articol scris de expert

Ortoped Valentina Contanu: Cum influențează obezitatea dezvoltarea oaselor copiilor

Dr. Valentina Contanu, medic ortopedie pediatrică
obezitatea la copii
Afectarea cartilagiilor de creștere poate provoca deformări ale coloanei. vertebrale și a membrelor inferioare.

Obezitatea este un fenomen din ce în ce mai răspândit în lumea civilizată, această problemă afectând din ce în ce mai mulți copii. Pe lângă problemele asociate în mod obișnuit cu excesul de grăsime, precum riscurile majore de sănătate sau lipsa de mobilitate, obezitatea infantilă poate afecta de asemenea dezvoltarea normală a oaselor copilului, cu consecințe serioase la maturitate.

O greutate anormală la o vârstă fragedă afectează semnificativ buna dezvoltare a oaselor, a articulațiilor și a mușchilor copilului. Principalul motiv este forța gravitațională mult sporită ce apasă pe oase, articulații și mușchi în perioada vieții când acestea se dezvoltă.

Cele mai des întâlnite consecințe negative ale obezității infantile asupra dezvoltării osoase sunt următoarele:

Presiune mare pe cartilagii

Greutatea excesivă pune o presiune prea mare pe cartilagiile de creștere prezente în oasele lungi ale organismului. În perioada copilăriei, aceste cartilagii de creștere reglează și determină lungimea finală a fiecărui astfel de os, rezultatul fiind forma finală a corpului de adult. Afectarea acestor cartilagii poate provoca deformări ale coloanei vertebrale și a membrelor inferioare.

De asemenea, stresul resimțit de organism în urma excesului de greutate în prima perioadă a vieții poate duce la instalarea timpurie a artritei. Greutatea în plus apasă și pe cartilagiilor încheieturilor, ce au rolul prevenirii uzurii atunci când oasele se freacă unul de celălalt. Apăsarea excesivă a gravitației pe aceste cartilagii va provoca o uzura timpurie a acestora, ele nefiind pe deplin dezvoltate și astfel nepregătite pentru o asemenea greutate. Rezultatul acestui proces este apariția durerilor de încheieturi și a artritei încă de la vârste timpurii.

Risc mare de fracturi

Copiii supraponderali prezintă de asemenea riscuri sporite de fracturi. Jocurile specifice copiilor implică multe căzături, iar un copil ce trebuie să care greutate în exces va resimți mai intens respectivele căzături. Presiunea suplimentară pusă pe oase crește semnificativ riscul unor fracturi.

Crește de asemenea riscul apariției epifiziolizei femurale în cazul căzăturilor mai violente. Aceasta este o afecțiune foarte comună la adolescenți supraponderali. Aceasta apare în general în zona șoldului și este consecința alunecării părții superioare a femurului spre spate. Este o afecțiune dureroasă ce are ca și cauza determinantă afectarea cartilajelor de creștere în copilărie de către obezitate.

Risc de deformare a tibiei

O altă posibilă consecință e boala Blount, caracterizată prin deformarea progresivă a tibiei. Deși în trecut această afecțiune era considerată a fi genetică, studii recente au concluzionat că obezitatea infantilă este un factor determinant.

Copiii supraponderali suferă de asemenea de dureri la genunchi, platfus sau tendinită în proporții mai mari decât copiii cu greutăți normale. Indiferent de consecințele negative asupra oaselor, motivele sunt în general legate de o apăsare mult prea puternică asupra oaselor, cartilajelor de creștere și articulațiilor încă nedezvoltate pe deplin.

Cum să prevenim obezitatea infantilă?

Obezitatea poate fi prevenită de la vârste fragede prin promovarea unui stil de viață activ și sănătos, astfel:

  • Încurajarea copiilor să fie activi fizic (joaca în aer liber, bicicleta, etc ) cel puțin o oră în fiecare zi
  • Limitarea timpului petrecut de aceștia în fața ecranelor
  • Achiziționarea de mâncăruri sănătoase și consilierea de către un nutriționist atunci când este cazul
  • Educarea copiilor în ceea ce privește nutriția și caloriile și mai ales obiceiurile alimentare în familie
  • Orientarea către o activitate sportivă adecvată fiecărui copil în parte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Valentina Contanu
Dr. Valentina Contanu este medic specialist ortopedie pediatrică, cu competențe în ecografia aparatului locomotor și în ecografia de șold. Are experiență medicală de 20 de ani în domeniu și este promotorul utilizării la scară largă în maternități a ecografiei de șold. A obținut un atestat internațional în ecografia de șold la nou-născut (sub îndrumarea Prof. Graf din Austria) în 2006. Deține atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin și unul de analiză posturală. A tratat aproximativ 13.000 de copii, 50 de luxații de șold și peste 250 de displazii de șold. A participat la 120 de intervenții chirurgicale, dar a tratat și non-invaziv peste 100 de copii cu picior Varus Equin congenital, prin tehnica PONSETI. Dr. Valentina Conțanu poate fi găsită la Centrul Phoenix.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa