articol scris de expert

Ortoped Valentina Contanu: Cifoza Scheuermann, boala celor ce cresc rapid la pubertate

Dr. Valentina Contanu, medic ortopedie pediatrică
cifoza Scheuermann
Cifoza Scheuermann poate fi tratată cu succes, însă e important ca tânărul să nu întârzie prea mult vizita la medicul ortoped.

Cifoza Scheuermann este o curbare exagerată a coloanei vertebrale în planul sagital (aplecat cu umerii în față) ce poate apărea la vârsta de 10-15 ani și se manifestă și la fete și la băieți, într-un procent mai mare la băieți. Cifoza Scheuermann se declanșază în general odată cu creșterea rapidă în înățime provocată de către pubertate.

În general, cifoza Scheuermann provoacă o dezvoltare anormală a vertebrelor din zona toracică, însă se poate manifesta de asemenea în zona lombară. Boala se manifestă printr-o creștere anormală sau lentă a părții frontale a vertebrelor, în timp ce partea din spate se dezvoltă normal. Această discrepanță rezultă în vertebre cu o formă neobișnuită, ce măresc curbura părții superioare a coloanei vertebrale.

Cauzele și simptomele cifozei Scheuermann

Cifoza Scheuermann nu are cauze bine definite, însă există mai multe teorii despre posibilele motive ale apariției bolii. Persoana care a descoperit afecțiunea și care îi poartă numele, Holger Scheuermann, sugera că originea problemei este necroza cartilajului de creștere al vertebrei, ce are drept consecință întreruperea creșterii oaselor și formarea unei coloane vertebrale îndoite.

Deși Scheuermann a observat mai întâi această formă de cifoză la agricultori ce petreceau mult timp aplecați sau cocoșați, nu s-a confirmat o legatură clară între postura incorectă și apariția cifozei Scheuermann. Postura incorectă poate însă agrava problema, corectarea acesteia reușind să o îmbunătățească.

Așa arată coloana unui băiat de nouă ani și jumătate diagnosticat cu cifoză Scheuermann, 50 de grade:

Simptomele cifozei Scheuermann apar în general între vârstele de 10 și 15 ani, odată cu începerea pubertății și declanșarea perioadelor de creștere rapidă. Boala este în general depistată inițial de către părinți, prin simpla observare a unei poziții anormale a copilului și, în general, nu provoacă dureri de spate la nivelul în care se accentuează curbura, decât în cazuri severe.

Cifoza Scheuermann este în general mai ușor de observat atunci când pacientul se apleacă, si se corectează parțial odată cu îndreptarea spatelui. În unele cazuri, este însoțită și de scolioză, o altă formă de deformare a coloanei vertebrale, ce se caracterizează prin curbarea laterala a acesteia.

Diagnostic și tratament pentru cifoza Scheuermann

Aproximativ 5% din totalul populației suferă de cifoză Scheuermann, dar practica din ultimii ani ne-a relevat un numar tot mai mare de adolescenți și preadolescenți cu cifoza Scheuerman. În cazuri severe, deformarea coloanei face imposibilă extinderea corectă a cutiei toracice, provocând probleme respiratorii.

Diagnosticarea începe printr-o recapitulare a istoricului bolii, încă din momentul observării acesteia de către pacient. Astfel, medicul poate întelege momentul și eventualele motive ale declanșării bolii. După o examinare fizică, boala va fi confirmată de către o radiografie a coloanei, astfel aceasta putând fi măsurată cu exactitate pentru a se determina cu câte grade este deformată față de poziția ei normală.

Dacă problema este pur și simplu o postură incorectă, radiografia va arăta o coloană normală. În cazul în care cifoza Scheuermann este cauza, radiografia va arăta trei sau mai multe vertebre adiacente tasate împreună, fiecare având un unghi de cel puțin 5 grade față de poziția normală.

Cazurile ușoare se rezolvă cu kinetoterapie

Tratamentul pentru cifoza Scheuermann depinde în mare măsură de mai mulți factori, legați atât de gravitatea curburii, cât și de vârsta și sexul pacientului. În cazurile usoare, aceasta se poate trata fără intervenție chirurgicală, prin purtarea unui corset special, ce are rolul de a ghida creșterea ulterioară a vertebrelor.

În cazurile ușoare, tratamentul predilect este kinetoterapia, tehnica cea mai eficientă fiind Schroth, și se asociază cu un ham de memorie cu bretele elastice, care amintește copilului să-și îndrepte postura de câte ori uită și își lasă umerii aplecați în față. Kinetoterapia are rolul de a echilibra musculatura care ajută la menținere umerilor și a spatelui în poziție dreaptă.

Corset pentru cazurile grave

În cifozele mai accentuate, de peste 45-55 de grade, este necesar să suplimentăm terapia cu un corset mai rigid, care să exercite o presiune de corecție asupra curburii în timp ce copilul stă în repaus și în dinamică. Cifozele accentuate, cu curburi de peste 70 de grade care nu răspund la tratamentul conservator (kinetoterapie și corset) pentru o perioadă de peste 8 luni sau un an (cifoza nu se corectează sau se agravează), beneficiază cel mai bine de tratament chirurgical.

Am câteva recomadări pentru părinți, atunci când observă că cel mic stă cocoșat. Nu obligați copilul la nesfârșit, insistent să stea drept, pentru că este vorba despre un dezechilibru muscular pe care copilul nu are cum să –l corecteze fără exerciții. De asemenea, trebuie văzut dacă nu cumva cel mic somatizează stări emoționale prin postură- postura cocoșată este o postură închisă care, în unele cazuri, nu are o cauză fiziologică, ci emoțională.

Tinerii nu trebuie cicăliți în exces să stea corect

Cicălirea cu fraza ”stai drept” va deveni din punct de vedere psiho-emoțional un stres și copilul poate ajunge la refuzul total de a face acest lucru, chiar și atunci când se va iniția tratamentul de recuperare prin exerciții. Fiind într-o faza de rezistență mentală, kinetoterapeutul va obține foarte greu rezultate.

De asemenea, dacă vorbim despre o deformare structurală cu modificarea formei vertebrelor, este imposibiă corectarea pozitției copilului doar din conștientizare, fiind necesar un consult de specialitate. Acesta e important pentru a depista dacă poziția cocoșată este una banală, posturală, sau una reală, deformativă, la nivelul coloanei, și pentru a iniția cea mai potrivită terapie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Valentina Contanu
Dr. Valentina Contanu este medic specialist ortopedie pediatrică, cu competențe în ecografia aparatului locomotor și în ecografia de șold. Are experiență medicală de 20 de ani în domeniu și este promotorul utilizării la scară largă în maternități a ecografiei de șold. A obținut un atestat internațional în ecografia de șold la nou-născut (sub îndrumarea Prof. Graf din Austria) în 2006. Deține atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin și unul de analiză posturală. A tratat aproximativ 13.000 de copii, 50 de luxații de șold și peste 250 de displazii de șold. A participat la 120 de intervenții chirurgicale, dar a tratat și non-invaziv peste 100 de copii cu picior Varus Equin congenital, prin tehnica PONSETI. Dr. Valentina Conțanu poate fi găsită la Centrul Phoenix.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa