noștri. Sau după starea pe care, cine știe, sufletul nostru a avut-o în brațele lui Dumnezeu, înainte de a se desprinde ca să vină aici, pe pământ.

Dorul de o îmbrățișare nemeritată

Dacă fiecare dintre noi ar putea să își recondiționeze mintea și să retrăiască, măcar câteva secunde pe zi, acea inițială îmbrățișare, toată lumea ar fi un loc de mii de ori mai bun. E imposibil să ai starea aceea – conștiința că ești iubit oricum – și să îți mai fie frică de ceilalți oameni, de alegerile lor, de viitorul copiilor tăi.

Cam toate gândurile și deciziile noastre vin din locul fals al măsurării de sine, al temerii că nu suntem suficienți. Vin din deconectare și din dorul primei îmbrățișări, despre care ajungem să credem că n-o mai merităm.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Oana Moraru
Oana Moraru este profesor, consultant educațional și fondator al Școlii Helikon. Susține conferințe pe teme de educație, organizează ateliere de evaluare pentru preșcolari și școlari, precum și cursuri de formare pentru cadrele didactice. Detalii despre Oana Moraru și acțiunile ei găsiți pe https://www.voceaparintilor.ro

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa